VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice
CHARAKTERISTIKA získáváme z vepřů, prasnic, kanců, selat barva masa růžová až světle červená tukem je sádlo vysoká energetická hodnota, hůře stravitelné chuť je závislá na stáří, způsobu krmení maso kanců často zapáchá po moči bouráme na půlky nejlepší maso je z kusů od 1 roku o hmotnosti 70 – 90 kilogramů
SLOŽENÍ MASA Bílkoviny 15 % Tuky 41 % Voda 55 % Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A
JAKOSTNÍ TŘÍDY
JAKOSTNÍ TŘÍDY I. Jakostní třída a) vepřová kýta 1. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
I . JAKOSTNÍ TŘÍDY b) Vepřová pečeně 2. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY c) panenská svíčková 3. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
I. JAKOSTNÍ TŘÍDY d) vepřová krkovička 4. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
II. JAKOSTNÍ TŘÍDY Vepřová plec 5. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA a) Vepřový bok 6. . http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA b) vepřová kolínka 7. http://www.maso-trebovle.cz/nase-nabidka/vysekove-maso/veprove.html
III. JAKOSTNÍ TŘÍDA c) Vepřový lalok 8. www.mitrovskydvur.cz/cs/eshop/veprove/veprovy-lalok.html
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6