Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Změny ve vedení účetnictví vybraných účetních jednotek od
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Možnosti a limity kontroly obcí
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK VYBRANÝCH ORGANIZACÍ.
Plánování auditu 3. cvičení.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Aktuálně k prováděcí vyhlášce o schvalování účetních závěrek
Nástroje územního plánování
Rozpočtové hospodaření obcí
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Audit seminář CGI duben 2014.
Zpráva auditora Zpráva auditora představuje vysoce koncentrovanou informaci pro uživatele účetních závěrek.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Účetní reforma v druhém roce
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Účtárna ve fiktivní firmě.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k účetní reformě veřejných financí David Bauer a Michal Svoboda Praha, Ministerstvo vnitra 5. března 2013.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Nedostatky zjišťované při kontrolách Ing. Michal Obrusník Mgr. Zuzana Punčochářová.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Inventarizace majetku a závazků
Porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací JMK
Kapitola 3 směrnice 36/INA-VOK Zásad vztahů Změny navrhované OE
Financování a účetnictví základních škol
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Finanční účetnictví RADNICE
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Inventarizace majetku a závazků
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Odbor ekonomický KÚPK Ing. Karel Hladký.
Transkript prezentace:

Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu Zlínského kraje

Schvalování účetních závěrek (ÚZ) poprvé již za rok 2012 •účinnost •působnost: některé vybrané účetní jednotky ( ÚSC, DSO, PO) •termín pro schválení ÚZ : následujícího roku •termín pro schválení ÚZ 2012 : 30. září 2013 •ÚZ obce schvaluje zastupitelstvo obce •ÚZ příspěvkové organizace obce schvaluje rada obce •ÚZ DSO schvaluje nejméně tříčlenný orgán, který je potřeba určit •schválením ÚZ se rozumí také schválení výsledku hospodaření účetní jednotky včetně jeho rozdělení

Schvalování účetních závěrek (ÚZ) podklady pro schvalování (§4, 220/2013 Sb.) •schvalovaná účetní závěrka •inventarizační zpráva •zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření, zpráva auditora o ověření účetní závěrky, zpráva o výsledku finanční kontroly, případně další informace o závažných zjištěních při výkonu veřejnosprávní kontroly, jsou-li tyto dokumenty v souladu s jinými právními předpisy vypracovány, •roční zpráva interního auditu, zprávy útvaru interního auditu o zjištěních z provedených auditů, v rámci nichž byly zjištěny skutečnosti, které mohou mít vliv na úplnost a průkaznost účetnictví, v případě, že je útvar interního auditu u účetní jednotky zřízen v souladu s jiným právním předpisem •účetní záznamy a doplňující informace vyžádané schvalujícím orgánem

Schvalování účetních závěrek (ÚZ) vnitřní předpis Dotčená účetní jednotka v průběhu účetního období organizuje činnosti související se schvalováním ÚZ tak, aby docházelo k průběžnému posouzení úplnosti a průkaznosti účetnictví a vyhodnocení předvídatelných rizik a ztrát (§13, odst. 1, vyhlášky č. 220/2013 Sb.). Dotčená účetní jednotka zajistí schvalujícímu orgánu v průběhu účetního období přístup k mezitímním účetním závěrkám nebo vyžádaným informacím z těchto mezitímních účetních závěrek, k podkladům určeným vnitřním předpisem a dalším významným nebo vyžádaným informacím (§14, odst. 1, vyhlášky č. 220/2013 Sb.).

Schvalování účetních závěrek (ÚZ) protokol o schvalování účetní závěrky •o úkonu schválení nebo neschválení sepisuje schvalující orgán protokol (§11 vyhlášky 220/2013 Sb.) •protokol obsahuje: identifikaci schvalované účetní závěrky, datum rozhodování o schválení nebo neschválení účetní závěrky, identifikaci osob rozhodujících o schválení nebo neschválení účetní závěrky, výrok o schválení nebo neschválení účetní závěrky, zápis o neschválení účetní závěrky, identifikaci průkazných účetních záznamů, případně popis dalších skutečností významných pro uživatele účetní závěrky, vyjádření účetní jednotky k výroku o schválení nebo neschválení účetní závěrky nebo k zápisu o neschválení účetní závěrky, případně k dalším skutečnostem souvisejícím se schvalováním, účetní závěrky

Schvalování účetních závěrek (ÚZ) předání informace do CSÚIS Informaci o schválení nebo neschválení účetní závěrky, včetně souvisejících informací, předává dotčená účetní jednotka do centrálního systému účetních informací státu podle technické vyhlášky o účetních záznamech (§29, odst. 4 vyhlášky č. 220/2013 Sb.).

Schvalování účetních závěrek (ÚZ) užitečné odkazy Bližší informace např. na stránkách Ministerstva financí : (často kladené dotazy) HOME > Veřejný sektor > Regulace > Účetní reforma veřejných financí > Otázky a odpovědi – účetnictví státu > Otázky – schvalování ÚZ reforma-verejnych-financi-ucetnic/otazky-a-odpovedi- ucetnictvi-statu

Schvalování účetních závěrek vybrané odkazy na právní předpisy •§50, odst. 2, písm. c zákona č. 128/2000 Sb. o obcích – Přílohou smlouvy o vytvoření svazku obcí jsou stanovy, v nichž musí být uvedeno …. určení nejméně tříčlenného orgánu svazku obcí, který schvaluje účetní závěrku svazku obcí sestavenou k rozvahovému dni •§84, odst. 2, písm. b zákona č. 128/2000 Sb. o obcích – Zastupitelstvu obce je vyhrazeno schvalovat rozpočet obce, závěrečný účet obce a účetní závěrku obce sestavenou k rozvahovému dni

Schvalování účetních závěrek vybrané odkazy na právní předpisy •§102, odst. 2, písm. q zákona č. 128/2000 Sb. o obcích – Radě obce je vyhrazeno schvalovat účetní závěrku obcí zřízené příspěvkové organizace sestavenou k rozvahovému dni •§4, odst. 8, písm. písm. w zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví - …. Prováděcí právní předpisy pro jednotlivé skupiny účetních jednotek upraví požadavky na organizaci a schvalování účetních závěrek vybraných účetních jednotek a způsob poskytování součinnosti osob zúčastněných na tomto schvalování •Vyhláška č. 220/2013 Sb. o požadavcích na schvalování účetních závěrek některých vybraných účetních jednotek

Děkuji Vám za pozornost Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu Zlínského kraje ,