Seminář pro žadatele oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace a) investiční podpora procesu a zavádění jednotného přístupu v transformaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Finanční řízení projektu Seminář pro žadatele k oblasti podpory 1.5 OP VK.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Finanční aspekty projektů šablon.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU investiční podpora Výzva č. 8 Integrovaného operačního programu (IOP): investiční podpora neinvestiční.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
IOP 3.4 – 11. výzva Centrum pro regionální rozvoj ČR.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Seminář pro příjemce oblast intervence 3.1 Služby v.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Informace pro příjemce oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace b) investiční podpora sociálně vyloučených romských lokalit Ministerstvo.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Seminář pro žadatele oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace a) investiční podpora procesu a zavádění jednotného přístupu v transformaci.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
3.1 Služby v oblasti sociální integrace
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
3.1 Služby v oblasti sociální integrace
1 Informační a komunikační technologie pro veřejnost Karlovarského kraje Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské Unie Knihovny a strukturální.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční podpora.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
IROP – Obnova památek kulturního dědictví Šternberk,
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Seminář pro žadatele oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace a) investiční podpora procesu a zavádění jednotného přístupu v transformaci pobytových zařízení sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb

Program semináře I.Zaměření podpory – Kritéria transformace II.Projektový cyklus III.IS PROFIN x EDS IV.Monitoring V.Další změny VI.Financování v IOP – Způsobilé výdaje

I. Zaměření podpory – Kritéria transformace (připravované změny) •odlehčovací služby – pobytová a terénní forma •osoba s vysokou mírou podpory – zajištění zdravotní péče a specifických kompenzačních pomůcek • individuální domácnosti – max. 4 domácnosti v 1 domě (způsobilá je i výstavba) •skupinová + individuální domácnost =max. 1+2 •podlahová plocha u objektů pořizovaných jinak než výstavbou (nejen nákup):- 2m 2 na osobu/na 1 pokoj + 20 % na společné prostory •vnitřní vybavení – navýšení způsobilých výdajů u pěti- a šestičlenné domácnosti na a Kč/1 uživatel (již schváleno pokynem č. 1).

II. Projektový cyklus Rozhodnutí o poskytnutí dotace (viz dále) Přípravné práce na projektu Udržitelnost 5 let Ukončení realizace projektu IOP Vydání Registrace akce Hodnocení a výběrová komise Počátek způsobilosti výdajů Počátek financování - fakturované výdaje lze uhradit skrze pověřenou banku Fáze Realizace projektu – Etap/y – Projektové aktivity (lze zahájit od podání žádosti, ale doporučujeme jejich zahájení až po vydání Registrace akce nebo až po schválení Rozhodnutí o poskytnutí dotace) Doba využití majetku 15 let Podání projektu (Registrace) Způsobilost vybranýchv ýdajů Realizace projektu

Harmonogram realizace projektu (připravované změny) •Projekt je rozložen do etap •Nastavení počátku první etapy lze od podání projektové žádosti •První etapa projektu musí být ukončena až po vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace •Každá další etapa nesmí být kratší než 3 měsíce. •Naplánovat podání projektu a nastavení etap s ohledem na jejich financování a možnosti platebního systému. •Po 1. etapě budou zpětně proplaceny způsobilé výdaje vynaložené před podáním projektu (tj. výdaje na studii proveditelnosti, projektovou dokumentaci, správní poplatky hrazené ve stavebním řízení, transformační plán – tyto výdaje jsou způsobilé od 1. ledna 2008). Do 20 pracovních dnů od ukončení každé etapy následuje podání monitorovací zprávy a žádosti o platbu na P-CRR.

Realizace projektu – etapy + RoD 1. etapa -hodnocení a schválení projektu, registrace akce -přípravné práce, např. sepsání kupních smluv na nemovitost a pracovních smluv (smluv na externí manažery) -VŘ na projektanta, dodavatele publicity - po rozhodnutí 1 - nákup nemovitosti - po rozhodnutí 2 zpracování PD, publicita 2. etapa Podání (registrace) projektu Vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace (RoD) – na částky ze smluv Vydáno změnové RoD – zahrnuje částku na nově dodané smlouvy Podání MZ 1 a Žádosti o platbu -VŘ na zhotovitele stavebních prací - stavební práce (rekonstrukce objektu) - kolaudace stavby Vydáno změnové RoD – zahrnuje částku na nově dodané smlouvy Podání MZ a Žádosti o platbu -VŘ na vybavení objektu - nákup vybavení 3. etapa Vydáno změnové RoD – zahrnuje částku na nově dodané smlouvy Podání ZMZ a Žádosti o platbu

III. IS PROFIN x EDS Dotčené dokumenty •Benefit7 – žádost o podporu (Potřeby/Zdroje) •Formulář IS PROFIN/EDS pro vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace Změny •výdaje a příjmy (nové rozdělení a kódy řádků) •parametry akce (pouze vymezení počtem/rozměrem nikoliv finanční hodnotou) •zaokrouhlení částek (na celé Kč, nikoliv na tisíce) Tyto změny jsou již promítnuty v IS Benefit7.

IV. Monitoring Dotčené dokumenty •Monitorovací zpráva – etapová, závěrečná •Hlášení o pokroku •Hlášení o udržitelnosti •Roční vyúčtování finančních prostředků na formulářích EDS Požadované informace - nové •informace o zahájených správní, daňových, trestních řízení a kontrolách a auditech •informace o příjmech Změny budou platné po revizi výzvy.

