Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomická gramotnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomická gramotnost"— Transkript prezentace:

1 Ekonomická gramotnost
Platební styk a platební karty

2 Platby a platební karty
Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit. Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky probíhá tzv. platební styk. Existují dva základní druhy platebního styku (PS): Hotovostní PS – platí se přímo penězi Bezhotovostní PS – převodem na účet, platba platební kartou

3 Bezhotovostní platební styk
Provádí jej banka nebo jiný finanční ústav (např. pošta) na základě příkazu plátce. Existují různé způsoby, jak zaplatit bezhotovostně

4 Příklady bezhotovostní platby
Jednorázový platební příkaz: chci na jiný účet zaplatit jen jednou Trvalý platební příkaz: chci na jiný účet platit pravidelně stejnou částku, lze nastavit i počet plateb nebo termín ukončení plateb. Platba kartou: při nákupu v obchodě souhlasím, aby prodávající vybral z mého účtu určitou peněžní částku a převedl ji na účet obchodu.

5 Příklady bezhotovostní platby – pokračování
Inkaso: souhlasím, aby mnou určená firma (pošta, banka, atd.) převáděla pravidelně peníze na svůj účet. Mohu stanovit limit. Používá se při splátkách hypoték, plateb za el. Energii, plyn, vodu a podobně. Sdružené inkaso plateb obyvatelstva (SIPO): souhlasím, aby Česká pošta (ČP) vybírala z mého účtu pravidelně peníze a rozesílala je na jiné účty, které jsem určil. Majitelé těchto účtů měsíčně hlásí ČP výši částek, která je pak vybere z mého účtu. Lze stanovit limity částek.

6 Přímé bankovnictví Moderní technika umožňuje ovládat účet v bance a řídit platby, aniž by člověk musel osobně přijít do banky. Tyto možnosti dálkového ovládání účtu se označují jako přímé bankovnictví neboli elektronické bankovnictví.

7 Formy přímého bankovnictví
Existuje několik forem přímého bankovnictví. Mobilní bankovnictví – informace o účtu a zadávání platebních příkazů přes mobilní telefon. Internetové bankovnictví – informace o účtu a zadávání platebních příkazů přes internet z libovolného PC. Home banking – informace o účtu a zadávání platebních příkazů přes program dodávaný bankou.

8

9 Nástroje platebního styku České pošty (ČP)
Poukázkou (složenkou) na účet: předložím ČP poukázku s údaji o účtu, kam se mají peníze převést. Peníze můžu složit na kterékoli pobočce ČP, která zajistí převod peněz na účet příjemce. Je nutné si vždy uschovat ústřižek z poukázky pro případnou reklamaci alespoň po dobu 1 roku! Poukázkou k výběru hotovosti: složím peníze v hotovosti na kterékoli pobočce ČP, která je doručí osobě uvedené na složence. Příjemce si může peníze vybrat na kterékoliv pobočce ČP, ale musí předložit průkaz totožnosti.

10 Poštovní poukázka

11 Platební karty Platební karty jsou nástrojem k bezhotovostní platbě
Za vystavení se platí poplatky. Platební karty se používají při výběru hotovosti z bankomatu a při placení zboží a služeb v obchodech.

12 Základní druhy karet Banky nabízí dva základní druhy karet:
Debetní karta – umožňuje platit penězi, které mám uložené na účtu u dané banky bez možnosti přečerpání účtu. Kreditní karta – umožňuje přečerpat peněžní prostředky na účtu (např Kč) do určitého limitu. Klientovi tak vznikne úvěr (půjčka), který pak musí bance splatit.


Stáhnout ppt "Ekonomická gramotnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google