Jak rozeznat sekty a církve?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Církev dnes Smysl a poslání církve.
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Proč je důležité studovat Principy
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Jak rozeznat sekty a církve?
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Očekávej na Hospodina a budeš zázrakem pro mnohé !!!
Ve společenství s Matkou Boží
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Otče náš nebeský Ref: Otče náš nebeský posvěť se jméno Tvé. Přijď Tvoje království, buď vůle Tvá. 1. Všude, kde lid Tvůj se probouzí, tam, kde roste Tvůj.
1. Otče náš nebeský, posvěť se jméno tvé. Přijď tvoje království, buď vůle tvá. Tam, kde lid tvůj se probouzí, tam, kde roste tvůj chrám, v srdcích všech.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Občanská výchova 7. ročník
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Poselství starozákonní svatyně
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
KŘESŤANSTVÍ.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
1. Radujme se vždy společně, | vzdávajíce chválu vděčně | Bohu Otci nebeskému, | Synu i Duchu svatému.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
Věřím v Svatých obcování
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
1. Má víra k tobě zří, | Beránku na kříži, | tys Boží Syn
1. Moudrosti poklad z nebe | je Slovo Boží nám, | jímž k poznání nám sebe | podává Pán Bůh sám. | Však plné zjevení | je v Kristu Boží tváře | k našemu.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Karel Řežábek 1988Rosa, Celým srdcem 43 Otče náš nebeský, posvěť se jméno Tvé, přijď Tvoje království, buď vůle Tvá.
ČISTOTA A OPRAVDOVOST JE DŮLEŽITÁ Spolu s Bohem – někdo tě sleduje! Slavkov,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Digitální učební materiál
Zázrak komunikace s Bohem
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
DUM - Digitální Učební Materiál
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Poznání Boží vůle.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Jak rozeznat sekty a církve? Znaky pravé církve Jak rozeznat sekty a církve?

Množí se falešné církve a sekty Pět klíčů k odhalení sekty 1 2 3 4 5

1. Člověk místo Boha „Obraťte se ke mně a dojdete spásy veškeré dálavy země. Já jsem Bůh a jiného už není.“ Izajáš 45,22 Vůdce - kterého následovat Člověk - jehož uctívat a poslouchat Jedinec - který je vyvolený

1. Člověk místo Boha Misie Božího světla = přišel guru Maharádž Dží. :Uznávejte ho, poslouchejte ho, milujte ho...“ Meher Baba = „Není pochyb o tom, že jsem ztělesněním Boha. Jsem Kristus - jsem všechno a podstata všeho.“ Svatyně lidu = Jim Jones Diktátor, považoval se za dědicem Boha na zemi. Moonova sekta = reverend Moon členové jeho sjednocené církve jsou mu hluboce oddáni Haré Kršna = „Jeho Božská milost…“ stoupenci se musí zcela podřídit vůdci

? 1. Člověk místo Boha „A nikomu na zemi nedávejte jméno ´OTEC´, jediný je váš Otec, ten nebeský.“ Mat 23,9 V čele sekty stojí silná charismatická osobnost s mimořádnými schopnostmi.

2. Lidské slovo nad Boží slovo „On však odpověděl: ‘Psáno jest…‘ “ Mat 4,4 „Posvěť je pravdou, tvoje slovo je pravda.“ Jan 17,17 Vyžaduje se absolutní poslušnost vůdci a jeho učení.

2. Lidské slovo nad Boží slovo Meher Baba = Kniha, kterou dám číst lidem, bude knihou srdce a bude v ní ukryt klíč k záhadám života.“ Moonova sekta = „Principy“- „Božské zásady“ Mormoni = „Kniha Mormonů“ Svatyně lidu = J. Jones odsoudil Bibli Stoupenci Kršny = Bhagavadgita

Svědkové Jehovovi = „Strážná věž“

2. Lidské slovo nad Boží slovo Charismatické hnutí = někdo z členů v extázi zjevuje pravdu Mnozí falešní proroci se odvolávají i na dodatečná zjevení, a staví je na roveň Bibli jako „Boží zjevení pro dnešní dobu“. Jiní uznávají autoritu Bible, ale jen v interpretaci svého vůdce. Vyžaduje se absolutní poslušnost vůdci a jeho učení.

