Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s."— Transkript prezentace:

1 Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s

2 • V péči o psychiatricky nemocného člověka je vhodné propojit poskytování sociálních služeb se zdravotní péčí prováděnou zdravotnickým personálem terénní formou. Toto propojení v péči o uživatele je možné pouze u lehkých stupňů onemocnění.

3 Včasné zachycení začínající nemoci je důležité pro jedince, kterému léčba může prodloužit kvalitu života. Včasná léčba má i ekonomický dopad pro samotného jedince nebo jeho rodinu.

4 Nejčastějším psychiatrickým onemocněním, se kterými se v terénní sociální službě (pečovatelská služba, osobní asistence) setkáváme, jsou různé formy demence např. vaskulární, Alzheimerova choroba aj.

5 Součástí zpomalení procesu demence je reedukace (znovunaučení) běžných denních aktivit. Důležitý aspekt zpomalení procesu demence je to, aby uživatel (pacient) byl co nejvíce konfrontován s realitou. Reedukace se stává součástí sociální péče (osobní asistence nebo pečovatelské služby).

6 Vhodným doplněním této péče je využití různých úrovní tísňové péče, které reagují na potřeby uživatele. Demence se vyznačuje postupným zapomínáním, špatnou orientací. Z tohoto důvodu, když je uživatel sociální služby v domácím prostředí hrozí mnohá rizika jak pro samotného uživatele, tak pro jeho okolí.

7 Může dojít např. ke ztracení samotného uživatele, hrozí riziko požáru z důvodu zapomenutí hrnce na vařiči, dále může dojít k vyplavení domácnosti, úniku plynu apod. Tato rizika lze eliminovat zavedením různých úrovní tísňové péče. Existují tři úrovně tísňové péče.

8 • První úroveň tísňového systému je zabezpečena pomocí mobilního telefonu. Uživatel tohoto mobilního telefonu může být v případě ztracení lokalizován pomocí SMS zprávy. Tento telefon má zabudováno tísňové tlačítko. Toto tlačítko slouží ke spojení s operátorkou tísňové péče.

9 Tato možnost je vhodná pro uživatele, který není omezený v pohyblivosti. Pomocí zprávy SMS lze uživateli připomenout návštěvu lékaře apod. Součástí tísňového volání je k dispozici volání zdarma v délce 30 minut.

10 V případě uživatele, který je náchylný k pádům nebo trpí např. epileptickými záchvaty je určen mobilní telefon, který má v sobě zabudováno pádové čidlo. Toto čidlo reaguje na prudkou změnu pohybu. Při jeho aktivaci (např. pádu uživatele, záchvatu) automaticky dochází ke spojení s operátorkou tísňové péče, která reaguje na situaci. Po spojení s operátorkou dochází k řešení situace uživatele.

11 K ochránění uživatele, jeho bytu trpícího demencí nebo Alzheimerovou chorobou, schizofrenií apod. je určena nejvyšší úroveň tísňové péče. Tato úroveň spočívá v monitorování samotného uživatele a jeho bytu. K tomuto systému tísňové péče lze připojit různá čidla např. čidlo kouře, vyplavení domácnosti, pohybové čidlo apod. Např. při zapomenutí uživatele zavřít vodovodní kohoutek může dojít k vyplavení domácnosti.

12 Čidlo vyhodnotí situaci a vyhlásí poplach pomocí tísňového systému. Operátorka tísňové péče následně tuto situaci řeší. Stejný postup je v případě úniku plynu, začínajícího požáru nebo připálení hrnců na vařiči.

13 Pro efektivní léčbu demencí, Alzheimerovi choroby, schizofrenie je důležité dodržovat medikaci. V praxi se často stává, že nemocní lidé zapomínají užívat předepsané léky. Toto zapomínání lze eliminovat posíláním SMS zpráv s upomínkou uživatelům tísňové péče v určitý čas kdy si mají vzít předepsané léky.

14 Přístroje pro tísňovou péči

15

16

17 děkuji za pozornost Pavel Andrejkiv e-mail: ladara@ladara.eu


Stáhnout ppt "Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google