Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětÚčetnictví Tematický okruhOběžný majetek TémaKrátkodobý finanční majetek – Bankovní účet, Úvěrový účet Označení DUMUVY_32_INOVACE_914 Jméno autoraIng. Petra Jiránková Datum vytvoření15. srpna 2013 AnotaceCharakteristika bezhotovostního platebního styku, účtování na běžném a úvěrovém účtu.

2 Bezhotovostní platební styk - rychlý, bezpečný, snižuje potřebu oběživa, využíván v nejširší míře -pomocí převodů mezi bankovními účty Bankovní účty - ÚJ musí s peněžním ústavem uzavřít smlouvu o vedení bankovního účtu - součástí smlouvy je podpisový vzor – podpisy osob, které mohou disponovat s penězi na účtu - banka klientovi zasílá výpisy z bankovního účtu, kde jsou informace o starém i novém zůstatku, o provedených transakcích za určité období

3 Peněžní účet, který je využíván k běžnému hospodaření s penězi, se nazývá běžný účet - přicházejí sem veškeré příjmy podniku (tržby) -provádějí se z něj úhrady (dodavatelům, finančnímu úřadu, pojišťovnám, …) Účtujeme zde i o poplatcích za vedení účtu a úrocích (z úvěrů = náklad, připsaných úrocích z vkladových účtů = výnos) Účetním dokladem je výpis z bankovního účtu! Na základě tohoto dokladu účtujeme v účetnictví.

4 Analytická evidence se vede  podle druhu (běžný účet, kontokorentní, terminovaný, devizový)  podle měny (u devizového účtu)  podle ústavu Doklady při bezhotovostním platebním styku  příkazy – k úhradě (dlužník, plátce) = přikazujeme bance, aby z našeho účtu provedla platbu = není účetním dokladem !!! - k inkasu (věřitel, příjemce)  hromadné příkazy – z jednoho účtu nebo na jeden účet – musí být stejná splatnost  trvalé příkazy (např. platba nájmu, novin) – opakující se  pokladní složenka – složení hotovosti na účet  výběrní lístek – výběr hotovosti z účtu  šek – výběr hotovosti z účtu

5 http://www.nuv.cz/uploads/STU/balicek/prikazuh.xls ze dne 15. 8. 2013http://www.nuv.cz/uploads/STU/balicek/prikazuh.xls

6 Úvěry - při nedostatku vlastních zdrojů - většinou je úvěr připsán na bankovní účet nebo lze čerpat úvěr přímo z úvěrového účtu (např. platba dodavatelské faktury z úvěru) -úvěry musí účetní jednotka splácet -navíc platit bance ještě úroky – ty jsou cenou za poskytnutý úvěr, úroky účtujeme do finančních nákladů (nákladový účet Úroky)

7 Rozlišujeme úvěry: krátkodobé (splatnost do 1 roku) – 2. účtová třída dlouhodobé (splatnost nad 1 rok)– 4. účtová třída Účetním dokladem, na základě kterého účtujeme, je výpis z úvěrového účtu. Analytický evidence se vede: : podle druhu (na co byl úvěr poskytnut) : podle peněžního ústavu : podle měny Poskytnutí úvěru -písemná žádost o poskytnutí úvěru -úvěr je poskytnut na základě písemné (úvěrové) smlouvy (na co úvěr požaduji, v jaké výši, čím zaručím krytí úvěru, splatnost úvěru + úrok, splátky…)

8 1. Poskytnutí úvěru Úvěry Peníze na cestě Bankovní účty VÚÚ, poskytnut úvěr VBÚ, připsán úvěr Dodavatelé VÚÚ, úhrada dodavatelské faktury přímo z úvěru 2. Úrok z úvěru, splátky úvěru Bankovní účtyPeníze na cestě Úvěry VBÚ, splátka úvěru VÚÚ, splátka úvěru N – Úroky VBÚ, zaplaceny úroky z úvěru


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google