Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluDemence.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluDemence."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluDemence (VY_32_INOVACE_04.02.13) AutorMgr. Monika Malá Tematická oblastPatopsychologie Ročníkosmý Datum tvorbyZáří 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku patopsychologie v semináři v psychologie v maturitním ročníku, seznamuje studenty s problematikou vzniku demence, základní terminologií v oboru, klinickými projevy a stádii nemoci. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice pro žáky semináře z psychologie, jednotlivé strany prezentace na sebe tematicky navazují, řeší problematiku psychopatologie. Časová dotace materiálu je 15 minut.

2 Demence Postižení způsobené organickým poškozením mozku. Dochází ke ztrátě již rozvinutých kognitivních funkcí. Může k demenci dojít až po dosažení určitého stupně rozumového vývoje. Lze ji diagnostikovat teprve ve druhém roce života, do té doby je postižení diagnostikováno jako mentální retardace.

3 Demence II Demence je chronickou poruchou, jejíž prognóza závisí na příčině, typu a závažnosti základního postižení či onemocnění. Postihuje především starší populaci. 5% lidí starších 65 let. 30% seniorů ve věku nad 85 let. Může k ní dojít v jakémkoliv věku (v dětství nejčastěji úraz, u starších degenerativní onemocnění CNS).

4 Příznaky demence Laici ji ztotožňují s poruchou paměti, ale jedná se o komplexnější poruchu. Jde o postižení myšlení, řeči, orientace, chápání, uvažování, schopnost učení, početní schopnost i řeč. Přibližně od padesátého roku je u 20-50% lidí stiženo dekoncentrovaným myšlením = tzv. benigní zapomnětlivostí stárnoucích – nejedná se však o demenci.

5 Klinické projevy demence (Vágnerová,2004): poruchy paměťových funkcí, narušení pozornosti, úpadek myšlení, úbytek kritičnosti, narušení orientace, poruchy řeči, poruchy emotivity, nápadnosti v chování, apraxie, úpadek osobnosti.

6 Klinické projevy v dětském věku Nejprve se inteligence rozvíjí, dítě již si osvojilo chování a vzdělání vzhledem k svému věku. Po propuknutí onemocnění, které může být variabilní může dojít ke stagnaci vývoje, jeho zpomalení až regresi. Prognóza je těžko odhadnutelná, zejména pokud jde o důsledek úrazu, infekčního nebo nádorového onemocnění mozku. Další vývoj je pozitivně ovlivněn plastičností a kompenzačními schopnostmi organismu.

7 Typy demence Dvě základní skupiny podle etiologie postižení (Vágnerová,2004): 1. Atroficko-degenerativní demence (důsledkem je degenerativní onemocnění mozku). Nejčastější je Alzheimerova choroba (50-70% všech demencí). 2. Sekundární demence ( důsledkem kardiovaskulárního onemocnění, metabolických, infekčních, toxických či poúrazových příčin). Např. ischemicko-vaskulární demence.

8 MKN(1992) rozlišuje typy demence podle onemocnění, jež ji způsobuje: Demence u Alzheimerovy choroby Vaskulární demence Demence chorob klasifikovaných jinde: 1. demence u Pickovy choroby, 2. demence u Creutzfeld-Jakobovy choroby, 3. demence u Huntingtonovy choroby, 4. demence u Parkinsonovy choroby, 5. demence u infekce HIV.

9 4 Stadia demence 1. stadium lehké demence, 2. stadium střední demence, 3. stadium těžké demence, 4. stadium terminální.

10 Život s člověkem s demencí Úbytek schopností a osobnostní změny znamenají: zátěž pro rodinu, zhoršování se stavu – obtížná akceptace rodinou, Péče je stále náročnější, nutné nakonec umístění do ústavu. Průběh demence lze zmírnit nikoliv zásadně změnit Významné je udržení soběstačnosti pacienta a zajištění kvality jeho života.

11 Úkoly: 1.Na internetu zjistěte příčiny a průběh těchto nemocí: 2. Najděte v nejbližším okolí specializované pracoviště, které se zabývá nějakým druhem demence. 1. demence u Pickovy choroby, 2. demence u Creutzfeld-Jakobovy choroby, 3. demence u Huntingtonovy choroby, 4. demence u Parkinsonovy choroby, 5. demence u infekce HIV.

12 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová, Mgr. Radka Skorunková: Základy psychopatologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, 2009, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluDemence."

Podobné prezentace


Reklamy Google