Peter F. Drucker Zpracovali: Martin Benda Petr Hohenberger

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Zadlužení, inflace, demografie
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Zpracovali: Pavel Strejček a Kateřina Tóthová
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Personální managament
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Michal Dvouletý obor Finance a daně
Obchodní společnosti.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Informalční technologie jako klíčový faktor pro udržení konkurenceschopnosti společností na trzích EU.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Strategické plánování při zakládání spin-off
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Masná 18, Praha 1 z pohledu studentů školy
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Podniková ekonomika Personální činnost.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
EVROPSKá UNIE.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Společenská odpovědnost organizací
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
© 2009 IBM Corporation Udržitelnost jako podmínka úspěchu Radek Hovorka – IBM Česká Republika DOX,
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
NOKIA POHLEDY DVOU STOLETÍ. Společenský řád ve společnosti n Míra rozvoje a společenský řád –racionalita –iracionální základ n Soutěživost –individuální.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
122 - Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví Teorie řízení.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Struktura podnikatelského plánu
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ing. Veronika Dostálková MBA
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Transkript prezentace:

Peter F. Drucker Zpracovali: Martin Benda Petr Hohenberger Marek Kamler Vlastimil Komínek

Peter F. Drucker OBSAH - Životopis - Ocenění a vědecké disciplíny - Nedostatky - Knihy - Shrnutí a Závěr

Peter F. Drucker Narozen 19. listopadu 1909 ve Vídni - zemřel Neustále se pochyboval v kruhu ekonomů, doktorů, vědců, právníků a jiných intelektuálů, kterými byli například Schumpeter, Hayek, Mises. “Tohle bylo v podstatě moje vzdělání” říká Drucker 3

Peter F. Drucker- vzdělání Studoval na Doblingském gymnáziu a poté dokončuje jednoletou praxi v Hamburku u obchodní společnosti s dlouholetou tradicí. Vystudoval práva ve Frankfurtu a získává zde doktorát z mezinárodního práva.

Peter F. Drucker- emigrace Po vzestupu nacismu v roce 1933 Drucker emigruje z Němcka do Londýna. V roce 1937 odchází trvale do USA Stává se z něj vážený odborní přes managament a podnikání

Peter F. Drucker- Ocenění Winstona Churchilla Za jeho analyzu fašismu byl oceněn cenou Winstona Churchilla. V této analýze Drucker odhaluje nihilistický charakter fašismu a národního socialismu, který negoval tisíciletí evropského kulturního vývoje a také se vyrovnává s v té době obecně obdivovaným úspěchem jejich obranných/válečných ekonomik.

Peter F. Drucker V roce 1942 se ve své knize Future of Industrial Man zabýval vývojem společnosti ve dvacátém století a došel k závěru, že společnost průmyslových států se přeměnila ve společnost organizací. Na základě této knihy byl Drucker v roce 1943 pozván General Motors, aby vedl dvouletou společenskovědní analýzu této v té době největší korporace.

Peter F. Drucker- Základ vědecké disciplíny V roce 1946 Drucker publikoval výsledky této studie na jednom ze svých nejlepším děl - Concept of the Corporation, čímž položil základ managementu ve smyslu vědecké disciplíny. První hlavní Druckerovou myšlenkou byl imperativ dát moc řadovým zaměstnancům. Drucker argumentoval, že zaměstnance je nutno považovat za zdroje, nikoliv jen za náklady. Byl ostrým kritikem práce na běžícím pásu - protože běžící pás běžel rychlostí nejpomalejšího pracovníka a ochromoval kreativitu jednotlivých zaměstnanců. Ostře kritický byl i vůči managerům, kteří považovali firmy jen za prostředek jak vytvořit krátkodobé zisky.

Peter F. Drucker- Argumentace Drucker argumentoval, že svět přechází od ekonomiky zboží k ekonomice "znalostí" - od společnosti, jíž dominuje průmyslový proletariát, ke společnosti, jíž dominují lidé, užívající svého mozku. Manageři musejí přestat zacházet s dělníky jako se zrnky v obrovském, nelidském ústrojí a musejí s nimi začít jednat jako s inteligentními lidmi. A politikové si musejí uvědomit, že znalosti, a tedy vzdělání, je nejdůležitějším zdrojem pro každou moderní společnost.

Peter F. Drucker- kariéra Od té doby Drucker dělal poradce téměř každé významné obchodní společnosti např. General Electric, Coca-Cola, Citicorp, IBM a Intel, ale také u spousty vládních i nevládních organizací doma i v zahraničí. Od čtyřicátých let znal a radil téměř všem významným postavám americké ekonomie: počínaje Alfredem Sloanem, legendárním prvním generálním ředitelem General Motors a jeho kolegou Charlesem E. Wilsonem až po kapitány průmyslu jako byli Jack Welsch z General Electric a Andrew Grove z Intelu.