2. Lidské slovo nad Boží slovo Rabín, kněz, farář, kazatel, biskup, papež, atd. všichni svá tvrzení nebo svůj výklad musí najít v Bibli. „Přijali evangelium s velikou chtivostí a každý den zkoumali v Písmu, zdali je to tak, jak zvěstuje Pavel.“ Skut 17,11 Každý člověk musí slyšené slovo porovnávat s poselstvím Bible.

3. Zázraky a znamení „Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli vyvolené, kdyby to bylo možné. Hle, řekl jsem vám to předem.“ Mat 24,24.25 „Mnozí mi řeknou v onen den:‘Pane,Pane, což jsme v tvém jménu neprorokovali, a ve tvém jménu nevymítali zlé duchy, a ve tvém jménu neučinily mnoho mocných činů?‘ A tehdy jim prohlásím:‘Nikdy jsem vás neznal.‘ “ Mat 7,22.23

3. Zázraky a znamení Křesťanská věda = uzdravování Svatyně lidu = zázračné léčení (dokonalý podvod) Charismatické hnutí = zázrační léčení Ducha Svatého Scientologie = duševní zdraví Pravost učení se nezakládá na nadpřirozených věcech

3. Zázraky a znamení Zázraky nesmí nahradit nikdy Boží slovo. „Jsou to duchové ďábelští, kteří činí zázračná znamení. Vyšli ke králům celého světa, aby je shromáždili k boji v rozhodující den všemohoucího Boha.“ Zjev 16,14 „A činí veliká znamení, dokonce i oheň s nebe nechá před zraky lidí sestoupit na zem.“ Zjev 13,13 Zázraky nesmí nahradit nikdy Boží slovo.

Fyzická a ideová izolovanost 4. Izolace členů Fyzická a ideová izolovanost „Jdi domů ke své rodině a pověz jim,..“ Mr. 5,19 „Neprosím, abys je vzal ze světa…“ Jan 17,15 Sekta = omezuje normální vztahy soustřeďuje na hnutí, na vůdce,

4. Izolace členů Jeden osvobozený moonovec řekl: „Všechno, co jsem měl, jsem dal skupině. Nemohl jsem mít žádný kontakt s rodinou nebo přáteli. Učili mě, že právě ti rodiče, kteří mě vychovali, jsou teď mými nejkrutějšími nepřáteli. Moje jediná rodina je teď uprostřed pečlivě střeženého kruhu stoupenců.“ Výlučnost, elitářství a samospasitelnost

4. Izolace členů Komunita - semináře - soustředění - spolu Boží děti = komunita Svědkové Jehovovi = zříct se rodiny, nezdravit Hare Kršna = chrám, komunita David Koreš Chrám slunce Hnutí za obnovu desatera Božího přikázání

5. Zbaveni vnitřní svobody „Vyvolte si dnes, komu chcete sloužit…“ Joz 24,14 „A kdokoli to slyší, ať řekne: ‘Přijď!‘. Kdo žízní, ať přistoupí, kdo touží, ať zadarmo nabere vody života.“ Zj 22,17

5. Zbaveni vnitřní svobody Zmanipulovaná vůle Nalinkovaný život Vymytý mozek Autoritářské zásady Psychologická izolace

5. Zbaveni vnitřní svobody Všechny sekty soustřeďují na sebe sílu, dary a finanční prostředky svých následovníků. Členové takřka vždy musí opustit domov, práci, rodinu i majetek.

5. Zbaveni vnitřní svobody Jim Jones = test věrnosti Svědkové = kolektivní svědomí Moonovci = manipulace jednotlivce i davu housenky Strach a násilí panuje v každé sektě.

„Varujte se falešných proroků, kteří přicházejí v rouše beránčím, ale uvnitř jsou hltaví vlci.“