Cassia Development & Consulting, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
ROP – možnosti pro cestovní ruch
Dotační příležitosti.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Prioritní osa 2: Rozvoj městských a venkovských oblastí.
Strukturální fondy a jejich využití v oblasti kultury.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod 2007 – 2013
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Cassia Development & Consulting, s.r.o. Financování cestovního ruchu a evropské fondy v programovacím období 2007 - 2013 Ing. Marcela Houdková Cassia Development & Consulting, s.r.o. České Budějovice

Cíle politiky soudržnosti EU Cíl 1 - Konvergence: podpora růstu a tvorby pracovních míst v nejméně rozvinutých členských zemích a oblastech Cíl 2 - Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: regionálních programů pro regiony a orgány regionální správy podporující ekonomické změny v průmyslových, městských a venkovských oblastech Cíl 3 - Evropská územní spolupráce: podpora harmonického a vyváženého rozvoje na území Evropské unie

Dotační programy 2007 – 2013 Pro cíl Konvergence: tématické operační programy regionální operační programy Pro cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: OP Praha Konkurenceschopnost OP Praha Adaptabilita Pro cíl Evropská územní spolupráce: OP Mezinárodní spolupráce OP Nadnárodní spolupráce OP Přeshraniční spolupráce

Tématické operační programy v ČR Aktuální návrh před projednáním s Evropskou komisí: OP Životní prostředí OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Podnikání a inovace OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Doprava Integrovaný operační program

Regionální operační programy v ČR ROP NUTS II Jihozápad ROP NUTS II Jihovýchod ROP NUTS II Moravskoslezsko ROP NUTS II Severovýchod ROP NUTS II Severozápad ROP NUTS II Střední Čechy ROP NUTS II Střední Morava

Základní programy využitelné pro podporu rozvoje cestovního ruchu Regionální operační programy Integrovaný operační program OP Přeshraniční spolupráce Program rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013

Regionální operační program NUTS II Jihozápad (ROP JZ)

Základní informace o programu ROP bude realizován v rámci Jihočeského a Plzeňského kraje. Řídícím orgánem je Regionální rada regionu soudržnosti se sídlem v Českých Budějovicích (www.rr-jihozapad.cz). Celková alokace finančních prostředků na program činí 619,65 mil. € (cca 13 % z celkové alokace pro všechny ROP).

Globální cíl ROP JZ Zvýšení konkurenceschopnosti a atraktivity regionu v zájmu dlouhodobě udržitelného zvyšování kvality života obyvatel.

Aktuální návrh Prioritních os v rámci ROP JZ Dostupnost center Stabilizace a rozvoj měst a obcí Rozvoj cestovního ruchu Technická pomoc

Prioritní osa 3: Rozvoj cestovního ruchu Oblast podpory 3.1 – Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu Oblast podpory 3.2 – Revitalizace památek a využití kulturního dědictví v rozvoji cestovního ruchu Oblast podpory 3.3 – Rozvoj služeb cestovního ruchu, marketingu a produktů cestovního ruchu

Oblast podpory 3.1 – Rozvoj infrastruktury cestovného ruchu Příklady podporovaných aktivit: výstavba a a rekonstrukce turistických cest (pěší stezky, cyklostezky, hypostezky...) včetně doprovodné infrastruktury a značení výstavba a rekonstrukce sportovně-rekreační vybavenosti pro cestovní ruch výstavba, rekonstrukce a modernizace ubytovacích kapacit výstavba, rekonstrukce a modernizace zařízení pro kongresovou turistiku výstavba a modernizace zařízení (stavebních objektů včetně vybavení) určených pro lázeňské a další ozdravné pobyty (wellness) včetně doprovodné infrastruktury

Oblast podpory 3.1 – Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu Příjemci podpory: kraje obce organizace zřizované a zakládané obcemi a kraji dobrovolné svazky obcí občanská sdružení NNO církevní právnické osoby zájmová sdružení právnických osob malí a střední podnikatelé

Oblast podpory 3.2 – Revitalizace památek a využití kulturního dědictví v rozvoji cestovního ruchu Podporované aktivity: stavební rekonstrukce kulturních, historických a technických památek restaurování movitých kulturních památek komplexní úpravy infrastruktury nebo veřejných prostranství v památkově chráněných územích, v areálech památkově chráněných objektů nebo na přilehlých plochách budování doprovodných informačních systémů a značení v památkově chráněných územích nebo objekt pořízení vybavení na podporu nového využití památkově chráněných objektů aktivity související s novým využitím památek v oblasti CR (do 10% uznatelných nákladů projektu – zatím návrh, který bude dále diskutován)

Oblast podpory 3.2 – Revitalizace památek a využití kulturního dědictví v rozvoji cestovního ruchu Příjemci podpory: kraje obce organizace zřizované a zakládané obcemi a kraji dobrovolné svazky obcí občanská sdružení NNO církevní právnické osoby zájmová sdružení právnických osob malí a střední podnikatelé

