Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity VI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_JA_31_09 NázevZákladní platební styk – Účet Druh učebního materiálu Výkladová prezentace s komentářem učitele PředmětEkonomika Ročník2. Ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekPeněžní ústavy AnotacePravidla a podmínky provádění bezhotovostních plateb Metodický pokyn Prezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele porozumět základním pojmům. Diskuse ke zkušenostem žáků Doba trvání – 1 vyučovací hodina Klíčová slovaÚčet, majitel účtu, příkaz k úhradě – jednotlivý, hromadný, trvalý, den splatnosti, variabilní symbol Očekávaný výstup Seznámit se s pravidly provádění bezhotovostních plateb, umět správně zadat příkaz k bezhotovostní platbě Datum vytvoření5. březen 2013

2 Bankovní produkty Základní platební styk – účet Příkaz k úhradě, inkasu

3 Příkaz k úhradě písemný formulář podávaný v bance formulář v elektronické podobě pro internetové bankovnictví Tuzemský platební styk mezi účastníky v ČR je prováděn prostřednictvím platebního systému ČNB „CERTIS“ a probíhá v českých korunách. Úhrady v jiných (cizích) měnách i v rámci ČR a úhrady do zahraničí jsou zpracovávány jiným způsobem, je nutné použít jiných formulářů (určí je daná banka/instituce) a jiných formátů bankovního spojení.

4 Příkazy k platbám: * jednorázové * trvalé - opakované platby ve stejné výši a stanovené periodicitě * hromadný příkaz k úhradě slouží k více platbám z jednoho účtu v jeden den směrovaným různým příjemcům (resp. na různé účty). Moje číslo účtu Příjemce 1 Příjemce 2 Upřesnění, za co platím – číslo faktury, smlouvy, sjednaný číselný symbol atd. Součet všech plateb Podpis dle podpisového vzoru

5 Příkaz k inkasu Podstatou této formy bezhotovostního placení je takový převod peněžních prostředků, kdy příkaz k převodu nedává plátce, nýbrž ten, kdo peníze inkasuje (příjemce). Příjemce dává příkaz k inkasu své bance, ta pak prostřednictvím banky plátce peníze zinkasuje z účtu osoby, která má platit. Plátce musí bance dát předem souhlas k převodu a zpravidla stanovit limit.. Inkasní forma bezhotovostního převodu je u nás využívána také v rámci služby známé jako SIPO (Sdružené inkaso plateb obyvatelstva), například při platbách za elektrickou energii, plyn nebo poplatků za televizi a rozhlas, telefon. Tzv. spojovací čísla SIPO přiděluje pošta.

6 Zdroje informací: http://cs.wikipedia.orgt Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách http://www.cnb.cz http://www.financnivzdelavani.cz


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google