Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2."— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Penize-financni-trh-2_Seky Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Klíčová slova Peníze a finanční trh 2
Šek, bankovní šeky, soukromé šeky ?

4 Základní pojmy Šek – platební prostředek, který opravňuje osobu na šeku uvedenou k výplatě částky uvedené na šeku, a to z účtu osoby, která šek vystavila Soukromé šeky – výstavce je nebankovní subjekt, má u banky – šekovníka – veden účet, osoba, která má platit Bankovní šek – výstavcem je banka, šekovníkem je jiná banka Šek křižovaný – výstavcem nebo majitelem je na lícní straně opatřen dvěma rovnoběžnými čarami, omezuje okruh osob, kterým může být šek vyplacen

5 Vypisování šeku Upraveno dle Zákona č. 191/1950 Sb., zákon směnečný a šekový

6 Vypisování šeku Vyplňujeme až do výše disponibilního zůstatku účtu
Zpravidla vyplňuje majitel účtu (výstavce), může soukromým šekem disponovat i další osoba uvedená na podpisovém vzoru Lze vystavit na kteroukoliv měnu Není povinnost vypisovat částku slovy Údaje nesmí být přepisovány, měněny Soukromý šek nesmí být vystaven na poškozeném tiskopise Za správnost vyhotovení zodpovídá vždy výstavce Křižování šeku – omezí se okruh subjektů, kterým může být šek proplacen (výstavce na líci šek opatří dvěma rovnoběžnými čarami)

7 Náležitosti šeku !!!!! Šek obsahuje:
1. označení, že jde o šek, pojaté do vlastního textu listiny a vyjádřené v jazyku, ve kterém je tato listina sepsána; 2. bezpodmínečný příkaz zaplatit určitou peněžitou sumu; 3. jméno toho, kdo má platit (šekovníka); 4. údaj místa, kde má být placeno; 5. datum a místo vystavení šeku; 6. podpis výstavce. Pokud některá z náležitostí chybí, je šek neplatný. !!!!!

8 Výhody soukromých šeků
Jste vždy solventní Můžete platit fyzickým i právnickým osobám závazky Cena za vystavení soukromé šekové knížky (od 3 Kč do 250 Kč/knížka)

9 Výhody bankovních šeků
Nejkvalitnější, plně krytý bankou výstavce Může být odkoupen jinou bankou Lze ho vystavit na měnu národní i volně směnitelnou Musíte zajít do banky a předem ho zaplatit

10 Nevýhody šeků Nehodí se k platbám v čisté částce (poplatky bance)
Dlouhá doba připsání šeku je nevýhodná pro příjemce Výstavce šeku mezitím může peníze použít na další účely Nejsou rozšířeny mezi fyzickými osobami, pouze ve firemním styku Dodavatel v obchodním řetězci dostane až po proplacení šeku (několik dnů, poplatky)

11 Praktické cvičení Vyplňte formulář Žádost o vystavení soukromého šeku s fiktivními údaji pro vaši banku (ČSOB)

12 Anotace: Prezentace obsahuje výklad platebního styku pomocí šeků, praktickým způsobem žáci ovládají vyplňovat náležitosti šeku aj. doklady. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, ISBN ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, ISBN OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/ Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google