30.6.2006AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Jaroslav Šíp Západočeská univerzita v Plzni Zahraniční vztahy – Oddělení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OP Vzdělávání pro Konkurenceschopnost (2007 – 2013)
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Prezentace pro Slezskou univerzitu, Krnov, O čem to dnes bude? OP vzdělávání pro konkurenceschopnost OP výzkum a vývoj pro inovace OP přeshraniční.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Transkript prezentace:

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Jaroslav Šíp Západočeská univerzita v Plzni Zahraniční vztahy – Oddělení fondů EU

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 2 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU EU -> ČR ESF (European Social Fund) ERDF (European Regional Development Fund) EAGGF (European Agricultural Guidance and Guarantee Fund) FIFG (Financial Instrument for Fisheries Guidance) Národní rozvojový plán Operační program 1 Operační program 2 Operační program 3 Operační program 4 Operační program …

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 3 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Operační programy ZČU se budou týkat zejména: •OP Výzkum a vývoj pro inovace (ERDF – 70,6 mld. Kč) •OP Podnikání a inovace (ERDF – 77,5 mld. Kč) •OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (ESF – 88,3 mld. Kč) •OP Lidské zdroje a zaměstnanost (ESF – 91,5 mld. Kč) Zdroj: výpočet EU Office na základě návrhu NRP z listopadu 2005výpočet EU Office na základě návrhu NRP z listopadu 2005

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 4 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: Výzkum a vývoj pro inovace 1.Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje 2.Rozvoj spolupráce veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji pro inovace 3.Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání 4.Technická asistence

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 5 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: Výzkum a vývoj pro inovace Finanční alokace (v mil. Kč) Podíl na celkové alokaci (%) Priorita ,246,9 % Priorita ,5 26,6 % Priorita ,224,5 % Priorita 41412,32 % Celkem OP VaVpI70 641,1100 %

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 6 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 1.1 – Posílení kapacit výzkumu a vývoje v regionech s méně rozvinutým výzkumem a vývojem Rekonstrukce a rozšíření kapacit – aktivity zaměřené na obnovu výzkumných a vývojových laboratoří a na jejich vybavení moderní přístrojovou technikou. Výstavba nových kapacit – aktivity zaměřené na budování nových výzkumných a vývojových laboratoří, nových ústavů či institucí, včetně výstavby nových objektů a jejich vybavení moderní přístrojovou technikou. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 7 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 1.2 – Rozvoj center excelence pro zapojení do EVP Výstavba, rekonstrukce a rozšíření kapacit center excelence – aktivity zaměřené na vznik nových a obnovu nebo rozšíření stávajících center excelence v aplikovaném výzkumu a na jejich vybavení moderní přístrojovou technikou. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 8 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 1.3 – Rozvoj kapacit cíleného výzkumu a vývoje pro inovace v neprůmyslových odvětvích v regionech Výstavba, rekonstrukce a rozšíření kapacit výzkumu a vývoje a jejich vybavení moderní přístrojovou technikou. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 9 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 2.1 – Podpora vzniku kapacit pro technologickou spolupráci a výzkumná podpora technologických platforem Rekonstrukce a rozšíření kapacit – aktivity zaměřené na obnovu výzkumných a vývojových laboratoří a na jejich vybavení příslušnou moderní přístrojovou technikou v souvislosti s budoucím vývojem nových technologií. Výstavba nových kapacit – aktivity zaměřené na budování nových výzkumných a vývojových laboratoří, nových ústavů či institucí, včetně výstavby nových objektů a jejich vybavení moderní přístrojovou technikou v souvislosti s budoucím vývojem nových technologií. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 10 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 2.2 – Podpora vzniku spin-off firem a dalších forem komercializace výsledků VaV Rekonstrukce a rozšíření kapacit VaV ve veřejném sektoru, který povede ke vzniku spin-off firem a dlouhodobé spolupráci veřejného sektoru se vzniklou spin-off firmou. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 11 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 2.3 – Zvýšení cílené informovanosti o VaV a jeho výsledcích pro inovace Podpora aktivit zabezpečujících výběr a poskytování selektivních informací včetně navazujícího poradenství k vhodnému využívání takto poskytovaných informací. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 12 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: 3.1 – Rozvoj kapacit vysokých škol v terciárním vzdělávání Rekonstrukce a rozšíření kapacit, využitelných pro terciární vzdělávání. Podpora aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti intervence.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 13 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VaVpI: Indikátory - Pracovní místa ve výzkumu a vývoji v regionech s povolenou podporou – hodnota celkem (z toho ženy). - Celkové výdaje na VaV v regionech s povolenou podporou/ rok. - Počet patentů ČR/ 1 mil. obyvatel/ rok : ÚPV EPO USPTO

