Akce 13 - dokumentace k převodním cenám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Aplikace vybraných metod použitelných pro stanovení cen dle principu tržního odstupu Vlastimil Roun.
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bilance a bilanční princip
Účetní subsystémy dle primárních uživatelských potřeb
Listopad 2013 Příprava a proces vstupu zahraničního investora.
BEPS - eroze daňového základu a přesouvání zisku
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Daň z příjmů právnických osob
Lenka Šůsová Marie Kubáňková Analýza možností podpory podnikání v Městské části Praha 13.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Mezinárodní výměna informací a daňové ráje
IFA Česká republika 1 Nové pokyny MF ČR k problematice převodních cen Jiří Zoubek 15. února 2011.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
IFA, Česká republika 17. května 2011
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Aktuální krize zdravotnictví
Jakub Charbulák Oddělení mezinárodního zdaňování – SFÚ
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Příloha k DaP Generální finanční ředitelství Ing. Vítězslav Kapoun
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Finanční analýza.
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Transfer pricing – obecná definice
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úvod do mezinárodního daňového práva JUDr. Tomáš Balco, LL.M., ACCA KIMEP, Almaty.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Finanční management Téma č.4 Dnešek Finanční páka Provozní páka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Malé a střední podnikání
Transfer pricing – úvod do problematiky převodních cen
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Transkript prezentace:

Akce 13 - dokumentace k převodním cenám BEPS – postoj FS ČR Akce 13 - dokumentace k převodním cenám Generální finanční ředitelství Ing. Vítězslav Kapoun Oddělení mezinárodní spolupráce –přímé daně

Zpráva BEPS Zpráva G20 a OECD o rozmělňování daňového základu a přesouvání zisků. Jejím cílem je analyzovat, jak mezinárodně působící firmy minimalizují svou daňovou povinnost pomocí přesouvání zisků mezi zeměmi. (únor 2013) Akční plán OECD, který uvádí 15 konkrétních kroků, pro boj proti dvojímu nezdanění, zejména u nadnárodních podniků – má být zrealizován během dvou let. (červenec 2013) Projekt BEPS reaguje na poptávku G20 a staví na dřívějších aktivitách OECD v oblasti převodních cen a potírání agresivního daňového plánování. BEPS se zabývá daňovými praktikami, jejichž účelem je minimalizace daňové povinnosti prostřednictvím narušování daňových základů a přesouvání zisku do jiných zemích. V únoru 2013 vydala OECD dokument pojednávající o BEPS, v němž deklarovala, že do 6 měsíců vypracuje akční plán dalšího postupu v této oblasti tak, aby mohl být odsouhlasen na jednání Výboru pro fiskální záležitosti OECD v červnu 2013.

Převodní ceny Princip tržního odstupu - čím více funkcí, aktiv, rizik nese jedna strana transakce, tím větší je její přepokládaná odměna => motivace k přesunu funkcí, aktiv či rizik => nižší zdanění. Rozdělení rizik - smluvní výrobce, R&D, nízkorizikový distributor. Jednal by takto nezávislý? Proběhla platba za přesun rizika? Otázka daňové jurisdikce je úzce spjata s měřením výše zisku: poté co bylo zjištěno, že část příjmů pochází ze zdrojů jiné země a ta má možnost je zdanit, je nutné určit jaký poměr zisku má v této zemi být zdaněn. K tomuto slouží pravidla převodních cen, která vycházejí z principu tržního odstupu – tedy spřízněné strany by si měly příjmy rozdělit tak jak by to udělaly nezávislé podniky ve stejné nebo obdobné situaci. Jedním ze základních předpokladů principu tržního odstupu je, že čím více funkcí, aktiv, rizik nese jedna strana transakce, tím větší je její přepokládaná odměna a naopak. Toto motivuje k přesunu funkcí, aktiv a rizik do míst, kde jsou výnosy daněny příznivěji. Zatím co podstatné funkce může být obtížné přesunout, přesun rizika a vlastnictví hmotného a nehmotného majetku může být snazší. Mnoho daňových struktur se zaměřuje na přidělení významných rizik a nehmotného majetku s velkou hodnotou do low-tax zemí, kde výnosy z nich podléhají mnohem příznivějšímu režimu. Tato opatření mohou přispívat k BEPSu.

Nové znění § 23/7 ZDP „Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byli sjednány mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek a není-li tento rozdíl uspokojivě doložitelný, upraví se základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl;…“ => Povinnost poplatníka upravit ZD

Nové znění § 23/7 ZDP => jednání v rozporu s péčí řádného hospodáře => trestný čin krácení daně Jak eliminovat nejistotu poplatníků a snižovat jejich rizika? Zavedením povinné dokumentace k převodním cenám

Vymezení subjektů, jichž se povinnost týká Tuto přílohu vyplní poplatník, který splní alespoň jedno z těchto kritérií : a) aktiva > 40 mil. Kč, b) čistý obrat > 80 mil.Kč, nebo c) průměrný přepočtený stav zaměstnanců > 50. Tyto subjekty vyplní údaje v tabulce, která bude přílohou DaP za předpokladu, že: 1) uskutečnily transakci se spojenou osobou se sídlem v zahraničí. 2) vykázaly v DaP ztrátu, a současně uskutečnily transakci se spřízněnou osobou, 3) jsou držiteli příslibu IP formou slevy na dani a současně uskutečnily transakci se spřízněnou osobou

Příloha k DaP

Děkuji za pozornost