Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II."— Transkript prezentace:

1 VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Předmět: Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II. Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s úročením vkladů. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu ekonomika. Klíčová slova: Úročení vkladů, vkladové služby. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 21 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_K3_12

3 Vkladové služby bank Při výběru druhu vkladové služby musí zákazník brát v úvahu : a) časové období, ve kterém bude potřebovat s penězi disponovat b) úrokový výnos z jednotlivých typů vkladů c) služby, které banka poskytne v souvislosti s vedením jednotlivých druhů účtů d) další faktory např. výše poplatků za různé bankovní služby, poplatky za vedení účtů, směnárenská činnost

4 Vkladové služby bank ÚROČENÍ VKLADŮ Úrok je částka peněz, kterou dává zákazníkovi banka za to, že si u ní uložil svoje peníze. Bankovní rozdíl = úrok z úvěru – úrok z vkladu. Bankovní rozpětí musí pokrýt náklady a zisk. Při stanovení úroku se přihlédne k inflaci a diskontní sazbě.

5 Vkladové služby bank Banka může vklady úročit: · pevnou úrokovou sazbou · pohyblivou úrokovou sazbou obr. č. 1

6 Vkladové služby bank ZPRÁVY O ZÚČTOVÁNÍ
Banka posílá majiteli bankovního účtu pravidelně výpis z účtu, což je písemná zpráva o stavu a pohybu peněžních prostředků na účtu. Obsahuje počáteční a konečný zůstatek účtu a dále údaje potřebné pro identifikaci provedených transakcí. Výpisy z účtu jsou pořadově očíslovány.

7 Vkladové služby bank Používání běžného účtu: 1. ukládání peněz na účet · bezhotovostně - převodem z účtu na účet · hotovostně - dokladem je pokladní složenka příslušné banky, ukládat mohou i osoby, které nemají oprávnění disponovat s vkladem 2. výběr peněz z účtu - právo disponovat s penězi mají majitelé účtů a osoby uvedené v podpisovém vzoru, v určitých případech i jiné osoby (např. na základě rozhodnutí soudu)

8 Vkladové služby bank · hotovostní – u přepážky banky (šekem nebo výběrním lístkem), bankomatem · bezhotovostní – uskutečňují se na základě: - příkazů k zúčtování – příkaz k úhradě, příkaz k inkasu (podává příjemce peněz); mohou být jednotlivé (pro 1 platbu), hromadné (pro více plateb v jednom dni) nebo trvalé (pro opakující se platby určené stejnému příjemci splatné pravidelně v určitém termínu) - šeků k zúčtování - bankovních platebních karet

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Švarcová,J. Ekonomie stručný přehled, 2006/2007. Zlín, CEED 2006. 295 s. ISBN Porvichová,J. Ekonomika pro sou a soš, 1.vydání Praha, Eduko. 88s. ISBN Klínský, P., Műnch, O., Chromá ,D. Ekonimická a finanční gramotnost pro střední školy. 1. Vydání. Eduko, s. ISBN Obr. 1:[online].[ cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II."

Podobné prezentace


Reklamy Google