Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků"— Transkript prezentace:

1 Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

2 MIEK1 – Příklady Odlište trhy peněz a trhy kapitálu. Jaké je kritérium pro toto dělení? Co rozumíme pojmem finanční trhy? S jakými institucemi se na těchto trzích můžete setkat? Uveďte konkrétní příklady. Vysvětlete různá pojetí kapitálu (kapitál ve fyzickém smyslu, ve finančním smyslu, kapitál jako lidský kapitál). Proč mohou tato různá pojetí existovat současně vedle sebe, Vysvětlete, jaká rozhodnutí musí subjekty činit v souvislosti s trhy kapitálu.

3 MIEK1 – Příklady Uveďte příklady kapitálových statků. Jak můžeme tyto statky rozdělit z hlediska doby používání? Popište, jak používání kapitálových statků umožňuje firmám vytvářet vyšší zisky. Jaký je rozdíl mezi investicemi a úsporami? Co rozumíme investicemi restitučními? Z čeho jsou kryty? Charakterizujte rovnováhu na trhu kapitálu. Jak se tato rovnováha liší v krátkém a dlouhém časovém horizontu?

4 MIEK1 – Příklady Proč trh kapitálu bývá také nazýván trhem úspor? Objasněte pojem ,,sekuritizace“ kapitálového trhu. Dokonale konkurenční firma může uplatnit nový stroj, který vyrobí pět dodatečných jednotek výstupu. Výsledný celkový dodatečný příjem je Kč. Vypočtěte příjem z mezního fyzického produktu tohoto stroje. Vysvětlete. Vysvětlete pojem ,,nepřímá metoda produkce“ (k vysvětlení použijte kategorii hranice produkčních možností – PPF)

5 MIEK1 – Příklady Vypočtěte čistou současnou hodnotu toku budoucích příjmů, pokud znáte výnosy N0 = a N1 = Uvažujte běžnou tržní úrokovou míru ve výši 10%. Jedná se v tomto případě o investici? Vypočtěte hodnotu 1 Kč splatné za 10 let ode dneška. Úrokovou míru uvažujte ve výši 5%. Určete současnou hodnotu aktiva, jehož čistý výnos v průběhu deseti let bude činit Kč ročně za předpokladu konstantní 5% úrokové míry.

6 MIEK1 – Příklady Vypočtěte současnou hodnotu půdy, jestliže půda nese trvalý roční příjem ve výši 200 Kč a běžná úroková míra je 5%. Co se stane se současnou hodnotou půdy při zvýšení úrokové míry na dvojnásobek? Úroková sazba v určité bance činí 10% ročně. Za 1 rok obdržíte 100 Kč a za další 3 roky obdržíte 470 Kč. Vypočtěte současnou hodnotu toku budoucích výnosů. Koupíte výrobní zařízení za Kč a pronajmete ho. Během 10ti let vám ponese Kč nájemného ročně. Roční náklady na provoz jsou Kč. Jaká je výnosová míra (míra výnosu) z tohoto kapitálového statku?

7 MIEK1 – Příklady Dům v blízkosti university, kterou navštěvujete, je na prodej. Uvažujete o koupi tohoto domu a o jeho pronajímání studentům. Výše tržního nájemného je odhadována na 6000 dolarů ročně. Zjistili jste, že dům je velmi dobře postaven, vydrží věčně a nepotřebuje žádnou údržbu. Nynější majitel za něj požaduje dolarů. Bude rozumné dům koupit, když tržní úroková míra činí 10%. Jeden akr půdy v jižní části jednoho malého amerického městečka stojí dolarů, ale v severní části se prodává za dolarů. Jaké faktory mohou vést k rozdílným cenám v těchto dvou lokalitách?

8 MIEK1 – Příklady Podnikatelská firma financuje přístavbu tovární haly, aniž by si vypůjčila. Její náklady na vyplacení úroků jsou tedy nulové. Znamená to, že firma bude provádět další přístavby až do okamžiku, kdy bude mezní výnos nulový? Objasněte vztah mezi úrokovou mírou a mírou výnosu z kapitálu.


Stáhnout ppt "Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků"

Podobné prezentace


Reklamy Google