Hotelová dokumentace Vypracovala: Bc. Eva Cejnková pro předmět HOP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BANKOVNÍ AKADEMIE Vlkova 12, Praha 3 – Žižkov
Advertisements

Technika cestovního ruchu Péče o hosta v ubytovacím zařízení
Milan Babický Štěpán Barák
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Pro předmět: hotelový provoz Vypracovala: Bc. Eva Cejnková
Informační systém hotelu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.16 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Monika Franková a Jana Vaňková
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Evidence obyvatel.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Podmínky provozování směnárny
Pojištění v CR = placená služba proti nahodilým a nepředvídatelným událostem = právo účastníka na výplatu peněžních prostředků souvisejících s úhradou.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Krátkodobý finanční majetek Ceniny
Šeky.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
TECHNICKÝ ÚSEK HOTELU Náplň vedoucích pracovníků
Platební styk Název školy
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_HOP_135
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_HOP_134
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_617 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Souvislý příklad na zaúčtování.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Placené a neplacené služby - Záleží na úrovni, umístění, velikosti, ale především na podnikavosti a snaze hotelového manažera. Placené Neplacené Zařaďte:
PENĚŽNÍ DENÍK (deník příjmů a výdajů) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních služeb Název vyučovací oblasti: Služby v hotelnictví.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
VY_62_INOVACE_ – Vedení účtů a platební styk Autor
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Check- in.
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjem objednávek na recepci
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
Další písemnosti recepce
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Evidence peněžních prostředků
Transkript prezentace:

Hotelová dokumentace Vypracovala: Bc. Eva Cejnková pro předmět HOP

Recepce Vstupní brána hotelu umístěna naproti hlavnímu vchodu, prosvětlená.

Corinthia Towers Hotel Praha

Hotel Michael a Ehrlich Praha

Hotel Continentale Monaco

Stillorgan Park Hotel Dublin

Organizační struktura:

Recepční pult Délku udává: Výška - od 114 do 117cm počet lůžek počet pracovišť Výška - od 114 do 117cm Šířka vrchní desky - od 38 do 45 cm

Členění recepčního pultu: Check in Check out Směnárna Informace Rezervace Concierge (vrátné služby)

Základní vybavení recepce Panely s čísly pokojů Kamerový systém Dále: telefon, fax, počítač, trezory, lékárnička se základním vybavením, sedačky, pro čekající hosty, dobré osvětlení. Centrální požární signalizace

Rezervace Základní činnost hotelové recepce. Druhy rezervací: rezervace pro jednotlivé hosty, rezervace skupin hostů prostřednictvím CK, firemní rezervace ubytování, kombinace všech typů ubytování. Způsoby rezervací: manuální objednávka ubytování, objednávka pomocí kódových znaků (přes telefon), objednávka přes internet.

Rezervace v počítači

Waiting list Evidence, která chronologicky zaznamenává došlé objednávky, zaznamenává objednávky, které nebylo možné přijmout nebo plně akceptovat, je sestavován samostatně pro každý den s předstihem několika týdnů i měsíců.

Uvítání a příjem hosta

Check in jedná se o přijetí hosta, vyžaduje kontrolu všech potřebných údajů, poté je hostovi přidělen pokoj a otevřen hotelový účet, host dostane magnetickou kartu nebo klíč od pokoje, je seznámen se všemi placenými a neplacenými službami, které hotel nabízí.

Check out odhlášení hosta, kontroluje a uzavírá hotelový účet, který je poté vyúčtován s hostem, host vyrovnává svůj účet na hotelové recepci nebo v hotelové pokladně a může platit těmito způsoby: v hotovosti v cizí měně šekem kreditní kartou voucherem eurošekem cestovním šekem úvěrovými kartami fakturou

Hotelový účet se většinou vystavuje 3x, originál se předkládá hostovi první kopie se uchovává pro kontrolu druhá se eviduje na pracovišti, kde byl účet vystaven Při odjezdu host musí vrátit klíče nebo kartu od pokoje.