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 14 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.Modernizace počátečního vzdělávání 2.Modernizace terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje 3.Rozvoj dalšího vzdělávání 4.Technická asistence

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 15 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: 1.3 – Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení • Vytvoření systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení a rozvoj kompetencí pedagogů • Další vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení včetně realizace odborných praxí a stáží pedagogických pracovníků s důrazem na realizaci kurikulární reformy, související se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání • Zvyšování kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení v oblasti řízení a personální politiky • Poradenský a informační systém pro oblast dalšího vzdělávání - služba portálu • Zvýšení dostupnosti a kvality a atraktivity nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 16 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: 2.2- Modernizace vysokoškolského vzdělávání •Inovace studijních programů •Tvorba a modernizace kombinované a distanční formy studia •Tvorba programů reagujících na poptávku trhu práce •Rozšíření výuky v cizích jazycích •Rozšíření výchovy k podnikatelství •Zapojení partnerů do tvorby studijních programů •Další vzdělávání akademických, řídících a administrativních pracovníků •Podpora praxí a stáží studentů VŠ u zaměstnavatelů •Spolupráce vysokých škol se základními a středními školami za účelem motivace žáků k jejich přípravě ke studiu technických a přírodovědných oborů •Tvorba, zavádění a realizace systémů hodnocení kvality •Tvorba, zavádění a realizace systému monitoringu potřeb trhu práce

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 17 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Zvyšování úrovně a dopadů výzkumu a vývoje •Další vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje •Zlepšení pracovních podmínek v oblasti výzkumu a vývoje •Podpora vytváření kvalitních týmů výzkumu a vývoje •Příprava zapojení jedinců i týmů do mezinárodních projektů a sítí

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 18 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Podpora partnerství a sítí •Příprava lidských zdrojů pro vznik a fungování technologických platforem •Stáže studentů, doktorandů, pedagogů a vědeckých pracovníků v soukromém a veřejném sektoru •Vznik a podpora kontaktních míst institucí terciárního vzdělávání určených pro veřejnost a podnikatelský sektor •Spolupráce institucí terciárního vzdělávání a soukromého a veřejného sektoru při tvorbě a realizaci studijních programů včetně portálových a interaktivních služeb pro výměnu informací mezi poskytovateli vzdělávání a zaměstnavateli •Aktivity směřující k popularizaci výzkumu a vývoje a jeho výsledků •Motivace a realizace odborné a výzkumné činnosti mládeže

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 19 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Rozvoj systémového rámce dalšího vzdělávání •Vytvoření komplexního systému dalšího vzdělávání v ČR •Vybudování jednotlivých složek systému dalšího vzdělávání, tj. institucionálních, procesních atd. •Vytvoření mechanismů, které povedou k propojení systému počátečního a dalšího vzdělávání •Dobudování a realizace systému hodnocení kvality poskytovaného dalšího vzdělávání •Inovace a zvýšení efektivity podpůrných systémů pro další vzdělávání na národní úrovni (např. poradenství, informační systémy) •Rozvoj a využití NSK

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 20 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Podpora dalšího vzdělávání v podnikatelském sektoru •Podpora vzdělávání v oblasti obecných i odborných kompetencí •Vytváření vzdělávacích modulů •Stimulace spolupráce podnikatelských subjektů a vzdělávacích organizací působících v oblasti dalšího vzdělávání •Poskytování poradenství při zavádění inovativních vzdělávacích technologií a metod (pro organizace působící v oblasti dalšího vzdělávání) •Poskytování podpory a poradenství při vytváření a realizaci systémů řízení lidských zdrojů v podnikatelském sektoru •Spolupráce a vytváření partnerství mezi podnikatelskými subjekty v rámci sdílení příkladů dobré praxe v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů v podnikatelském sektoru (např. konference, partnerství, výměna zkušeností, stáže mezi podniky navzájem, atd.) •Zvýšení kvality a realizace podpůrných systémů na regionální i národní úrovni, a to především formou aktivizačních programů, poradenství, informačních systémů o existujících možnostech dalšího vzdělávání apod.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 21 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Podpora dalšího vzdělávání v sektoru veřejných služeb •Podpora vzdělávání v oblasti obecných i odborných kompetencí •Vytváření vzdělávacích modulů •Stimulace spolupráce podnikatelských subjektů a vzdělávacích organizací působících v oblasti dalšího vzdělávání •Poskytování poradenství při zavádění inovativních vzdělávacích technologií a metod (pro organizace působící v oblasti dalšího vzdělávání) •Poskytování podpory a poradenství při vytváření a realizaci systémů řízení lidských zdrojů v podnikatelském sektoru •Spolupráce a vytváření partnerství mezi podnikatelskými subjekty v rámci sdílení příkladů dobré praxe v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů v podnikatelském sektoru (např. konference, partnerství, výměna zkušeností, stáže mezi podniky navzájem, atd.) •Zvýšení kvality a realizace podpůrných systémů na regionální i národní úrovni, a to především formou aktivizačních programů, poradenství, informačních systémů o existujících možnostech dalšího vzdělávání apod.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 22 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP VK: Podpora individuálního dalšího vzdělávání •Podpora vzdělávání v oblasti obecných i odborných kompetencí •Vytváření vzdělávacích modulů •Vybudování a realizace podpůrných systémů na regionální i národní úrovni, a to především formou aktivizačních programů, poradenství, informačních systémů o existujících možnostech dalšího vzdělávání apod.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 23 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP LZZ: Lidské zdroje a zaměstnanost 1.Adaptabilita 2.Aktivní politiky trhu práce 3.Sociální integrace a rovné příležitosti 4.Veřejná správa a veřejné služby 5.Mezinárodní spolupráce 6.Technická asistence

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 24 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU OP PI: Podnikání a inovace 1.Podnikání a inovace 2.Prostředí pro podnikání a inovace 3.Služby pro rozvoj podnikání 4.Technická asistence

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 25 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU 1.Podnikání a inovace 1.Vznik firem 2.Rozvoj firem 3.Inovace 4.Efektivní energie OP PI: Podnikání a inovace

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 26 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU 2.Prostředí pro podnikání a inovace 1.Spolupráce 2.Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů 3.Infrastruktura pro podnikání a inovace 4.Efektivní energie OP PI: Podnikání a inovace

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 27 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU 3.Služby pro rozvoj podnikání 1.Služby 2.Nové trendy OP PI: Podnikání a inovace

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 28 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Předfinacování a spolufinacování ESF* (European Social Fund) Operační program Rozvoj lidských zdrojů 75% MPSV, MŠMT 25% zálohové platby žadatel *) ESF neumožňuje investice

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 29 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Předfinacování a spolufinacování Operační program Průmysl a podnikání 75% MPO 25% zpětné platby ERDF (European Regional Development Fund) Banka, vlastní zdroje žadatel 100%

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 30 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Předfinacování a spolufinacování •V programovacím období nebyla v případě OPRLZ, který rozděloval prostředky ESF požadována spoluúčast ani zálohování. Zálohové prostředky jsou poskytovány ze státního rozpočtu, financování je až do výše 100% uznatelných nákladů. V případě akreditované činnosti univerzit tam spadá i DPH. •V případě OPPP, který rozděluje prostředky ERDF je vyžadována spoluúčast cca 50%, veškeré platby probíhají zpětně a DPH není uznatelným nákladem. •Pro předfinancování v případě OPPP banky nabízejí úvěry zhruba ve výši 4-8%, úroky nejsou uznatelnými náklady.

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 31 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Jak připravit projekt 1/4  Cíl  Čas  Zdroje  Rozsah

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 32 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU •Definujte –CÍL a ROZSAH projektu –AKTIVITY, kterými cíle dosáhnete –ČAS, který vám aktivity zaberou –jaké ZDROJE budete potřebovat •lidé, materiál, peníze, infrastruktura •Nakonec zjistíte finanční objem projektu Jak připravit projekt 2/4

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 33 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU •JPACE –Justify –Project –Activate –Control –End Jak připravit projekt 3/4

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 34 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Jak připravit projekt 4/4 •Kudy cesta nevede: –Nesnažte se lámat opatření na projekt •Projekt musí odpovídat cílům opatření –Nemyslete si, že to zvládnete sami •Opatřete si PARTNERY –Výstupem nejsou moduly, ale LIDÉ •Zavazujete se k vyškolení stanoveného počtu lidí –Neexistuje „ten správný“ objem peněz •Celkové náklady musí být ADEKVÁTNÍ výstupům

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 35 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU •Oddělení fondů EU (ZV) -Informace o výzvách -Asistence a vedení při přípravě žádostí -Nastartování projektu -Metodická pomoc -Propagace na stránkách

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 36 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU •Odkazy -Přehled projektů řešených na ZČU -Pomocné dokumenty pro přípravu projektů -Stránky Evropského sociálního fondu -Stránky MMR – řídící orgán implementace SF EU v ČR

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 37 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Děkuji za pozornost ! Jaroslav Šíp Západočeská univerzita v Plzni Zahraniční vztahy – Oddělení fondů EU