Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Transkript prezentace:

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.

Národní dokumenty (1): •Národní program reforem pro léta •Národní plán zaměstnanosti (Národní akční plán zaměstnanosti na léta 2004 – 2006) •Národní program rozvoje vzdělávání – Bílá kniha •Strategie RLZ pro Českou republiku •Koncepce vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v České republice •Vize rozvoje České republiky do r •Národní strategický rámec

Národní dokumenty (2): •Vzdělávání dospělých v rámci celoživotního učení •Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání v České republice •Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol v ČR •Strategie hospodářského růstu ČR •Program realizace Strategie RLZ •Národní program počítačové gramotnosti (2003) •24 OP pro období

Národní program reforem pro léta (1) •= Národní Lisabonský program - implementace Lisabonské strategie •na 3 roky •plánování reforem hospodářské politiky •cíl: Zvýšení konkurenceschopnosti •3 části: makroekonomická, mikroekonomická a zaměstnanost

Národní program reforem pro léta (2) Makroekonomická část: Priorita: •Pokračování reformy veřejných financí

Národní program reforem pro léta (3) Mikroekonomická část: Priority: •Udržitelnost využívaných zdrojů •Zvýšení konkurenčních výhod •Vytváření prostředí podporující výzkum, vývoj a inovace + aplikace •Modernizace a rozvoj dopravních, informačních a komunikačních sítí •Vytvoření kvalitního podnikatelského prostředí

Národní program reforem pro léta (4) Zaměstnanost - trh práce Priority: •Zvýšení flexibility trhu práce •Zvýšení pracovní motivace •Reformy v oblasti dalšího vzdělávání - OP z prostředků ESF

Národní plán zaměstnanosti (1) •Platnost od r.2000 •Součást střednědobé strategie politiky zaměstnanosti Cíle(1): •Podpora vzniku nové zaměstnanosti, restrukturalizaci staré zaměstnanosti •Zvýšit motivaci pracovní síly ke vstupu do zaměstnání zvýhodněním pracovních příjmů před příjmy sociálními

Národní plán zaměstnanosti (2) Cíle(2): •Sladit přípravu pracovní síly s požadavky trhu práce •Sladit rozsah a strukturu zaměstnávání zahraniční pracovní síly se situací na trhu práce •Zvýšit rozsah a účinnost opatření aktivní politiky zaměstnanosti •Zabezpečit předpoklady fungování služeb zaměstnanosti v souladu s očekávanou úrovní nezaměstnanosti

Národní akční plán zaměstnanosti(1) •Platnost 2004 – 2006 •Cíl: podpora růstu zaměstnanosti podněcováním zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti a kontrola nad vývojem veřejných financí

Národní akční plán zaměstnanosti(2) Problémy trhu práce v ČR: - Malá flexibilita a mobilita pracovních sil -Klesá podíl ekonomicky aktivního obyvatelstva -Prohlubování regionálních rozdílů -Nárůst nezaměstnanosti rizikových skupin -Vysoké daňové zatížení práce -Neexistence plošného systému celoživotního vzdělávání

Národní akční plán zaměstnanosti(3) Řešení problémů(1): 1. Zvyšování věkové hranice odchodu do důchodu -možný dopad – zvýšení nezaměstnanosti 2. Nabídka pracovních příležitostí: úřady práce a soukromé agentury práce 3. Tlak na rozšíření aktivní politiky zaměstnanosti

Národní akční plán zaměstnanosti(4) Řešení problémů(2): 4. Reformy v oblasti celoživotního vzdělávání (např. 4letý program „Odstraňování disproporcí ve vzdělávací nabídce krajů“ – ve vazbě na trh práce – důraz na inovace technických oborů, odstraňování legislativních překážek, vytvoření národního systému kvalifikací)

Národní akční plán zaměstnanosti(5) Reakce národní politiky zaměstnanosti na priority EU(1) •Priorita č.1 – Aktivní a preventivní opatření pro nezaměstnané a neaktivní osoby •Priorita č.2 – Tvorba pracovních míst (MSP) •Priorita č.3 – Řešení změn a posilování adaptability a mobility na trhu práce •Priorita č.4 – Podpora rozvoje lidského kapitálu a celoživotního vzdělávání •Priorita č.5 – Zvyšování nabídky pracovních sil a podpora aktivního stárnutí

Národní akční plán zaměstnanosti(6) Reakce národní politiky zaměstnanosti na priority EU(2) •Priorita č.6 – Rovnost žen a mužů •Priorita č.7 – Podpora integrace osob znevýhodněných na trhu práce a boj proti jejich diskriminaci •Priorita č.8 – Zajistit, aby se vyplácelo pracovat, prostřednictvím pobídek ke zvyšování atraktivity práce •Priorita č.9 – Transformovat práci načerno na řádné zaměstnání •Priorita č.10 – Řešení regionálních nerovností v zaměstnanosti Souvislost s dalším vzděláváním

