Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Otevření a vedení účtu Je založeno na smluvním základu. Smlouva musí být písemná. Banka požaduje na komitentovi podpisový vzor osob pověřených vlastníkem disponování účtem. O provedených platbách, starém a novém zůstatku účtu zasílá banka svému komitentu výpisy z účtu.

3 Zprostředkování platebního styku Zprostředkování platebního styku je nejmasovějším obchodem bank. Probíhá hlavně bezhotovostně.

4 Úvěrové obchody Vzhledem k tomu, že pro banku jsou peníze předmětem podnikání, jsou z pohledu banky poskytnuté úvěry v postavení aktiv a přijaté vklady v postavení pasiv. Proto rozdělujeme úvěrové obchody bank na aktivní a pasivní

5 Úvěrové obchody A) Pasivní úvěrové obchody nákup různých vkladů, které banka musí dříve nebo později vrátit majitelům při těchto obchodech se banka stává dlužníkem, proto se označují jako pasivní

6 Úvěrové obchody vklady na požádání termínované vklady depozitní certifikáty úsporné vklady bankovní obligace nákup vkladů a půjček od jiných bank

7 Úvěrové obchody B) Aktivní úvěrové obchody – banka nakoupené peníze prodává jiným komitentům ve formě různých půjček, je tedy v aktivním postavení

8 Úvěrové obchody-druhy kontokorentní úvěr lombardní úvěr odkup pohledávek spotřební půjčky hypotekární úvěr konsorciální (syndikátní) úvěr veřejný úvěr směnečné úvěry – eskontní, akceptační, avalový úvěr avalový úvěr

9 Devizové obchody Časté je, že pro platby do zahraničí musí dovozce mít k dispozici měnu, v níž má hradit vývozci (obchodnímu partnerovi). Tuto měnu zakoupí u banky. Obdobně vývozce zpravidla inkasuje svou pohledávku vzniklou jeho fakturací v cizí měně a nabízí ji bance k odkupu při kursu cizí měny za měnu domácí.

10 Devizové obchody Devizové obchody jsou činností, jíž banky případně jiné subjekty provádějí financování obchodů se zbožím a službami a jiných operací do zahraničí.

11 Směnárenské obchody Směnárenské obchody se uskutečňují hlavně v rámci turistického styku s fyzickými osobami. Banka vyplatí občanu, který cestuje do zahraničí, zahraniční měny podle prodejního kursu pro valuty, který je odlišný od kursu pro devizy.

12 Směnárenské obchody Při cestách do zahraničí je bezpečnější použít cestovní šeky (nespadají do šekového zákona). To jsou například eurošeky, k nimž patří průkazní karty (zabraňují zneužití šeku a umožňují okamžitou akceptaci šeku bez nutnosti ověřování krytí. Platební karty umožňují cestujícímu provádět v zahraničí platby bez toho, že by potřeboval hotové peníze nebo cestovní šeky.

13 Obchody s cennými papíry Pro klienty, kteří si přejí zakoupit cenné papíry, je banky poskytují buď ze své zásoby nebo je odkoupí od jiných bank. Pokud banka neumístí všechny své peněžní zdroje do půjček, provádí obchodování s cennými papíry na vlastní účet.

14 Zakládání a správa investičních fondů Jejich prostřednictvím umožňují klientům účast na investování do cenných papírů a jiného majetku.

15 Finanční služby Například hodnocení finanční situace. Finanční služby bank se dnes využívají hlavně při zpracování podnikatelských projektů.

16 Depozitní obchody Banka přijímá cenné papíry, cennosti a jiné hodnoty do úschovy a správy. Specifickým druhem úschovy jsou bezpečností schránky, které peněžní ústavy dávají do užívání komitentům pro úschovu listin (osobních dokumentů a korespondence), cenných papírů, klenotů…

17 Ostatní služby bank Poradenská a konzultační činnost (způsob investování kapitálu, volba vhodné měny a formy placení při vývozu), informace o obchodních partnerech apod.

18 Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google