Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Možnosti využití Tísňové péče

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Možnosti využití Tísňové péče"— Transkript prezentace:

1 Možnosti využití Tísňové péče
Ing.Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s

2 Možnosti využití Tísňové péče
Hlavní úlohou tísňové péče je zajistit pocit bezpečí pro samotného uživatele tak i pro jeho rodinné příslušníky a okolí.

3 Možnosti využití Tísňové péče
Pracovníci v sociálních službách se denně setkávají s různými rizikovými situacemi v bytech uživatelů sociálních služeb. Nejčastější rizikové situace jsou pády samotného uživatele, zhoršení jeho zdravotního stavu.

4 Možnosti využití Tísňové péče
Mezi další rizika patří ztracení samotného uživatele, riziko požáru z důvodu zapomenutí hrnce na vařiči, vyplavení domácnosti, úniku plynu apod. Tato rizika lze eliminovat zavedením tísňové péče. Tísňová péče je poskytována nepřetržitě 24 hodin denně po dobu celého roku.

5 Možnosti využití Tísňové péče
Pro tísňovou péči je možné využít tři varianty. Tyto varianty jsou určeny pro různý stupeň tísňového volání a reagují tak na požadavky samotného uživatele tísňového volání.

6 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
První z variant je zavedení tísňového volání pomocí mobilního telefonu (dále jen telefon), ve kterém je zabudováno tísňové tlačítko. Uživatel tísňové tlačítko použije v krizové situaci např. když spadne. Tísňové tlačítko slouží ke spojení s operátorkou tísňové péče. Po spojení s operátorkou dochází k řešení situace uživatele a následném výjezdu zdravotní sestry, která nastalou situaci řeší přímo v bytě uživatele.

7 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
Z tohoto mobilního telefonu je možné volat jako z jiného mobilního telefonu, tak jak jste zvyklí. Uživatel tohoto mobilního telefonu může být v případě ztracení lokalizován (za podmínky, že má mobilní telefon u sebe). Pomocí zprávy SMS lze uživateli připomenout návštěvu lékaře, medikaci léků apod.

8 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
Mobilní telefon pro tísňovou péči

9 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
Druhá varianta spočívá ve využití mobilního telefonu s detekcí pádu. Tato možnost tísňové péče je vhodná pro uživatele, kteří jsou omezení v pohyblivosti, jsou náchylní k pádům nebo trpí např. epileptickými záchvaty. V mobilním telefonu je zabudováno čidlo pádu. Toto čidlo reaguje na prudkou změnu pohybu. Při jeho aktivaci (např. pádu uživatele, epileptickém záchvatu) automaticky dochází ke spojení s operátorkou tísňové péče, která reaguje na vzniklou situaci.

10 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
Po spojení s operátorkou dochází k řešení situace a následnému výjezdu zdravotní sestry, která rizikovou situaci řeší přímo s uživatelem v jeho bytě.

11 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
Po spojení s operátorkou dochází k řešení situace a následnému výjezdu zdravotní sestry, která rizikovou situaci řeší přímo s uživatelem v jeho bytě. Z tohoto mobilního telefonu je možné volat jako z jiného mobilního telefonu, tak jak jste zvyklí. Uživatel tohoto mobilního telefonu může být v případě ztracení lokalizován (za podmínky, že má tísňový telefon u sebe). Pomocí zprávy SMS lze uživateli připomenout návštěvu lékaře, medikaci léků apod.

12 Varianta vhodná pro uživatele, kteří nejsou omezení v pohyblivosti
Mobilní telefon pro tísňovou péči s detekcí pádu

13 Varianta vhodná pro uživatele, kteří jsou omezení v pohyblivosti
Třetí možností tísňové péče je využití signalizační a komunikační jednotky. Tato jednotka je určena do bytových prostor uživatele. Uživatel u sebe stále nosí tísňové tlačítko. Zmáčknutím tlačítka dojde po telefonní lince ke spojení s dispečinkem. Telefonní přístroj má hlasitou komunikaci, prostřednictvím této komunikace dojde ke spojení a následně hlasitému hovoru, aniž by uživatel byl nucen vytáčet číslo telefonu.

14 Varianta vhodná pro uživatele, kteří jsou omezení v pohyblivosti
Součástí zařízení tísňové péče je pohybové čidlo. Úlohou tohoto čidla je monitorování pohybu uživatele v prostoru jeho bytové jednotky.

15 Varianta vhodná pro uživatele, kteří jsou omezení v pohyblivosti
Pokud čidlo nezaznamená po nějakou dobu pohyb vyvolá poplach a operátorka tísňové péče zjišťuje, proč není v bytě uživatele pohyb. Může dojít např. k tomu, že uživatel spadl na WC a nemá u sebe tísňové tlačítko apod. V tomto případě operátorka tísňové péče vysílá do bytu uživatele zdravotní sestru, která nastalou krizovou situaci řeší v bytě uživatele.

16 Varianta vhodná pro uživatele, kteří jsou omezení v pohyblivosti
K tomuto systému tísňové péče lze připojit různá čidla - čidlo kouře, vyplavení domácnosti, pohybové čidlo. Například při zapomenutí uživatele zavřít vodovodní kohoutek může dojít k vyplavení domácnosti. Čidlo vyhodnotí situaci a vyhlásí poplach pomocí tísňového systému. Operátorka tísňové péče následně tuto situaci řeší. Stejný postup je v případě úniku plynu, začínajícího požáru nebo připálení hrnců na vařiči.

17 Varianta vhodná pro uživatele, kteří jsou omezení v pohyblivosti
Řídící jednotka s možností napojení čidel – pohybu, požárního čidla, čidla na únik plynu apod.

18 Ceník zařízení pořizovací cena Paušální platba jednorázová platba
Mobilní telefon bez čidla pádu zdarma 200 Kč/měsíc 1 000 Kč Mobilní telefon s čidlem pádu 3 500 Kč Řídící jednotka pro napojení čidel 4 000 Kč Jednotlivá čidla 400 Kč -

19 www.arsimex.cz DODAVATEL ZAŘÍZENÍ ARSIMEX ,s.r.o Pan Boris Bálek
Telefon:

20 DĚKUJI ZA POZORNOST Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s


Stáhnout ppt "Možnosti využití Tísňové péče"

Podobné prezentace


Reklamy Google