Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Podstata  Šeky  Směnky  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání, 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Podstata  Šeky  Směnky  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání, 2008."— Transkript prezentace:

1  Podstata  Šeky  Směnky  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání, 2008

2  Cenné papíry obecně jsou zvláštní listiny, které představují určitou hodnotu, jsou směnitelné za ostatní formy peněz a s některými lze platit  Rozdělujeme je na cenné papíry:  Peněžního trhu (cenné papíry vydávané na dobu 1 roku – šeky a směnky)  Kapitálového trhu ( jsou vydávány na dobu nad 1 rok – blíže o nich v kapitole finanční produkty

3  Jsou cenné papíry, kterými lze platit  Pokud šek předložím bance, dostanu za něj hotové peníze (tzv. pokladní šek)  Můžeme jím i platit  Šek k zúčtování slouží k převodu peněz na účet  Šek může být vystaven  Na jméno, komu má být proplacen (ověřuje se totožnost)  Na doručitele – šek je proplacen tomu, kdo ho předloží  Více o šecích (www)

4  Jsou cenné papíry, které potvrzují určitý dluh  Mohou být převáděny na jiné majitele  Původní majitel může směnku použít k placení  Místo hotových peněz předá druhé osobě směnku a zároveň na druhé straně směnky uvede rubopis Více o směnkách (www)


Stáhnout ppt " Podstata  Šeky  Směnky  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání, 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google