Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB."— Transkript prezentace:

1 Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB

2 Průběh nemoci Při Alzheimerově chorobě dochází k ukládání patologických proteinů. Ty se ukládají jako vlákna nebo v okolí nervových buněk jako amyloidové plaky. Způsobují poškození a zánik nervových buněk a jejich spojů. Dochází k úbytku acetylcholinu díky němuž dochází k nervovým vzruchům. V mozkové kůře jsou při Alzheimerově chorobě pozorovány okrouhlé chomáče rozpadlých nervových vláken, v jejich středu se často objevuje hrudka tvořená bílkovinou amyloidem. Hypotéza je taková, že amyloid poškodí výběžky nervových buněk.

3 Rizikové faktory věk - Jeden ze základních faktorů. U lidí před 60. rokem se s nemocí setkáváme spíše vzácně. U lidí nad 85 let trpí chorobou každý pátý. pohlaví - V tomto ohledu jsou ženy ohroženy o trochu více než muži . genetické předpoklady - Také ovlivňují výskyt Alzheimerovy choroby U blízkých příbuzných (rodiče, děti, sourozenci) je výskyt 3-4× větší. kouření - Studie prokazují, že kouření přináší vyšší riziko vzniku demence alkohol- Studie říkají, že dlouhodobá konzumace většího množství alkoholu s sebou přináší větší riziko onemocnění. Na druhou stranu se polemizuje o tom, zda konzumace malého množství nemá protektivní účinky. Jelikož např. víno roztahuje cévy, mohlo by pozitivně přispět k tomu, že působí proti kardio-vaskulárním chorobám poranění hlavy - V anamnéze pacientů s Alzheimerovou chorobou se poranění hlavy vyskytuje 2× častěji. Za poranění hlavy se považuje takové zranění, při kterém dojde ke ztrátě paměti nad 15 minut. Tímto trpí například boxeři deprese - Starší lidé s depresí mají 3-4× větší riziko propuknutí demence.

4 První příznaky ztráta paměti
problémy s vykonáváním běžných domácích úkolů poruchy řeči a plynulého vyjadřování problémy s abstraktním myšlením problémy při oblékání ztráta zájmu o koníčky a zaměstnání ztráta iniciativy

5 Projevy porucha vyšších mozkových funkcí
prvním příznakem bývá ztráta paměti obtížné rozhodování, zmatenost, poruchy řeči nebo úplná změna osobnosti Nemocný postupně ztrácí samostatnost a začíná při běžných denních činnostech potřebovat pomoc druhých. halucinace a podezřívání své okolí z toho, že mu chce uškodit nebo ublížit V nejtěžších případech se nemocný stává zcela závislý na cizí pomoci. Není sám schopen ani přijímat potravu, trpí těžkou demencí a nechápe co se kolem něho děje. Má problémy s pohybem a často je kvůli tomu upoután na invalidní vozík nebo lůžko. Je inkontinentní a trpí poruchami vylučování stolice.

6 Prevence Z dlouholetého pozorování vyplývá, že Alzheimerova choroba probíhá pomaleji u lidí, kteří mají bohatý duševní život, trénovaný intelekt a žijí aktivním životem. Trénink mozku Vám prospěje ve všech ohledech. Nejlepším způsobem k tomu je neustálé učení se novým věcem (např. cizímu jazyku, práci na počítači), luštění křížovek nebo četba. Můžete se věnovat libovolné činnosti. Nejdůležitější je, aby Vás činnost rozvíjející Vašeho ducha bavila.

7 Děkuji za pozornost ;) By ZavaD


Stáhnout ppt "Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB."

Podobné prezentace


Reklamy Google