V. Další změny •změny v projektu – podstatnou změnou také změna statutárního zástupce, rozdělení investičních a neinvestičních výdajů, změna účtu projektu, změna v generování příjmů •archivace – do 10 let od schválení závěrečného vyhodnocení akce (včetně partnerů a dodavatelů)

Výše podpory •minimální a maximální hranice podpory •způsobilé výdaje •výše příjmů projektu

Financov á n í projektů v IOP Omezení výše podpory na jeden projekt: •Minimální přípustná výše podpory na jeden projekt ,- Kč (revize výzvy: snížení na ,- Kč) •Maximální přípustná výše podpory na jeden projekt ,- Kč Financování: Podporu lze získat do výše 100% způsobilých výdajů projektu (85% ERDF, 15% SR ČR).

V podmínkách IOP – oblast intervence 3.1 (1): •podpora poskytována formou dotace prostřednictvím principu financování ex-ante •ex-ante platba prostřednictvím Pokynu k nastavení rozpočtového limitu, tzv. „limitky“ (vydává MPSV do 15-ti dnů od vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace) •financování ex-ante = průběžné předkládání originálních faktur zprostředkujícímu subjektu (pobočka Centra pro regionální rozvoj, dále jen P-CRR) ke kontrole

V podmínkách IOP – oblast intervence 3.1 (2): •každá faktura předávaná pověřené bance (UniCredit Bank) musí být ověřena a podepsána zprostředkujícím subjektem (P-CRR) •pověřená banka provádí po prověření platby zprostředkujícím subjektem (P-CRR) úhrady jednotlivých faktur na účty dodavatele •platby, na které nebudou vystaveny faktury, budou refundovány formou ex-post platby (tj. Příkazem k převodu prostředků na účet příjemce) při předložení žádosti o platbu společně s MZ •platby uhrazené příjemcem v době do vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace budou refundovány také formou ex-post platby při předložení první žádosti o platbu

Investičn í podpora -Prostředky poskytované formou dotace jsou určeny na pořízení a obnovu movitého a nemovitého majetku -Stavba, nákup majetku, technické zhodnocení majetku (rekonstrukce, modernizace, dokončené přístavby, nástavby, stavební úpravy) -Zařízení prostor pro poskytování sociálních služeb

Způsobil é výdaje (1) Z hlediska způsobilosti musí výdaje být přiměřené (odpovídat cenám v místě a čase obvyklým) a být vynaloženy v souladu s následujícími principy: •hospodárnosti (minimalizace výdajů při respektování cílů projektu), •účelnosti (přímá vazba na projekt a nezbytnost pro realizaci projektu), •efektivnosti (maximalizace poměru mezi výstupy a vstupy projektu).

Způsobil é výdaje (2) •musí být vynaloženy v souladu s cíli programu a příslušné oblasti intervence a musí bezprostředně souviset s realizací projektu, •musí být řádně doloženy průkaznými doklady, •musí být vynaloženy nejdříve v den registrace žádosti (s výjimkou výdajů na studii proveditelnosti, projektovou dokumentaci, správní poplatky hrazené ve stavebním řízení a transformační plán – tyto výdaje jsou způsobilé od 1. ledna 2008).

Způsobil é výdaje (3) •pořízení dlouhodobého hmotného majetku, •pořízení dlouhodobého nehmotného majetku, •pořízení drobného dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku, •pořízení majetku s dobou použitelnosti kratší než 1 rok nebo s pořizovací cenou nižší než 3 000,- Kč (revize výzvy: pořízení majetku s dobou použitelnosti delší než 1 rok a pořizovací cenou nižší než 3 000,- Kč) •pořízení programového vybavení s pořizovací cenou do 7 000,- Kč •výdaje na nákup služeb souvisejících s pořízením dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku (služby tvořící součást ocenění dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku a náklady na zaškolení pracovníků), •výdaje na propagační opatření, které byly vynaloženy v přímé vazbě na projekt a v souvislosti s požadavky uvedenými v Pravidlech pro provádění informačních a propagačních opatření,

Způsobil é výdaje (4) •mzda projektového a/nebo finančního manažera v maximálním rozsahu 2 pracovních úvazků, maximální výše mzdy na 1 úvazek je ,- Kč měsíčně včetně povinných odvodů na daně a pojištění za zaměstnance a zaměstnavatele, •výdaje na nákup služeb projektového a/nebo finančního manažera, maximální uznatelný výdaj činí ,- Kč měsíčně (platí i při kombinaci nákupu služeb a mzdových výdajů), •revize výzvy: výdaje na přípravu transformačního plánu v max. výši ,- Kč •daň z přidané hodnoty u neplátců DPH, •DPH, pokud příjemce neuplatňuje nárok na odpočet na vstupu. Další limity a podmínky jsou uvedeny v Kritériích transformace a v Pravidlech způsobilých výdajů pro programy spolufinancované ze SF a FS ( ).

Kontakty  Kontaktní místo pro podávání informací pro zpracování žádostí: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR oddělení implementace ESF a IOP Na Poříčním právu Praha 2  Seznam poboček CRR k předkládání žádostí je v příloze č. 3 Příručky pro žadatele a příjemce  Technické dotazy týkající se zpracování projektové žádosti v programu Benefit7 budou zodpovídat pracovníci poboček Centra pro regionální rozvoj

Kontakty Kontaktní osoby pro danou výzvu:  Mgr. Ivana Příhonská, projektová manažerka oddělení implementace ESF a IOP tel.: ,  Ing. Jana Solověvová, finanční manažerka oddělení implementace ESF a IOP tel.: ,

Děkujeme za pozornost a přejeme Vám hodně úspěchu při předkládání projektové žádosti!