Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5. prosince 2013 JUDr. Magdaléna Vopařilová, Ph.D.
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Vedení správního řízení
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2012
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Správní právo procesní
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Exekuční řád po novelách
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Právo na informace o životním prostředí JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Právo na informace 3. března Obecné poznámky zajištění práva veřejnosti získat informace, se kterými pracují a které mají k dispozici orgány veřejné.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, NA ÚSEKU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU JUDr.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2011 Ing. Dana Štěpánová odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
Ochrana osoby dotčené požadovanou informací
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Zákon o svobodném přístupu k informacím II. část
Jak získat informace o životním prostředí?
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Poskytování informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Webinář na téma Transparentní obec
GDPR a budoucí redakční praxe
Územní opatření o stavební uzávěře
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad Zlín, květen 2013

Základní pojmy •Informace – jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. •Zveřejněná informace – taková informace, která může být vždy znovu vyhledána a získána. •Povinnost poskytovat informace se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací.

Poskytování informací a)Na základě individuálních žádostí (§ 13 až § 17) b)Zveřejněním (§ 5) - povinně zveřejňované informace (sazebník úhrad za poskytování informací, adresa elektronické podatelny, výroční zpráva o poskytování informací, rozhodnutí nadřízeného orgánu o úhradách) - dobrovolně zveřejňované informace (je na rozhodnutí povinného subjektu) Dobrovolně zveřejnit je možno takové informace, které by bylo možno poskytnout i na základě žádosti (nebyl by důvod pro odmítnutí žádosti).

Vyřizování žádosti o informace Obecné principy 1.Princip plné informační povinnosti - poskytuje se vše, co má PS k dispozici (výjimky stanoví zákon) 2.Právo na informace má přednost 3.Otevřenost přístupu k informacím – žadatel nemusí prokazovat právní zájem na poskytnutí informací, ani nemusí prokazovat účel, pro který informace žádá 4.Princip neformálnosti – žádost o informace musí obsahovat pouze minimální obsahové náležitosti (rozdíl oproti podání ve správním řízení) 5.Princip bezplatnosti – informace se zásadně poskytují bezplatně (není stanoven žádný správní poplatek). Povinný subjekt může žádat úhradu nákladů spojených s vyřízením žádosti (dle sazebníku).

Žádost o poskytnutí informací Lze podat písemně nebo ústně, případně elektronicky (i bez zaručeného elektronického podpisu) nebo telefonicky Ústně podaná žádost – zákonné omezení způsobu jejího vyřízení – nesouhlasí-li žadatel se způsobem vyřízení, musí podat žádost písemně. Elektronicky podaná žádost – na adresu elektronické podatelny (není-li, tak na kteroukoliv adresu povinného subjektu).

Žadatel o informace Každá FO nebo PO U FO může být žadatelem i cizinec nebo apolita a rovněž i nezletilá osoba Nezletilá osoba – žádost nelze odmítnout s odkazem na to, že nebyla podána zákonným zástupcem

Způsob vyřízení žádosti a)Poskytnutím informací /§ 14 odst. 5 písm. d)/ - lhůta 15 dnů, která může být v zákonem stanovených případech prodloužena o 10 dnů – prodloužení lhůty jen pro poskytnutí informací b)Rozhodnutím o odmítnutí žádosti /§ 15 odst. 1/ - lhůta 15 dnů c)Odkazem na zveřejněnou informaci /§ 6/ - lhůta 7 dnů d)Výzvou k upřesnění nebo k doplnění žádosti /§ 14 odst. 5 písm. a) a b)/ - nedostatek údajů a nekonkrétnost žádosti e)Odložením žádosti – nevztahují-li se informace k působnosti povinného subjektu nebo nebude-li žádost na základě výzvy upřesněna; lhůta 7 dnů

Rozhodnutí o odmítnutí žádosti •Je třeba je vydat ve lhůtě pro vyřízení žádosti (15 dnů) – poslední den lhůty musí být vypraveno (rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne , č.j. 6 As 59/ ) •Musí obsahovat náležitosti stanovené správním řádem (i odůvodnění) •Je přípustné odvolání, o němž rozhoduje nadřízený orgán (do 15 dnů) •Nelze následně uplatňovat podněty k přezkumnému řízení nebo obnovu řízení; přípustné je přezkoumání rozhodnutí soudem ve správním soudnictví (soud může uložit povinnost k poskytnutí informací)

Stížnost na postup povinného subjektu Žadatel může podat stížnost na postup povinného subjektu při vyřizování žádosti o poskytnutí informace (§ 16a) •při nečinnosti •neúplnému vyřízení žádosti •proti výši požadované úhrady •proti výši licenční odměny •proti odložení žádosti Stížnost se podává u PS ve lhůtě do 30 dnů; nevyhoví-li PS stížnosti, musí ji do 7 dnů předat nadřízenému orgánu, který o ní rozhodne do 15 dnů. Nadřízený orgán může: a)postup PS potvrdit b)přikázat PS, aby žádost do max. 15 dnů vyřídil c)vyřízení žádosti převzít na sebe (nelze u samostatné působnosti) U úhrady nebo odměny lze na základě stížnosti a) potvrdit, b) snížit nebo c) přikázat zjednání nápravy.

10. Aplikace správního řádu Rozsah aplikace stanoven v § 20 odst. 4 1.Plná aplikace - rozhodnutí o odmítnutí žádosti - odvolací řízení 2. Částečná aplikace - v řízení o stížnosti pro počítání lhůt, doručování a náklady řízení - při jakémkoliv postupu dle InfZ ustanovení o základních zásadách činnosti správních orgánů, ustanovení o ochraně před nečinností a § 178 V ostatním se správní řád nepoužije!

Úhrada nákladů za poskytnutí informace - § 17 Povinný subjekt může žádat úhradu nákladů za poskytnutí informace: -pořízení kopií -odeslání informace žadateli -za opatření technického nosiče dat -za mimořádně rozsáhlé vyhledávání Podmínkou pro realizaci práva na úhradu nákladů je stanovení sazebníku. Podrobností stanoví nařízení vlády č. 173/2006 Sb. Bude-li povinný subjekt požadovat úhradu za poskytnutí informací, je jeho povinností oznámit tuto skutečnost žadateli spolu s výší úhrady před poskytnutím informace. Z oznámení musí být zřejmé, na základě jakých skutečností a jakým způsobem byla výše úhrady povinným subjektem vyčíslena.

Kontakty: Mgr. Blanka Durďáková, tel , zlinsky.cz Mgr. Lenka Doleželová, tel , zlinsky.cz

Děkuji za pozornost. Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad