UDRŽITELNOST PROJEKTŮ FINANCOVANÝCH Z ROP JIHOVÝCHOD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásahy do investice Ústí nad Labem 25.září 2013 Mgr. Vladimír Skála 1
Advertisements

INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
Indikátory, jejich plnění a vykazování Denisa Kleinová 25. září 2013.
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Projekty generující příjmy v aplikaci eCBA Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Je vás vidět – publicita projektu květen 2007 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
PUBLICITA PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
Monitorovací zpráva a finanční prostředky Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“ Projekt je spolufinancován z prostředků z.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Hradec Králové. -Vyplňuje se prostřednictvím aplikace Benefit7 ( zadost.cz) – elektronická MZ. zadost.cz -Přílohy k MZ se přikládají.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
1 Informační a komunikační technologie pro veřejnost Karlovarského kraje Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské Unie Knihovny a strukturální.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
PUBLICITA PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
UDRŽITELNOST PROJEKTU ZMĚNY PROJEKTU V DOBĚ UDRŽITELNOSTI NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM POŘÍZENÝM Z DOTACE.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
UDRŽITELNOST PROJEKTU DLE ŘÍDÍCÍ DOKUMENTACE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
UDRŽITELNOST PROJEKTŮ slavnostním zahájením provozu
Kontrola prvního stupně
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Druhy kontrol projektu:
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ověření a udržitelnost malého projektu
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

UDRŽITELNOST PROJEKTŮ FINANCOVANÝCH Z ROP JIHOVÝCHOD Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti

Program semináře 9.00 – 12.30 hod. Monitorovací zpráva v době udržitelnosti projektu včetně příloh Indikátory projektu a jejich naplnění Publicita projektu Sledování veřejné podpory Stanovení a monitorování nově vytvořených pracovních míst Vedení účetnictví a dodržení pravidel archivace dokumentace projektu Zásahy a změny projektu v době jeho udržitelnosti Poznatky a zkušenosti auditorů z kontroly realizovaných projektů Expertní podpora příjemců Sledování příjmů v době udržitelnosti projektu (pouze pro projekty generující příjmy článku 55 Obecného nařízení č. 1083/2006) 10.30 – 10.45 hod. přestávka

Udržitelnost = zachování investice Zachovat investici znamená po dobu nejméně 5 let od ukončení projektu: provozovat ji s péčí řádného hospodáře, zajistit, aby po dobu udržitelnosti výstupy projektu naplňovaly jeho cíle, ke kterým jste se zavázali v žádosti o dotaci a později ve Smlouvě o poskytnutí dotace, příjemce smí majetek pořízený z dotace po dobu pěti let převést na jinou osobu pouze na základě předchozího písemného souhlasu poskytovatele,

Zachování investice dále znamená….. majetek lze pronajmout či půjčit jiné osobě na základě otevřeného výběrového řízení a se souhlasem poskytovatele, výjimka např. subjekt veřejného sektoru (veřejný zadavatel) zřídil společnost za účelem poskytování služby, při které je majetek z projektu využíván a je jejím 100% vlastníkem, pronajatý majetek pořízený z dotace nesmí být dále jeho nájemcem či vypůjčitelem přenechán k užívání třetí osobě, lze zřídit věcné břemeno pouze se souhlasem poskytovatele a za úplatu.

Kontrola zástavy majetku V době udržitelnosti není možné zřídit zástavu majetku pořízeného z dotace, jste povinni v rámci každé Monitorovací zprávy o zajištění udržitelnosti projektu čestně prohlásit, zda jste nezřídili zástavní právo k majetku použitém pro realizaci projektu, a k majetku pořízenému z dotace.

Kontrola zástavy majetku Čestné prohlášení včetně výčtu nemovitostí vyplňuje příjemce v IS BENEFIT7 v záložce „Přílohy“. Společně s čestným prohlášením příjemce předloží Přílohu k čestnému prohlášení příjemce k nemožnosti zastavení majetku. Tato příloha je dostupná na www.jihovychod.cz v části Pro příjemce dotace – Formuláře ke stažení.

Z příjemce se stává provozovatel… O vývoji provozní fáze projektu je nutné informovat poskytovatele dotace a to prostřednictvím monitorovací zprávy o zajištění udržitelnosti. Předkládá se: průběžně v období pěti let od ukončení realizace projektu 1x ročně do 30 dnů od data „výročí“ ukončení realizace projektu. Vyplní se: ve webové aplikaci BENEFIT7.

Co je třeba doložit k MZ o udržitelnosti? Pracovní smlouvy, pracovní náplně a mzdové listy nových zaměstnanců za sledované časové období případně potvrzení zaměstnavatele o hrubém měsíčním výdělku nových/stávajících zaměstnanců, podklady prokazující dodržení pravidel pro publicitu, příloha k MZ o zajištění udržitelnosti projektu, dostupná na www.jihovychod.cz v části pro příjemce – formuláře ke stažení, doklady prokazující plnění indikátorů projektu,

Co je třeba doložit k MZ o udržitelnosti? podklady pro certifikaci zařízení (ubytovací i turistické informační centrum) včetně uvedení platnosti, doklady o vedení majetku v účetnictví, doklad o zaplacení pojištění, smlouva o pojištění popř. informaci o případné pojistné události a jejího řešení, doklad o skutečnosti, že majetek pořízený formou leasingu je v majetku příjemce, kolaudační rozhodnutí (příp. prodloužení souhlasu s užíváním),

Co je třeba doložit k MZ o udržitelnosti? informaci o zástavě majetku a vyjádření od věřitele, že závazek je splácen dle finančního kalendáře, plnění horizontálních témat, doklady o provozu, doložení obsazenosti a využívání výstupů, fotodokumentaci.

