Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti"— Transkript prezentace:

1 Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Podnikatelskou činnost v současné době můžeme evidovat dvěma způsoby: 1. Daňovou evidencí /dříve jednoduché účetnictví/ upravuje ji zákon o daních z příjmů a vedou ji FO /fyzické osoby/, které podnikají jako OSVČ /osoby samostatně výdělečné činné/ a jejich příjem za kalendářní rok nepřesáhne 25 mil. Kč. Např. advokáti, daňoví poradci, živnostníci, umělci. sleduje příjmy a výdaje, které v účetním období fyzicky proběhly a člení je na příjmy a výdaje ovlivňující a neovlivňující základ daně.

3 Pro podnikatele je důležité správné stanovení příjmů a výdajů zahrnovaných do základu daně.
Rozdílem těchto příjmů a výdajů vzniká daňový základ, který je možné upravit o položky snižující základ daně /o částky darů, životního a penzijního pojištění atd./, takto snížený základ daně zaokrouhlíme na 100 Kč dolů, a vzniká tak výchozí částka pro výpočet daně. Daň pro fyzické osoby činí 15 %.

4 − 2. účetnictví /podvojné účetnictví/ upravuje zákon o účetnictví
účetnictví vedou: a/ všechny právnické osoby /obchodní společnosti, státní podniky, družstva/ b/ fyzické osoby, které se staly účetní jednotkou, protože jejich obrat za předchozí rok přesáhl 25 mil. Kč nebo jsou zapsané v obchodním rejstříku nebo pokud se tak rozhodnou. Sleduje výši výnosů a nákladů, stav majetku, stav závazků. Účtuje se podvojným zápisem na předepsané účty. 4

5 Co jsou výnosy a náklady
− Výnosy jsou výkony vyjádřené v peněžních jednotkách jsou to služby, výrobky, zboží, kdy jejich prodejem vznikají tržby. − Náklady jsou veškeré spotřeby vyjádřené v penězích např. spotřeba materiálu, opravy, telefonní poplatky, mzdy, spotřeba energie.

6 Rozdílem výnosů a nákladů vzniká hospodářský výsledek před zdaněním, vypočítáme předepsanou daň z příjmů /upravuje zákon o dani z příjmu/. Hospodářským výsledkem může být: Zisk /výnosy jsou vyšší než náklady/ Ztráta /výnosy jsou nižší než náklady/ /výnosy se rovnají nákladům/

7 Sledování pohybu majetku v podnikatelské činnosti
Ve všech účetních jednotkách je povinná přesná evidence veškerého nakoupeného majetku pro potřeby firmy. Evidujeme na příslušných dokladech podle druhu majetku /skladová karta, kniha pohledávek, pokladní deník, inventární karta/ S evidencí je také spojena kontrola, která je pro podnikatelskou sféru povinná, výsledné stavy jsou součástí závěrek podniků.


Stáhnout ppt "Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google