Peter F. Drucker - úspěchy Ve svých knihách, sloupečcích ve Wall Street žurnálu a ve svých pravidlných příspěvcích do Harvard Business Review Drucker předpovídal brzy všechny podstatné vývoje posledních desetiletí: privatizaci a decentralizaci, velký triumf důchodových fondů, růst Japonska do světové hospodářské velmoci, rozhodovací důležitost marketingu a vzestup informovanosti společnosti s potřebou celoživotního vzdělávání.

Peter F. Drucker - profesor od 1950 do 1971 byl profesorem managementu na Newyorské univerzitě. Nicméně jeho opravdová záliba byla vždy v malých univerzitách, což ho také přimělo v roce 1971 přestěhovat se do Claremontské vysoké školy v Kalifornii. Kromě přednášení na Claremontské vysoké škole zde taky Drucker napsal mnohé své knihy a články.

Peter F. Drucker - neziskový sektor Drucker učí, že management není specifická část obchodních společností, ale spíše specifický orgán všech institucí moderní společnosti. Zdarma poskytoval i poradentství pro veřejné dobročinné a charitativní organizace. Kritizuje agresivní kapitalismus, který neuznává sociální hledisko. Naopak stojí za teorií volného trhu v ekonomice

Peter F. Drucker- nedostatky Kritici říkají, že Drucker nerozuměl malým organizacím Druhou kritikou jeho práce je to, že jeho důraz na management prostřednictvím cílů vedl podniky do slepé uličky Většina moderních podniků tuto Druckerovu mechanistickou praxi opustila - dávají přednost tomu, aby nové myšlenky - včetně nápadů pro dlouhodobé strategie - vznikaly spontánně mezi řadovými a středně vysokými zaměstnanci. Odmítají vnucování myšlenek firmě seshora.

Peter F. Drucker- shrnutí Dal vzniknout základům moderního managmentu. Dnes je uznáván jako člověk, který zavedl pojem managment.

Druckerovy knihy V letech 1939 - 2005 napsal 38 knih o managementu, ekonomice, společnosti, společenské a politické struktuře. Dále je autorem několik autobiografických a antologických (průřezových) děl. Jeho knihy byly přeloženy do více jak 30 jazyků.

Překlady do češtiny V českých překladech vyšlo v letech 1992 až 2006 patnáct Druckerových knih, včetně dvou zásadních antologií, které k vydání osobně vybral a sestavil autor. Českého vydání patnácté knihy Drucker na každý den (The Daily Drucker, 2005), která v podobě „kalendáře“ přináší zásadní průřez autorovým celoživotním dílem, se Peter Drucker již nedožil.

Knihy vydané v ČR Podnikové řízení a hospodářské výsledky 1968 První soustavný přehled hospodářských úkolů pro vedoucí pracovníky podniků. Management: Budoucnost začíná dnes 1992 Soubor esejů a článků z let 1981-86 o ekonomice a ekonomických silách ovlivňujících naše životy. Efektivní vedoucí 1992 Práce z r. 1966 je podnětná svým pojetím vedoucího jako stratéga, který určuje cíle a následně hledá efektivní cesty k jejich dosažení.

Nejvýznamnější knihy The Essential Drucker (To nejdůležitější z Druckera) vydaná i česky - přináší ukázky z nejvýznamnějších Druckerových knih o managementu. - shrnuje základní východiska a principy managementu - poskytuje spolehlivý nástroj, jak čelit zítřejším nárokům ekonomického a společenského vývoje

Nejvýznamnější knihy - pojednává o postkapitalistické společnosti  = společnosti, v níž klíčovým ekonomickým zdrojem přestává být kapitál a stávají se jím produktivně aplikované znalosti. - pojednává o příčinách krachu nových podnikatelských projektů, kde je chybou jejich nekompetentní řízení

Nejvýznamnější knihy A Functioning Society (Fungující společnost) - shrnuje jeho nejvýznamnější myšlenky a eseje na téma společnost, společenství a politická struktura. - přináší výběr z Druckerovy pětašedesátileté tvorby

Nejvýznamnější knihy - kniha je rozdělena do sedmi částí - jednotlivé části se zabývají např: možnostmi státu v sociální a hospodářské oblasti určení pojmu fungující společnosti ve vyspělém industriálním světě velké podnikové organizace jako společenské a politické, nikoli pouze jako hospodářské organizace

Závěr Platnost a podnětnost Druckerových myšlenek ovšem není omezena časem jeho fyzického života – lze očekávat, že jeho texty budou s nadšením, úžasem a s vděčností objevovat nové generace čtenářů.

Děkujeme za pozornost!