Hotelová evidence dělení: provozní evidenci b) finanční evidenci směnárenskou činnost

Provozní evidence Kniha objednávek evidence v počítači obsahuje: jmenný seznam hostů datum přijetí objednávky dobu pobytu druh pokoje jméno osoby, která přijala objednávku

Přehled o obsazenosti hotelu „štafle“ stav obsazených a neobsazených pokojů evidence, která se vede každý den v počítači Najdeme zde: nově přijatí hosté, hosté z minulých dnů, hosté končící ubytování.

Přehled o obsazenosti hotelu „štafle“

Raportky karty pro pokojské, na kterých jsou čísla všech pokojů. Pokoje, které se mají uklidit jsou označeny značkou, kterou si určí sám hotel.

Domovní kniha pro tuzemce a cizince tuzemci i cizinci jsou evidováni v počítači pouze u cizinců se tato kniha vyplňuje hotel 1x týdně posílá výpis na cizineckou policii zapis podle údajů v občanském průkaze, popř. v cestovním pase

Domovní kniha pro tuzemce a cizince

Ubytovací řád souhrn předpisů, které by měli hosté dodržovat umístěný v hotelu na viditelném místě, většinou na pokojích je jednou z podmínek živnostenského úřadu.

Požární řád umístěn na pokojích a viditelných místech hotelu označení únikových cest na recepci centrální signalizace požárních čidel.

Finanční evidence Hotelový účet vedený v počítači zapsané všechny služby, které host využíval po dobu pobytu při odjezdu se účet vytiskne Účet obsahuje: jméno adresu využité služby datum pobytu datum vystavení způsob platby podpis recepčního

Hotelový účet hosta v počítači

Vystavená faktura

Kniha telefonních, faxových a internetových služeb telefonní hovory jsou evidovány služby bývají až 2x dražší (internetové služby jsou evidovány v případě použití internetu přes telefon) v případě bezdrátového připojení se neplatí

Internetové a telekomunikační služby

Prodej doplňkových předmětů eviduje se v knize (účtu hosta) Mezi doplňkové předměty patří: tabákové zboží nápoje sladkosti suvenýry a další

Směnárenská činnost zajišťuje výměnu valut, předmětem je nákup a prodej nebo výměna devizových prostředků řídí se předpisy České Národní Banky host obdrží kopii formuláře, originál se zakládá do soupisů valut. hotelová směnárna si přičítá poplatek (kolem 5%).

Valuta – peněžní prostředek v cizí měně Deviza – peněžní prostředky v cizí měně na účtech Cestovní šek – listina s předepsanými údaji, kterou zákazník podepíše a využívá na cestách Úvěrová karta – opravňuje držitele provádět bezhotovostní transakce na úvěr Voucher – poukázka na služby, které si zákazník předplatí Eurošek – cenný papír, vystavovatel dává příkaz bance, aby z jeho účtu vyplatila určitou částku

Valuta Cestovní šek Úvěrové karty Eurošek Voucher

Kurzovní lístek – musí být vyvěšen na viditelném místě a je denně novelizován

Kurzovní lístek v počítači

Placené a neplacené služby doprava zavazadel mimo prostory hotelu (letiště, nádraží) telekomunikační služby (telefon, fax, internet) zajištění vstupenek, jízdenek, letenek atd. praní a žehlení prádla půjčení vizuální techniky bezpečnostní schránky tlumočnické služby garáže opravy obuvi, oblečení doplňkový prodej Neplacené bezdrátový internet úschova zavazadel vyřizování vzkazů podávání informací (kulturní památky, doprava atd.) donáška zavazadel zapůjčení novin venkovní parkoviště buzení hostů

oddělení concierge hotel Hilton Praha

oddělení zajištění vstupenek, jízdenek, letenek a dopravy hotelu Hilton Praha

Opakovací otázky: Členění recepce Základní činnost recepce Vybavení recepce Check in x check out Dělení hotelové evidence