Podpůrný metodický seminář I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

Učební plán. Rámcový učební plán rámcový učební plán uvádí vzdělávací obory, ze kterých škola vytváří ve školním učebním plánu vyučovací předměty rámcový.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Systém kurikulárních dokumentů
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Etická výchova a Finanční gramotnost
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Zš a Mš Ludgeřovice Naše logo 50 let školy.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
VÝSTUPNÍ HODNOCENÍ PRO ŽÁKY ZÁKLADNÍCH ŠKOL PhDr. Jana Nováčková Společnost pro mozkově kompatibilní vzdělávání
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Průřezová témata.
Průřezová témata klíčových kompetencí
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
JAK TVOŘÍME UČEBNÍ TEXTY PRO ŠVP NA ZŠ LIBEREC, LESNÍ
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Přednáška do předmětu Ekonomika školství 04. listopad 2005
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Modely mentální retardace
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Inteligence DUM_19.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Temperament, charakter, motivace
Sociální čtení.
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Podpůrný metodický seminář I. INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/04.0010 Podpůrný metodický seminář I. Žák s lehkým mentálním postižením v základní škole PaedDr. Milena Vávrová

Obsah I. Rámcový vzdělávací program (Charakteristika LMP, Charakteristika RVP-LMP) II.Učebnice a pracovní sešity (Přehled všech učebnic a pracovních sešitů pro základní školu praktickou, rozsah učiva) III. Metody, formy práce (organizace výuky, pomůcky, webové portály)

Charakteristika žáka s LMP Významně snížená úroveň rozumových schopností (projevuje se sníženým intelektem, zhoršenou schopností učení, problémy v oblasti paměti, pozornosti, myšlení, řeči). Obtížnější  adaptace na běžné životní podmínky , potíže v některé z oblastí  komunikace, péče o sebe, v rodinném životě, v sociálních dovednostech, problémy v oblasti péče o zdraví, vzdělání (čtení, psaní, základy matematiky),  trávení volného času, sebekontrole, v uplatnění se v komunitě a v zaměstnání. Určité důležité vzorce chování, které se očekávají od jedince daného věku  v daném kulturním prostředí, nejsou přítomny. Tyto problémy se projevují od časného dětství. Mohou být způsobeny různými okolnostmi, které narušují vývoj mozku před narozením, v průběhu porodu a v raném dětství. Asi v jedné třetině jsou známé příčiny biologické ( jako např. chromozomální abnormality, genetické faktory, poruchy metabolické, infekční nemoci apod.) ale také psychosociální ( jako např. stimulačně chudé, deprivující prostředí apod.). Ve dvou třetinách případů je příčina  neznámá. Lidé s mentální retardací se tedy vyznačují  tím, že se pomaleji učí, mají problémy s pamětí, pozorností, abstraktním myšlením a nevyhovují určitému kulturně podmíněnému očekávání toho, jak se má chovat člověk jejich věkové skupiny v daném kontextu. Neosvojili si repertoár chování, který jiní lidé v jejich věku zvládli.

Model přístupu Při snaze pochopit konkrétního člověka s mentální retardací, měli bychom prozkoumat:  jeho silné stránky, tedy  schopnosti, které má, co umí a také odhadnout možnosti jeho budoucího rozvoje, protože i člověk s mentální retardací se může dál učit, osvojovat si nové dovednosti a rozvíjet se  prostředí, ve kterém ten člověk žije, učí se, pracuje, tráví volný čas, setkává se s ostatními lidmi  míru podpory, kterou bude konkrétní člověk potřebovat, aby mohl v daném prostředí úspěšně žít. Podpora může mít různé stupně-občasná, omezená, rozsáhlá, trvalá a může být takto poskytovaná po různě dlouhou  dobu, podle potřeby konkrétního člověka v konkrétním prostředí.

Cíl vzdělávání Umožnit žákům osvojit si strategii učení a motivovat je pro celoživotní učení Podněcovat žáky k tvořivému myšlení, logickému uvažování a k řešení problémů Vést žáky k všestranné a účinné komunikaci Rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých Připravovat žáky k tomu, aby se projevovali jako samostatné, svobodné a zodpovědné osobnosti, uplatňovali svá práva a naplňovali své povinnosti

Cíl vzdělávání Vytvářet u žáků potřebu projevovat pozitivní city v chování, jednání a v prožívání životních situací, rozvíjet vnímavost a citlivé vztahy k lidem, svému prostředí i k přírodě Učit žáky aktivně rozvíjet a chránit fyzické, duševní a sociální zdraví a být za ně odpovědný Vést žáky k toleranci a ohleduplnosti k jiným lidem, jejich kulturám a duchovním hodnotám, učit je žít společně s ostatními lidmi Pomáhat žákům poznávat a rozvíjet své schopnosti i reálné možnosti a uplatňovat je spolu s osvojenými vědomostmi a dovednostmi při rozhodování o vlastní životní a profesní orientaci

Očekávané výstupy vzdělávacích oborů Český jazyk a literatura Cizí jazyk Matematika a jejich aplikace Informační a komunikační technologie Člověk a jeho svět Člověk a společnost Člověk a příroda Člověk a svět práce

Průřezová témata Jednotná s RVP ZV Zařazení všech na 1. a 2. stupni bez povinnosti realizace ve všech ročnících.

Rámcový učební plán Stanovuje členění vzdělávacích oblastí a oborů na 1. a 2. stupeň minimální časovou dotaci pro jednotlivé vzdělávací oblasti nejnižší počty povinných vyučovacích hodin v jednotlivých ročnících disponibilní časovou dotaci povinnost zařadit a realizovat průřezová témata maximální a minimální týdenní hodinovou dotaci stanovenou pro jednotlivé ročníky Děkuji za pozornost