Z příjemce se stává provozovatel… Sledujte příjmy z projektu a výdaje na provoz. Udržujte projekt a s ním i indikátory. Archivujte veškerou dokumentaci týkající se projektu po stanovenou dobu. Zachovejte pravidla publicity i ve fázi provozu. Pojistěte majetek pořízený z dotace- pojištění musí být platné

Indikátory… jsou důležitým měřitelným prvkem projektu, na základě kterého je vyhodnoceno dosažení stanovených cílů, jsou předmětem kontroly v době udržitelnosti projektu, jedná se o: Počet nově vytvořených pracovních míst Počet nově certifikovaných ubytovacích zařízení v cestovním ruchu sleduje se dodržování a naplňování monitorovacích indikátorů, ke kterým se příjemce podpory zavázal.

Nově vytvořená pracovní místa Nositelem nově vytvořených pracovních míst může být: příjemce u územně samosprávných celků (krajů a obcí) a svazku obcí - zřízená organizace či subjekty pověřené správou výstupu projektu, v případě svazku obcí - člen svazku. Vytvořené pracovní místo musí ve všech případech vzniknout v přímé souvislosti s projektem.

Nově vytvořená pracovní místa Naplnění indikátoru nejpozději do jednoho roku od ukončení realizace projektu. Příjemce uvede v první monitorovací zprávě přepočtený stav svých zaměstnanců (prostřednictvím čtvrtletního formuláře P2-04, viz níže) k datu registrace projektové žádosti. Další aktualizované čtvrtletní formuláře P2-04 odevzdá spolu s každou další následující monitorovací zprávou.

Nově vytvořená pracovní místa Počet nově vytvořených pracovních míst prokazuje příjemce prostými kopiemi následujících dokladů: pracovní smlouvy zaměstnanců na pozicích, které vznikly v souvislosti s realizací projektu (pracovní smlouvy, kde budou začerněny osobní údaje zaměstnance, odevzdá příjemce spolu s monitorovací zprávou, která následuje po vytvoření pracovního místa), pracovní náplně nových zaměstnanců (příjemce odevzdá spolu s monitorovací zprávou, která následuje po vytvoření pracovního místa).

Počet nově certifikovaných ubytovacích zařízení v cestovním ruchu Certifikace či vyšší stupeň certifikace musí být: v souladu s novou Oficiální jednotnou klasifikací ubytovacích zařízení České republiky 2010-2012 a získána do roka od ukončení realizace projektu a musí zůstat platná po zbytek doby udržitelnosti projektu.

Archivujte veškerou dokumentaci projektu… Stanoveny dvě současně běžící lhůty pro uchování veškerých originálů dokladů souvisejících s realizací projektu a jeho financováním, a to: 10 let po ukončení poslední platby na projekt ROP Jihovýchod, na jednom místě dle zákona 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění. Pokud pro vybrané dokumenty a doklady stanoví předpisy ČR lhůtu delší než deset let, bude postupováno podle předpisů ČR. zároveň 3 roky od ukončení programu dle čl. 88 a následujících Nařízení Rady (ES) 1083/2006.

Pojištění majetku A nezapomeňte chránit majetek pořízený z dotace proti zničení, ztrátě a poškození po celou dobu pěti let ode dne ukončení realizace projektu. Jakékoliv změny týkající se pojistné smlouvy a hlášení o pojistné události je příjemce povinen neprodleně předložit poskytovateli.

Zachovejte pravidla publicity i ve fázi provozu. Vyvěste dobře viditelnou a dostatečně velkou stálou vysvětlující tabulku a operace spočívá v nákupu hmotného předmětu nebo ve financování infrastruktury nebo stavebních prací. U 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu doložte, že byly uskutečněny veškeré výstupy uvedené v žádosti. Doložení bude provedeno např. fotodokumentací či prostřednictvím jiného nosiče, na kterém budou uchována potřebná data.

Zachovejte pravidla publicity i ve fázi provozu. U propagačních materiálů a předmětů uchovejte pro potřeby kontroly jejich vzorky. Prokazování udržitelnosti u jednotlivých výstupů projektu pro oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu je popsáno v Metodickém pokynu č. 6/2010 EX Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod. Nedodržení požadavků na publicitu projektu je porušení podmínek programu a Smlouvy a je důvodem pro vrácení dotace.

Účetnictví Veďte obsah projektu pořizovaný z dotace ve svém účetnictví (případně zde musí být zachycen vztah příspěvkové organizace obce, kraje) a to minimálně po dobu udržitelnosti projektu.

Veřejná podpora Dodržujte obsah a nekomerční charakter aktivit, ke kterým jste se zavázali v žádosti o dotaci. Během doby udržitelnosti projektu bude posuzováno, zda v průběhu realizace nedošlo k narušení podmínek soutěže a naplnění tak znaků veřejné podpory

Provoz zařízení Majetek (zařízení) provozujte dle podmínek stanovených v projektu (Smlouvě). Např.: adekvátní otevírací doba, návštěvní kniha, kontaktní údaje provozovatele na budově, reklama, webové stránky… Informujte nás o všech změnách provozu projektu v době jeho udržitelnosti.

Zásahy do majetku v době jeho udržitelnosti Rozsáhlý zásah do investice podpořené z ROP JV znamená: ukončení či výrazné omezení užívání investice, není možné jednoznačně stanovit, že cíl a účel projektu je zachován po celou dobu udržitelnosti projektu, i přestože je investice po zásahu uvedena do původního stavu, vrácení dotace vztahující se ke způsobilým výdajům, které budou zasaženy, zpět do rozpočtu Regionální rady a současně se pozastavuje lhůta udržitelnosti operace (projektu).

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kounicova 13, 602 00 Brno www.jihovychod.cz Děkuji za pozornost.