Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"— Transkript prezentace:

1 Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola Opava, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_727_Bankovní služby I. Autor Ing. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět práce Informační a komunikační technologie Předmět Ekonomika Ročník 2. Datum tvorby Datum ověření Druh učebního materiálu Prezentace doplněná pracovním listem s otázkami Anotace Prezentace obsahuje výklad pojmu bankovní služby a příklady bankovních služeb. Na pracovním listě žáci samostatně řeší a odpovídají na otázky s použitím ICT techniky. Klíčová slova Bankovní účet, šeky, směnárenská činnost Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SLUŽBY I.

3 BANKOVNÍ SLUŽBY I. - jsou pro banaku zdrojem příjmů,
- nabídka bankovních služeb je velmi pestrá se stále rozšiřuje, - mezi nejdůležitější bankovní služby patří: 1) založení a vedené účtu, 2) bezhotovostní platební styk, 3) platební karty, 4) homebanking,

4 BANKOVNÍ SLUŽBY I. mezi nejdůležitější bankovní služby patří: 5) šeky, 6) směnárenská činnost, 7) devizové operace, 8) bezpečnostní schránky, 9) poradenské služby, 10) zprostředkování obchodů s cennými papíry pro klienty banky.

5 1) ZALOŽENÍ A VEDENÍ ÚČTU
BANKOVNÍ SLUŽBY I. 1) ZALOŽENÍ A VEDENÍ ÚČTU - při založení účtu se klient musí prokázat OP, živnostenský list, výpis z OR, - následně uzavře s bankou smlouvu o běžném účtu, - součástí smlouvy je podpisový vzor, - účet slouží k bezhotovostnímu přijímání plateb a úhradě závazků klienta, - o pohybech na účtu je klient informován výpisem z účtu.

6 BANKOVNÍ SLUŽBY I. 2) ŠEKY - jsou cenné papíry,
- jejich vydávání a použití se řídí zákonem, - nástroj platebního styku, - po předložení šeku v bance obdržíme peníze, - druhy šeků: a) bankovní = vystavené bankou, b) soukromé = vystavené např. fyzickou osobou, firmou, která má u banky veden účet.

7 BANKOVNÍ SLUŽBY I. 2) SMĚNÁRENSKÁ ČINNOST
- výměna domácí měny za cizí měnu = valuty a devizy v aktuálním kurzu, - valuty = cizí měna v hotovosti tzn mince a bankovky, - devizy = cizí měna na účtech v bance, - aktuální kurz vyhlašuje každý den ČNB.

8 BANKOVNÍ SLUŽBY I. Otázky k procvičení s použitím ICT: 1. Jaké druhy bankovních služeb znáte, napište alespoň 6 služeb? 2. Jak probíhá založení účtu v bance? 3. Máte založen účet, jestliže ano, u které banky? 4. Je váš účet nějak zvýhodněn – čím? 5. V čem spočívá směnárenská činnost?


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google