Ostrava | 31.12.2011 Energeticky nezávislý kraj Možnosti financování energeticky úsporných projektů prostřednictvím strukturálních fondů EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROGRAMY PODPORY VÝSTAVBY ZE STRANY EVROPSKÉ UNIE Autor: Jiří Vaněk Vyučující: Ing. Martin Čásenský, CSc. Management podniku 2013/2014 České vysoké učení.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Zdroje financování projektů - dotace Ing. Vladimír Dobeš, M. Sc. Ing
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Proč jsem si vybrala toto téma?
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Ostrava | Energeticky nezávislý kraj Možnosti financování energeticky úsporných projektů prostřednictvím strukturálních fondů EU

Ostrava |

Hodnocení projektů • Ekonomické hodnocení je jen první krok – Opatření hodnoceny izolovaně, bez vztahu na celkové finance – Rozhodování zda a s jakými prioritami investovat do projektu • Finanční inženýring je samostatná disciplína – Variantní řešení – Rizika a citlivost na změnu podmínek – Vhodná struktura financování – Analýza podnikatelského prostředí (dodavatelé, zákazníci) – Zajištění financování

Ostrava | Zdroje financování projektů • Vložený kapitál - (akciový, rizikový) + Žádná dluhová služby na počátku života projektu - Vlastnická práva investora -Podíly na zisku • Půjčený kapitál - (komerční úvěry, dluhopisy) + Žádná vlastnická práva a podíly na zisku +Omezená doba dluhové služby - Dluhová služba obvykle na počátku života projektu • Dotace, granty - (komerční úvěry, dluhopisy) + Všechny (zdánlivě)

Ostrava | Dotace, granty • Výhody – Nízká (nikoli však nulová) cena peněz – Není nutné zajištění • Nevýhody – Obtížná předvídatelnost přidělení – Zdlouhavá administrativní procedůra (měsíce) – Omezenost zdrojů • Nespoléhat na dotace

Ostrava | Pokročilé formy financování • Emisní obchodování – EU, směrnice 2003/87/EC (zdroje nad 20 MWt) – JI, Kjótský protokol – Prodej uspořených emisí - forwardové kontrakty • Factoring, forfaiting – Inkaso/odkoupení pohledávek • Fondy rizikového kapitálu • Investice soukromých osob (business angels)

Ostrava | Přehled dostupných zdrojů financování • Státní program na podporu úspor energie a využití OZE – MPO • Operační program průmysl a inovace (OPPI) – Eko - energie – Progres (Energy Performance Contracting - energetické služby) • Operační program životní prostředí (OPŽP) – Prioritní osa 2, Oblast podpory 2.2 – Prioritní osa 3, Oblast podpory 3.2 • Energy Performance Contracting

Ostrava | Rámec podpory EU • MMR ČR - centrální koordinátor využívání fondů EU v ČR – Národní orgán pro koordinaci (NOK) – 26,7 miliard € pro Českou republiku • Fondy EU – Nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti – Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) – Evropský sociální fond (ESF) – Fond soudržnosti (FS) • Podpora oblastí s podprůměrným HDP/osobu • Prostřednictvím tzv. Operačních programů

Ostrava |

Operační programy • ČR pro období vyjednalo 26 OP – 8 tématických (doprava, věda a vzdělávání, zaměstnanost, atd.) – 7 zeměpisně (Středočeský kraj, Střední Morava, Moravskoslezsko, atd.) – 11 umožňujících přeshraniční, meziregionání a nadregionální spolupráci či zajišťují technické, administrativní a výzkumné zázemí realizace politiky soudržnosti. • Dělí se na Prioritní osy – Vymezují, na co mohou být finance přidělené danému OP vynaloženy – Dále se skládají z oblastí podpory, případně i z podoblastí podpory • Řídicí orgány operačních programů – Vyhlašují pravidelně časově vymezené výzvy k předkládání projektů

