Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Cíl: SEZNÁMENÍ S TELECÍM MASEM
Charakteristika masa Složení masa Faktory určující jakost Rozdělení do jakostních tříd Použití jednotlivých částí masa Telecí vnitřnosti Popis vnitřností Pracovní list Vypracování pracovního listu Závěr

3 CHARAKTERISTIKA TELECÍHO MASA
Získává se z telat – mladých kusů tura domácího. Stáří od šesti do čtrnácti týdnů. Nejkvalitnější je maso z telat o hmotnosti 30 až 80 kg. Má světle červenou až růžovou barvu, tuk zvaný lůj. Má velmi jemnou chuť. Syrové maso je cítit po mléce. Maso je libové a lehce stravitelné, proto bývá součástí dětské a dietní stravy.

4 SLOŽENÍ MASA 12 % nerostných látek 20 % bílkovin vitamíny „B“
enzymy 1 % živočišného škrobu (glykogen) 20 % bílkovin málo tuků sacharidy hodně vody

5 FAKTORY URČUJÍCÍ JAKOST
Čerstvé maso musí být na řezné ploše vlhké. Maso je pevné. Olemované tukem. Šťavnaté. Přirozená růžová barva.

6 ROZDĚLENÍ DO JAKOSTNÍCH TŘÍD
Kýta, pečeně – ledvina. Plec. Kližky, kolínka, karbanátek, pupek. Vnitřnosti.

7 POUŽITÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ MASA
kýta minutky (řízky, medailónky, filety), pečení, dušení, smažení plec mletí, dušení, rizota, ragú ledvina - pečení, dušení, minutky žebra - pečení, dušení, minutky krk pečení, mletí hrudí pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení pupek - pečení, plnění, dušení, mletí kolínka - vaření, dušení, pečení nožičky - vaření, rosoly

8 TELECÍ VNITŘNOSTI Okruží (jsou to předžaludky telat s částí střeva)
Slezina Brzlík (je růstová žláza) Játra Srdce Plíce Jazyk Mozek Ledvina

9 POPIS VNITŘNOSTÍ Srdce - má tužší svalová vlákna, můžeme jej krájet
na plátky a opékat. Játra - jsou světlejší než hovězí a vepřová, jsou jedny z nejjemnějších. Mozek - je křehký, lehce stravitelný, nutno jej zbavit žilek a blan.

10 POPIS VNITŘNOSTÍ Plíce jsou nejkvalitnější, používají se k zadělávání. Slezina - používá se jako vložka do polévky ( krájená slezina). Ledvina - zbavíme trubic a blan. Brzlík podobá se mozku, je bílý, krátce se vaří nebo opéká. Jazyk jemný, často se používá uzený, vařený.

11 PRACOVNÍ LIST K TELECÍMU MASU
Obsahuje telecí maso vodu nebo tuk, a kolik? Vyjmenujte 3 části telecího masa a uveďte jejich použití v kuchyni. Kde najdete u telete karbanátek? Vyjmenujte vnitřnosti z telecího masa. Co je to brzlík?

12 ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU
Telecí maso obsahuje hodně vody a málo tuku (lůj). Kýta, plec, ledvina, žebra, krk, hrudí, pupek, kolínka, nožičky. Karbanátek je krk telete. Játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, okruží, slezina, brzlík. Brzlík je růstová žláza, která v dospělosti ubývá.

13 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list k tématu
Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne.


Stáhnout ppt "TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google