Oblast podpory 3.3 – Rozvoj služeb CR, marketingu a produktů CR Podporované aktivity: služby na podporu rozvoje cestovního ruchu a kultury zavádění ICT v oblasti řízení a propagace cestovního ruchu (např. budování a rozvoj internetových informačních systémů CR, zavádění rezervačních a objednávkových systémů) propojení nabídky atraktivit a služeb do celků vytvářejících produkty cestovního ruchu podpora marketingových aktivit v cestovním ruchu

Oblast podpory 3.3 – Rozvoj služeb CR, marketingu a produktů CR Příjemci podpory: kraje obce organizace zřizované a zakládané obcemi a kraji dobrovolné svazky obcí občanská sdružení NNO církevní právnické osoby hospodářská komora ČR a její složky zájmová sdružení právnických osob malí a střední podnikatelé

Integrovaný operační program (IOP)

Základní informace o programu IOP je tématickým operačním programem primárně zaměřeným na podporu modernizace veřejné správy a systémů podpory územního rozvoje; Pro dosažení globálního cíle IOP integruje několik oblastí podpory - modernizace veřejné správy, zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb a zlepšení efektivity řízení a koordinace územního rozvoje. Řídícím orgánem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR ve spolupráci s dalšími dotčenými ministerstvy (MKČR, MZČR, MPSV, MVČR) Celková alokace finančních prostředků na program činí 1,553 mld. €.

Globální cíl Modernizace a zefektivnění činnosti a procesů v oblasti veřejné správy, veřejných služeb a řízení územního rozvoje, které jsou důležité pro vyvážený a harmonický rozvoj celého území ČR jako předpokladu pro zvýšení konkurenceschopnosti regionů a ČR jako celku.

Prioritní osy v rámci IOP Modernizace veřejné správy Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb Národní podpora územního rozvoje oblast intervence 3.1 – Národní podpora rozvoje CR oblast intervence 3.2 – Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Technická pomoc

Oblast intervence 3.1 – Národní podpora rozvoje cestovního ruchu Podporované aktivity: zavedení národního informačního a rezervačního systému organizace CR na národní úrovni zavádění a informační podpora národních a mezinárodních standardů ve službách CR podpora marketingu na národní úrovni a tvorby zdrojových databází prezentace a propagace kulturního a přírodního dědictví, kulturního průmyslu a služeb s využitím pro CR na národní úrovni podpora prezentace ČR jako destinace CR Organizace a řízení CR jsou klíčovými oblastmi pro rozvoj CR v ČR. Oblast intervence 3.1 se zaměřuje na vytvoření satelitních účtů CR, …

Oblast intervence 3.1 – Národní podpora rozvoje cestovního ruchu Příjemci podpory: organizační složky státu a jimi zřizované příspěvkové organizace NNO s celorepublikovou působností v CR zájmová sdružení právnických osob s celorepublikovou působností v cestovním ruchu Forma a výše podpory: nevratná pomoc ve výši až 100 %

Oblast intervence 3.2 – Národní podpora využití potenciálu kulturního bohatství Podporované aktivity: budování a zefektivnění celostátně působících center identifikace, dokumentace, uchování, prezentace a využití nemovitého kulturního dědictví ČR budování a zefektivnění celostátně působících center identifikace, dokumentace uchování realizace vzorových projektů identifikace, obnovy, uchování, prezentace a využití kulturního dědictví ČR budování infrastruktury pro moderní kulturní služby s vyšší přidanou hodnotou.

Oblast intervence 3.2 – Národní podpora využití potenciálu kulturního bohatství Příjemce podpory: organizační složky státu a jimi zřizované příspěvkové organizace obce a jimi zřizované organizace svazky obcí NNO Výše podpory: nevratná pomoc ve výši až 100 %

Operační programy Přeshraniční spolupráce

Programy přeshraniční spolupráce 5 bilaterálních operačních programů Přeshraniční spolupráce: česko-saský program česko-bavorský program česko-rakouský program česko-slovenský program česko-polský program Řídícím orgánem operačních programů přeshraniční spolupráce je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

OP Přeshraniční spolupráce Česko-Rakousko Globální cíl: Rozšíření a prohloubení spolupráce v přeshraničním regionu a podpora udržitelného ekonomického rozvoje přeshraničního regionu formou odstraňování existujících bariér a posilování celkového rozvojového potenciálu území. Celková alokace na program je 107,4 mil. €.