Ostrava | Tématické operační programy • OP Podnikání a inovace – Vznik firem – Rozvoj firem – Efektivní energie – Inovace – Prostředí pro podnikání a inovace – Služby pro rozvoj podnikání – Technická pomoc

Ostrava | Tématické operační programy • OP Životní prostředí – Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní – Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí – Udržitelné využívání zdrojů energie – Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování ekologických zátěží – Omezování znečištění a snižování environmentálních rizik – Zlepšování stavu přírody a krajiny – Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání a poradenství – Technická pomoc

Ostrava | Tématické operační programy • Integrovaný operační program – Modernizace veřejné správy a zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb – Podpora územního rozvoje • OP Doprava – Zkvalitnění infrastruktury a vzájemné propojenosti železniční, silniční a říční dopravy v rámci tzv. transevropských dopravních sítí (TEN-T). • OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – Zkvalitnění a modernizaci systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání, jejich propojení do komplexního systému celoživotního učení a ke zlepšení podmínek ve výzkumu a vývoji.

Ostrava | Tématické operační programy • OP Výzkum a vývoj pro inovace – Zaměřený na posilování výzkumného, vývojového a proinovačního potenciálu ČR, a to především prostřednictvím vysokých škol, výzkumných institucí a jejich spolupráce se soukromým sektorem. • OP Lidské zdroje a zaměstnanost – Zaměřený na snižování nezaměstnanosti prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce, profesního vzdělávání, dále na začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti. • Operační program Technická pomoc – Určen k podpoře jednotného přístupu na národní úrovni pro zajištění aktivit efektivního řízení, kontroly, sledování a vyhodnocování NSRR.

Ostrava | Regionální operační programy • 7 regionálních operačních programům pro celé území ČR • Dopravní dostupnost a obslužnost – Výstavba, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy a místních komunikací, výstavba stezek pro bezmotorovou dopravu, … • Rozvoj území – Příprava rozvojových území pro podnikání, bydlení a služby, … • Regionální rozvoj podnikání – Rekonstrukce, modernizace a revitalizace stávajících objektů pro … • Rozvoj cestovního ruchu – Výstavba a rekonstrukce turistických cest (pěší stezky, cyklostezky, atp.) včetně doprovodné infrastruktury a značení, …

Ostrava | Operační programy Praha • OP Praha Konkurenceschopnost – Rozvoj tramvajových tratí, budování záchytných parkovišť, výstavba cyklostezek, rozvoj přípojek Internetu do obytných domů a menších firem, rozvoj e-služeb městské správy, obnova kontaminovaných, opuštěných a starých průmyslových areálů a pozemků (brownfields), … • OP Praha Adaptabilita – Vzdělávací programy a kurzy zejména v oblastech informačních a komunikačních technologií, komunikačních dovedností, udržitelného rozvoje a jazykových znalostí a dovedností, příprava a inovace metodik a nástrojů dalšího vzdělávání, podpora budování kapacit lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji, vzdělávání a poradenství při zakládání nových firem, …

Ostrava | Evropská územní spolupráce • OP Přeshraniční spolupráce – OP Přeshraniční spolupráce ČR - Bavorsko, ČR - Polsko, ČR - Rakousko, ČR - Sasko, ČR - Slovensko • OP Meziregionální spolupráce • OP Nadnárodní spolupráce • INTERACT II • ESPON 2013

Ostrava | Evropská územní spolupráce • Podává se přes eAccount – Pro podání je nutný elektronický podpis • Registrační žádost – Základní informace o žadateli a projektu – Finanční výkazy za poslední 2 uzavřená zdaňovací období • Plná žádost – Do 2 měsíců od potvrzení registrace – Přílohy – energetický audit, podnikatelský záměr, finanční realizovatelnost projektu

Ostrava | Operační program podnikání a inovace • Správce programu – Ministerstvo průmyslu a obchodu – Zprostředkující subjekt – agentura CzechInvest • Celkem € (cca 100 mld. Kč.) • 85% financováno z ERDF, 15% ze státního rozpočtu • 7 Prioritních os, 15 Oblastí podpory – Vznik firem, Rozvoj firem, Efektivní energie, Inovace, Prostředí pro podnikání a inovace, Služby pro rozvoj podnikání, Technická pomoc

