Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek."— Transkript prezentace:

1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno
Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek obcí v Jihomoravském kraji PhDr. Alice Urbánková vedoucí oddělení

2 Statistika činnosti územního oddělení Brno

3 Nezákonné OZV 2017 – 83 nezákonných OZV
1. pol – 39 nezákonných OZV (31 místní poplatky) OBLASTI (r. 2017): noční klid systém třídění KO veřejný pořádek zákaz kouření místní poplatky regulace (zákaz) alkoholu pravidla pro pohyb psů podomní prodej požární řád školské obvody

4 Nezákonné OZV r. 2017

5 Poznatky z dozorové činnosti
Publikace (zveřejňování)OZV na úřední desce před schválením v zastupitelstvu – OZV není platná Ustanovení o účinnosti (patnáctým dnem po vyhlášení, dřívější účinnost z důvodu naléhavého obecného zájmu) Přílohy OZV – nedílná součást právního předpisu, nutno publikovat na úřední desce spolu s OZV Evidence právních předpisů obce (OZV + nařízení)

6 Poznatky z dozorové činnosti
Přebírání textu zákona do OZV v neúplné, popř. zkreslené podobě – možný rozpor se zákonem (lze využít VZORY vyhlášek) Užití razítka s malým státní znakem – používá se jen při výkonu přenesené působnosti OZV podepisuje starosta spolu s místostarostou (absence podpisů nezpůsobuje nezákonnost)

7 Dozor nad vydáváním a obsahem OZV
Povinnost zasílat OZV Ministerstvu vnitra neprodleně po dni jejího vyhlášení - § 12 odst. 6 zákona o obcích (neprodleně = do tří pracovních dnů) Povinnost zasílat OZV Ministerstvu vnitra prostřednictvím datové schránky - § 17 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů ID datové schránky 6bnaawp Doporučení: zasílat návrhy OZV v předstihu ke konzultaci

8 E-mail: dozorbm@mvcr.cz
Metodická pomoc obcím Ministerstvo vnitra, odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Oddělení dozoru Brno Horní 21 Tel.: , ,   Web:


Stáhnout ppt "Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek."

Podobné prezentace


Reklamy Google