Prioritní osy Sociálně-ekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how: Infrastruktura a služby spojené s podnikáním a inovacemi Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času Rozvoj lidských zdrojů, trh práce, vzdělávání a kvalifikace Prevence zdravotních a sociálních rizik, sociální integrace Regionální dostupnost a udržitelný rozvoj Technická pomoc

1.2 Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času Zaměření podpory: posilovat spolupráci v oblasti přeshraniční turistiky a vytvořit síť nabídek služeb v přeshraničním cestovním ruchu posílit konkurenceschopnost a zvýšit kapacity v oblasti nabídky CR v souladu s ekologickými a sociálními omezeními zlepšit kvalitu přeshraniční infrastruktury udržitelné formy a produkty CR, kultury a volného času zdokonalovat kvalitu standardů pro návštěvníky historických a kulturních památek rozšířit koordinované turistické činnosti v chráněných krajinných oblastech přesně vymezit nové přeshraniční extenzivní a atraktivní přístupy k přírodě a turistice v přírodě propojit rekreační CR s turistikou v přírodě a obchodním CR

OP Přeshraniční spolupráce Česko-Bavorsko Globální cíl : Další rozvoj česko-bavorského příhraničí jako společného a perspektivního životního, přírodního a hospodářského prostoru, posílení konkurenceschopnosti česko-bavorské příhraniční oblasti a zlepšení udržitelnosti životních podmínek pro její obyvatele. Celková alokace na program: 55 mil. €.

Prioritní osy Hospodářský rozvoj, lidské zdroje a sítě Hospodářská spolupráce a rozvoj ekonomického prostoru Cestovní ruch, volný čas a rekreace Profesní vzdělávání a trh práce Všeobecné vzdělávání, věda, výzkum, kultura, zdravotnictví a sociální péče, civilní ochrana a ochrana před katastrofami Přeshraniční sítě Technická pomoc Rozvoj území a životního prostředí

1.2 Cestovní ruch, volný čas a rekreace Zaměření podpory: podpora přeshraniční spolupráce v oblastech CR, volného času a rekreace, jakož i spolupráci s ostatními hospodářskými sektory a odvětvími zřizování a zkvalitňování přeshraniční infrastruktury pro cestovní ruch včetně řídících a navigačních systémů rozvoj a zkvalitňování přeshraničních nabídek a produktů v oblasti CR, volného času a rekreace podpora přeshraniční aktivit zaměřených na propagaci regionu podpora přeshraniční infrastruktury v oblasti kultury podpora profesního vzdělávání a zvyšování kvalifikace s přeshraničním významem, mj. v oblasti cestovního ruchu podpora přeshraniční spolupráce v oblasti kultury

Program rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013

Charakteristika programu Specifikuje aktivity, jež bude možné financovat z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD), který je součástí Společné zemědělské politiky EU. Řídícím orgánem programu je Ministerstvo zemědělství ČR.

Prioritní osy pro rozvoj venkova Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Zlepšování životního prostředí a krajiny Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova: opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu podopatření III.2.2.1 Přírodní dědictví venkova Leader (průřezová osa)

Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Podporované aktivity: vybudování rekreační infrastruktury pro malokapacitní ubytování, včetně stravování vybudování rekreačních zařízení zajištění služeb pro pěší turistiku, cykloturistiku, vodáctví a lyžování budování a značení pěších tras, odpočinkových míst, hipostezek využití zvířat v rámci cestovního ruchu nákup a výsadba doprovodné zeleně

Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Příjemci podpory: fyzické a právnické osoby s oprávněním pro zemědělskou nebo lesnickou činnost, nezemědělské subjekty pouze pokud činnost zahajují nebo mají kratší než dvouletou historii a neziskové organizace (včetně zájmových sdružení a spolků) s právní subjektivitou Další podmínky: projekt může být realizován v obci do 2 000 obyvatel na území ČR

Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Výše podpory: maximální výše 50 % uznatelných nákladů pro podnikatelské subjekty 90 % pro neziskové organizace minimální celkové způsobilé náklady 50 000 Kč

Podopatření III.2.2.1 Přírodní dědictví venkova Podporované aktivity: zpracování studií obnovy a využití památek, programů regenerace památkově významných území, soupisů a map památek na venkově, plánů péče, geodetických prací stavební obnova památkových budov a ploch nákup budov, strojů, technologie, zařízení, vybavení, hardware, software investice na realizaci výstavních expozic, muzeí s nabídkou místních kulturních a historických zajímavostí

Podopatření III.2.2.1 Přírodní dědictví venkova Příjemci podpory: obce sdružení obcí neziskové organizace s právní subjektivitou včetně církví a jejich organizací zájmová sdružení právnických osob Další podmínky: projekt může být realizován v obci do 500 obyvatel na území ČR

Podopatření III.2.2.1 Přírodní dědictví venkova Výše podpory: maximální výše podpory 90 % pro neziskové organizace a zájmová sdružení právnických osob 100 % pro obce a sdružení obcí minimální celkové způsobilé náklady 50 000 Kč maximální celkové způsobilé náklady 5 000 000 Kč

Doporučené zdroje informací Úřad Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad Žižkova 1321/1, 371 18 České Budějovice Internetové odkazy: www.southbohemia.eu www.strukturalni-fondy.cz www.edotace.cz http://partnerstvi.kraj-jihocesky.cz www.rr-jihozapad.cz www.mmr.cz www.mfcr.cz www.mze.cz www.kraj-jihocesky.cz

e-mail: houdkova@cassia.cz Děkuji za pozornost. Ing. Marcela Houdková e-mail: houdkova@cassia.cz