Ostrava | OPPI – Prioritní osa 3 • EFEKTIVNÍ ENERGIE – Úspory energie a obnovitelné zdroje energie – EKO-ENERGIE – 8 mld. Kč (cca 8 až 9%) • Zvýšit účinnost užití energií v průmyslu a využití obnovitelných, případně i druhotných zdrojů energie. • 2 podprogramy – zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie (dotace) – obnovitelné a druhotné zdroje energie (dotace, přechod na úvěry) • Výše dotace je omezena min. 0,5 mil. Kč a max. 100 mil. Kč

Ostrava | Žádost OPPI • Podává se přes eAccount – Pro podání je nutný elektronický podpis • Registrační žádost – Základní informace o žadateli a projektu – Finanční výkazy za poslední 2 uzavřená zdaňovací období • Plná žádost – Do 2 měsíců od potvrzení registrace – Přílohy – energetický audit, podnikatelský záměr, finanční realizovatelnost projektu

Ostrava | Operační program životní prostředí • Správce programu - Ministerstvo životního prostředí – Zprostředkující subjekt - Statní fond životního prostředí • Celkem € (cca 150 mld. Kč) • Kombinuje prostředky z ERDF a FS • 8 Prioritních os, 20 Oblastí podpory – Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí, Udržitelné využívání zdrojů energie, Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží, Omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik, Zlepšování stavu přírody a krajiny, Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, Technická pomoc

Ostrava | OPŽP – Prioritní osa 2 • Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí – Finanční alokace na Prioritní osu 2 – 634 mil. € (2,5 mld. Kč ročně) – Snížení příspěvku k imisní zátěži obyvatel omezením • Emisí z energetických systémů včetně CZT • Pořízení nízkoemisního spalovacího zdroje (= plynofikace zdroje tepla) • Nově budované rozvody CZT / rekonstrukce / rozšiřování rozvodů – Úspory energie (v RD a BD) • Rekonstrukce RD / BD na nízkoenergetický standard – Omezování emisí • rekonstrukce spalovacích zdrojů s instalovaným výkonem větším než 5MW

Ostrava | OPŽP – Prioritní osa 3 • Udržitelné využívání zdrojů energie – Finanční alokace na Prioritní osu 3 – 673 mil. € (2,6 mld. Kč ročně) – Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení • Zdroje tepla využívající OZE • Zdroje elektřiny využívající OZE • Zdroje KVET využívající OZE – Úspory energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry • Realizace úspor energie - zlepšení tepelně technických vlastností budov • Využívání odpadního tepla – Environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy TV • Pro fyzické osoby

Ostrava | Žádost OPŽP • Podává se přes BENE-FILL – pro podání není nutný elektronický podpis • Následný tisk žádosti – 2 výtisky s podpisem statutárního zástupce (parafované na každé straně) – Přílohy – CD • Odeslání na krajské pracoviště SFŽP

Ostrava | Základní předpoklady • Oprávnění k podnikání na území ČR • Registrace jako poplatníka daně z příjmů na FÚ v ČR • Neexistence nedoplatků vůči zaměstnancům a institucím • Hlavní povinnosti příjemců dotace – Vést účetnictví (dříve „podvojné“) – Prokázat vlastnická nebo jiná práva k nemovitostem a pozemkům – Majetek opatřený z dotací mít ve vlastnictví 3 až 5 let • Zahájení projektu z hlediska způsobilosti výdajů – Po obdržení tzv. předběžné přijatelnosti (schválení) registrační žádosti – Je možno dělat výběr. řízení, příprav. dokumentaci, stavební povolení

Ostrava | Kontakt Libor Prouza LOYD GROUP s.r.o. Antala Staška 1859/ Praha 4 tel.: mobil: web: