Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie."— Transkript prezentace:

1 6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.

2 Zprostředkování platebního styku patří k nejrozšířenějším činnostem banky. Především podnikatelské subjekty uskutečňují platební operace i několikrát denně. Platební styk dělíme na:  hotovostní  bezhotovostní

3 Banka provádí platební styk na základě příkazů klienta, který je zadává bance většinou písemně na tiskopisech nebo přes internet. Hlavní výhody bezhotovostního styku:  rychlost  bezpečnost  přesnost

4 Před provedením úhrady se banka musí přesvědčit, zda:  je na účtu dostatek prostředků  je daná osoba k transakci oprávněna (je uvedena na podpisovém vzoru)

5 Příkaz k úhradě může být:  jednotlivý (pro jednu platbu)  hromadný (pro více plateb, i různým příjemcům)  trvalý (pro platby, které se pravidelně opakují)

6 Příkaz k úhradě obsahuje následující údaje:  číslo účtu a kód banky plátce  číslo účtu a kód banky příjemce  datum splatnosti  částku  měnu  variabilní symbol  konstantní symbol, specifický symbol  zprávu pro příjemce  podpis nebo SMS kód (heslo při platbě přes internet)

7 Internetové bankovnictví je jedním ze způsobů, jak ovládat účet na dálku. Umožňuje komunikovat s bankou prostřednictvím internetu (pomocí běžného internetového prohlížeče) bez nutnosti chodit do banky. Účet tak máme přístupný 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a z celého světa.

8 První platební karty byly vydávány v USA už v polovině minulého století.. V šedesátých letech pak vznikly mezinárodní bankovní systémy Eurocard/Mastercard a VISA, které dnes sdružují tisíce bank na celém světě. U nás došlo k rozvoji používání platebních karet v 90. letech.

9 Platební karty se používají především k:  bezhotovostnímu placení za zboží a služby  výběru hotovosti z bankomatů  platbám přes internet Rozlišují se platební karty:  debetní  kreditní

10 Vydávají se, pokud máme v bance účet, obvykle je dostaneme automaticky při založení účtu. Při placení v obchodech či restauracích se částka odepíše z účtu majitele karty a připíše na účet prodávajícího. Částka, kterou můžeme vyčerpat, je limitována aktuálním množstvím peněz na účtu. Pouze v případě, že máme k účtu sjednaný i tzv. kontokorent, můžeme prostředky čerpat do mínusu.

11 Mají stejné využití jako karty debetní, můžeme s nimi platit nebo vybírat hotovost z bankomatů. V tomto případě však čerpáme finanční prostředky, které si půjčujeme od banky (do výše stanoveného limitu). Toto čerpání je automatické a může se libovolně opakovat. Pokud vyčerpanou částku splatíme bance v tzv. bezúročném období (obvykle okolo 50 dnů), neplatíme žádné úroky.

12 V hotovostním platebním styku vystupují hotové peníze. Peníze jsou všeobecně uznávaným prostředkem k placení za zboží a služby. Formy současných peněz:  mince (kovové peníze nižší nominální hodnoty)  bankovky (papírové peníze vyšší nominální hodnoty)

13 Peníze plní zejména tyto funkce:  slouží jako prostředek ke směně  měříme jimi hodnotu statků a služeb  uchovávají hodnotu a kupní sílu

14  Jaký je rozdíl mezi platební kartou embosovanou a elektronickou?  Co je to smartbanking?  Co znamená pojem depozitní peníze?

15

16 KLÍNSKÝ, Petr. Ekonomika 3. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., 2012. ISBN 978-80-87204-61-0. Prezentace vytvořena v MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie."

Podobné prezentace


Reklamy Google