Strategie RLZ pro Českou republiku(1) •Schválena vládou – usnesení č.210 •5 cílů: 1.Nastolit celoživotní učení jako běžnou praxi 2.Připravit občany na výzvy, které přináší informační a znalostní společnost, globální ekonomika, nezbytnost udržitelného rozvoje a prostředí EU 3.Zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a její přitažlivost pro investory 4.Zvýšit zaměstnanost 5.Zlepšit využití omezených zdrojů a mobilizaci prostředků pro RLZ

Strategie RLZ pro Českou republiku(2) •typy celoživotního vzdělávání: - formální - neformální - informální

Strategie RLZ pro Českou republiku(3) Gramotnosti: •Informační gramotnost •Občanská gramotnost •Ekonomická gramotnost •Gramotnost udržitelného rozvoje •Jazyková gramotnost

Strategie RLZ pro Českou republiku(4) •Oblasti strategie: 1.Celoživotní učení: a) Vzdělávání dětí a mládeže (Bílá kniha) b) Terciární vzdělávání a věda – zavést modulární systém, pro střední a starší generaci c) Další vzdělávání – nástroj aktivní politiky zaměstnanosti – zavést pobídky pro jeho rozvoj (ESF), certifikace, síť poradenských center

Strategie RLZ pro Českou republiku(5) •Závěr: Základ pro přípravu OP.

Celoživotní vzdělávání v operačních programech(1): •2004 – 2006 – OP RLZ – zdroj ESF a ČR: 3.priorita: Rozvoj celoživotního učení opatření 3.3: Rozvoj dalšího profesního vzdělávání

Celoživotní vzdělávání v operačních programech(2): •2007 – 2013 – cíl Konvergence: 8 OP -vzdělávání: 1.OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1,811 mil. EUR – tj. 7%: a)Systémový rámec dalšího vzdělávání b)Individuální další vzdělávání c)Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Celoživotní vzdělávání v operačních programech(3): 2. OP Lidské zdroje a zaměstnanost 1,811 mil. EUR – tj. 7%: a)Adaptabilita b)Aktivní politika trhu práce c)Sociální integrace a rovné příležitosti

Stav dalšího vzdělávání v ČR(1) zdroj: Strategie a politika CŽV v ČR - kritický benchmarking, autoři: M.Mandíková, Z.Pelán, a - - V ČR neexistuje komplexní politika v oblasti CŽV - Existuje mnoho strategických dokumentů o CŽV – dosud vytyčené cíle nerealizovány + Národní program počítačové gramotnosti + MPSV – podporuje projekty na vývoj a ověření nástrojů pro omezení sociální inkluze (bariery ve vzdělávání) - Mnoho dokumentů – mnohdy si odporují (př. Program realizace Strategie RLZ, 2005, nekompatibilní s pův.dokumentem z r.2003, nereaguje na skutečné potřeby společnosti v ČR)

Stav dalšího vzdělávání v ČR(2) zdroj: Strategie a politika CŽV v ČR - kritický benchmarking, autoři: M.Mandíková, Z.Pelán, Do společnosti pronikly koncepce „učící se občan, město, organizace, společnost“ – pomohly projekty mezinárodní spolupráce (Phare, Leonardo da Vinci, apod.) - Koncepce „učící se občan, město, organizace, společnost“ obsaženy ve vládních dokumentech, nenaplněny reálným obsahem (vč.Strategie RLZ ČR) + Rozvíjí se systém strategického řízení na úrovní krajů (NVF) - Nejasnost v kompetencích MPSV a MŠMT

Stav dalšího vzdělávání v ČR(3) zdroj: Strategie a politika CŽV v ČR - kritický benchmarking, autoři: M.Mandíková, Z.Pelán, Rekvalifikační vzdělávání – aktivní politiky zaměstnanosti - úřady práce - Další vzdělávání ponecháno tržním mechanismům + Projekt „Inovační centrum pro rozvoj DPV“, zahájení r. 2006, Asociace institucí vzdělávání dospělých – zaměřeno na poradenství Doporučení: Přijímat méně rozhodnutí a dokumentů na všech úrovních, vymezit časově (DO KDY), konkrétní (CO), zodpovědnost (KDO)

Shrnutí stavu DV v ČR •Mnoho dokumentů •Mnoho institucí - roztříštěnost •Legislativní úpravy chybí •Finanční dořešení chybí – reforma veřejných financí •Pokusy o zlepšení stavu •Pokusy o systém •Výsledky nemají vliv na průběh DV •Šance – OP - ESF a ČR

Děkuji vám za pozornost TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR PROSTŘEDNICTVÍM MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