Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava – Poruba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, financování, vykazování činnosti Jana Moravcová
Advertisements

 Příspěvek v rámci konference Student Business Forum 2011  Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové  autor: JUDr. Milan Plíšek Advokátní.
LEASING z pohledu daně z příjmu
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
Dokumentace o realizaci stavby
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Studijní program Stavební inženýrství
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Ekonomika a management ve výstavbě
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Smluvní typy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Struktura obchodní faktury Jiří Jakubík Marta Rubešová Jana Tymkivová Nikol Volfová.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
Smlouvy Petr Machala.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní závazkové vztahy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
Smluvní výtahy ve výstavbě Poptávka, nabídka, smlouva o dílo, plnění
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Obchodněprávní závazky
Účtování DPH účet 343.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Oceňování pojištěného majetku
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_07.
Název předmětu : Rozpočtování staveb Identifikace předmětu : Bc./Oceňování majetku - PRA_OMP, PRA_OMK Cíle předmětu: Základní teorie a praktické postupy.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Několik pojmů. Základní pojmy Předpis Smlouva Právo Nárok Pohledávka Claim Reklamace Experti, expertnost, expertizy2.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Celkové náklady stavby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Výklad o vybraných smluvních typech
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodněprávní závazky
Účtování DPH účet 343.
Cena stavebního objektu
Transkript prezentace:

Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba

Zadání Vypracujte návrh mandátní smlouvy o obstarání záležitostí investora na zvolenou zakázku z oblasti pozemního, průmyslového, nebo dopravního stavitelství ( např. bytový a administrativní dům, administrativní budova, výrobní hala, liniová stavba, atd.). Mandátní smlouva bude odpovídat § 566 Obchodního zákoníku a bude obsahovat: Smluvní strany, Předmět smlouvy Rozsah a obsah předmětu plnění Způsob plnění předmětu smlouvy Doba plnění Spolupráce a podklady mandanta Cena předmětu plnění a potřebné podmínky Zodpovědnost za vady, záruka Změna závazku Všeobecné dojednání

Zadání Vypracujte návrh kupní smlouvy na zvolenou movitou nebo nemovitou věc, např. stavební stroj, automobil, atd. Vypracujte návrh kupní smlouvy na zvolenou movitou nebo nemovitou věc, např. stavební stroj, automobil, atd. A návrh objednávky na drobné stavební práce, geodetické práce, IČ apod. A návrh objednávky na drobné stavební práce, geodetické práce, IČ apod.

Zadání Vypracujte fakturu-daňový doklad na zvolenou zakázku z oblasti pozemního, průmyslového, nebo dopravního stavitelství ( např. bytový a administrativní dům, administrativní budova, výrobní hala, liniová stavba, atd.) dle „smlouvy o dílo“ z programu č.3. Faktura bude obsahovat všechny náležitosti daňového dokladu: Obchodní jméno, sídlo a daňové identifikační číslo plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění Obchodní jméno, sídlo a DIČ plátce, pro kterého se uskutečňuje zdanitelné plnění, Číslo dokladu ( faktury ), Rozsah a předmět zdanitelného plnění, Datum vystavení dokladu, Datum uskutečnitelného zdanitelného plnění, Výše ceny bez daně, Sazbu daně

Zadání - vypracujte Vypracujte: Objednávku na projektové nebo stavební práce malého rozsahu, Návrh mandátní smlouvy, Návrh kupní smlouvy, Konečnou fakturu, Stanovení ceny projektových prací a autorského dozoru na zakázku dle programu č.3,

Závazkové vztahy Smlouva Podmínky uzavření, trvání i ukončení závazkového vztahu se stanovují ve smlouvě. Podmínky uzavření, trvání i ukončení závazkového vztahu se stanovují ve smlouvě. Smlouva je dvoustranný vztah složený ze dvou jednostranných aktů. Smlouva je dvoustranný vztah složený ze dvou jednostranných aktů. Smlouvy se uzavírají podle obchodního nebo občanského zákoníku. Dohodnou-li se strany o celém obsahu smlouvy, mohou uzavřít nepojmenovaný (inominátní) závazek. V případě sporu bude soud vycházet vždy z obsahu smlouvy, nikoli z jejího označení. Smlouvy se uzavírají podle obchodního nebo občanského zákoníku. Dohodnou-li se strany o celém obsahu smlouvy, mohou uzavřít nepojmenovaný (inominátní) závazek. V případě sporu bude soud vycházet vždy z obsahu smlouvy, nikoli z jejího označení. Významné je : Významné je : určení předmětu plnění smlouvy určení předmětu plnění smlouvy výše ceny, popřípadě způsob jejího stanovení výše ceny, popřípadě způsob jejího stanovení stanovení termínu plnění předmětu smlouvy. stanovení termínu plnění předmětu smlouvy.

Druhy smluv nejčastěji užívané ve ve výstavbě kupní smlouva smlouva o dílo smlouvy obstaravatelské : mandátní, komisionářská, příkazní smlouva o sdružení smlouva o skladování nájemní smlouva /při spojení s prodejem najaté věci - leasingová smlouva/ smlouva o uzavření budoucí smlouvy smlouva o nákupu duševního bohatství/licence k něčemu/ dále např.pojistné smlouvy, rozhodčí smlouvy a úvěrové smlouvy.

Smlouva o dílo zhotovitel/objednatel Smlouvou o dílo se zavazuje zhotovitel k provedení určitého díla a objednatel se zavazuje řádně provedené dílo převzít a včas zaplatit cenu za jeho provedení. Smlouvou o dílo se zavazuje zhotovitel k provedení určitého díla a objednatel se zavazuje řádně provedené dílo převzít a včas zaplatit cenu za jeho provedení. Předmětem díla se rozumí zhotovení, montáž, údržba, oprava nebo úprava stavby nebo její části, případně jakákoliv činnost, jejíž výsledek lze materiálně zachytit. Předmětem díla se rozumí zhotovení, montáž, údržba, oprava nebo úprava stavby nebo její části, případně jakákoliv činnost, jejíž výsledek lze materiálně zachytit. Ve výstavbě se smlouva o dílo nejčastěji používá u dodávek prací (stavebních, projektových, montážních, na vytvoření software, dodávek služeb apod.). Ve výstavbě se smlouva o dílo nejčastěji používá u dodávek prací (stavebních, projektových, montážních, na vytvoření software, dodávek služeb apod.).

Tvorba smlouvy o dílo na dodávku stavebních prací

Smlouva o dílo Čas, náklady, kvalita

Příklad

Příklad

Příklad

Faktura

Faktura – daňový doklad

Příklad

Chybný příklad

Příklad Stanovení ceny projektových prací a autorského dozoru Cena projektových prací se odvozuje procentem z předpokládaných nákladů na realizaci stavby Pro odhad nákladů slouží rozpočtové ukazatele, které se pravidelně aktualizují Cena projektových prací u staveb do ,- Kč se stanovuje individuálně Cena za projektové práce tvoří přibližně 10% z nákladů na realizaci stavby Náklady na zvláštní výkony a vedlejší náklady se účtují samostatně

Příklad

Děkuji za pozornost Doc. Ing. František Kuda, CSc. Katedra městského inženýrství, Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava tel

Příklad