PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Chléb náš vezdejší dej nám dnes
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Abrahámova přímluvná modlitba
Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba mě nikdy neuzavírá do mého nitra, Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
MODLITBA – CHOZENÍ S BOHEM Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
Povodeň 1. Den nastává, již slunka svit, noc prchá do dáli, nevěsta se zdobí, jsme hotovi, až hlas zazní, brzy přijde Ježíš. Ref: Jak velká povodeň zachvátí.
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Matoušovo evangelium.
Víry dny 2015 Praha V síle Ducha svatého. víry dny 2015 Praha Čím si musí být evangelizující jisty?
Povodeň 1. Den nastává, již slunka svit, noc prchá do dáli, nevěsta se zdobí, jsme hotovi, až hlas zazní, brzy přijde Ježíš. Ref: Jak velká povodeň zachvátí.
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Obnov svoje brány!.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Transkript prezentace:

PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

„Přijď království tvé“ ◦je to nejvroucnější, co leželo Ježíši na srdci: do mého srdce, aby Otcovo království přišlo na zem. Aby přišlo do mého srdce, do mého života. CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

Ježíš o Božím království Ježíš vidí Petra a jeho bratra Ondřeje, jak loví ryby a říká jim: „Pojďte za mnou a udělám z vás rybáře lidí.“ Ihned zanechali sítě a následovali ho… (Mt 4,19-20) Horké kázání: Nejprve hledejte Boží království a jeho spravedlnost a všechno vám bude potom přidáno. (Mt 6,33) Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se a věřte evangeliu! (Mk 1,15) CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

„Otče (Abba) náš, … přijď království tvé“ Ježíšovo důvěrné Abba dává této prosbě velkou naléhavost. Otcovo kralování - se skrze Syna stává konkrétnějším, - dále skrze apoštoly - a nyní také skrze nás. Toto království musíme mít ve svém srdci. Tato prosba se vztahuje k mému současnému životu, ale hlavně k definitivnímu Božímu království (na konci věků). CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

Boží království ◦se na zemi nikdy nenaplní definitivně; ◦může se uskutečňovat v nás: „přijď...“. ◦Prosíme zde o to, aby skrze Ježíše a jeho vítězství na kříži bylo přemoženo to, co (v nás) odporuje tomuto království. ◦Příchod Božího království do mého srdce naráží na odpor a odmítání. ◦Boží království přichází na tento svět skrze Ježíšův kříž. CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

◦Ježíš hlásal radostnou zvěst Božího království. ◦Pilátovi odpověděl: Já jsem král. Proto jsem se narodil a přišel na svět, abych vydával svědectví pravdě. Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. ◦Toto Boží království se neprojevuje násilím, ale něžně a zároveň rázně proniká do našich myšlenek, činů… Boží království CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

Duch Svatý V každém z nás je doslova boj mezi tělem a duchem. - křest - biřmování Jen čisté může říkat: „Přijď království tvé“. Pod vedením Ducha Svatého rozlišujeme mezi přicházením Božího království do mého života a královstvím „lidí“. Skrze takový život pak můžeme tento svět posvěcovat, proměňovat Božím královstvím. CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014

Boží království Ale tato prosba vyjadřuje také touhu po definitivní přítomnosti Božího království. CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014 Boží království znamená, že Bůh vládne bezprostředně a mocně, tak, že skrze svobodu své lásky odpouští hříchy a člověka posvěcuje skrze Kristovu oběť na kříži a jeho zmrtvýchvstání. Prosba „Přijď království tvé“ tedy znamená, že toužíme vidět a zažívat Boží království, které už přišlo sem na zem skrze Božího Syna, prosíme o to, abychom jej dokázali poznávat a zažívat už zde na zemi ve svých konkrétních životech.