Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období 2015 - 2020 Luhačovice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období 2015 - 2020 Luhačovice."— Transkript prezentace:

1 Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

2 Východiska pro zpracování Koncepce
Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Evropský dobrovolný rámec pro kvalitu sociálních služeb Listina základních práv a svobod Zákon 108/2006 Sb. o sociálních službách Zákon 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ve Zlínském kraji pro období 2016 – 2018 Kritéria transformace, humanizace a deinstitucionalizace vybraných služeb sociální péče ( dokumenty MPSV ČR) Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

3 Teze Cíle Opatření pro rozvoj služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovanými příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

4 TEZE = zásadní myšlenky, rámec budoucího směřování rozvoje
služeb pro osoby se zdravotním postižením ve Zlínském kraji. Teze jsou v souladu s Vizí sociálních služeb formulovanou ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb ve Zlínském kraji do roku 2020: VIZE Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb ve Zlínském kraji do roku 2020 = Efektivní, kvalitní a dostupné sociální služby poskytované ve Zlínském kraji osobám v nepříznivé sociální situaci s cílem zabránění jejich sociálnímu vyloučení a podporující co nejvyšší kvalitu života. Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

5 TEZE Zlínský kraj usiluje o to, aby osoby se zdravotním postižením nemusely žít ve specifickém prostředí. Ve Zlínském kraji jsou veřejné a návazné sociální služby běžně dostupné lidem se zdravotním postižením tak, aby mohli být součástí místního společenství. Lidé se zdravotním postižením ve Zlínském kraji dostávají takovou podporu, jakou potřebují. Organizace zřizované Zlínským krajem poskytují pouze pobytové sociální služby pro osoby se zdravotním postižením. Potřeby osob se zdravotním postižením se řeší primárně na úrovni obcí. Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

6 Teze Strategický cíl Opatření Cíl 1 Cíl 2 Cíl 3 Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

7 STRATEGICKÝ CÍL = Zlínský kraj plánuje a vyhodnocuje poskytování
sociálních služeb zřizovanými organizacemi a usměrňuje jejich rozvoj CÍLE Cíl 1 = Vytvoření sítě sociálních služeb odpovídající zjištěným potřebám osob se zdravotním postižením Cíl 2 = Snížení kapacity ústavních zařízení o 30% do roku 2020 Cíl 3 = Zvýšit připravenost komunity přijímat lidi se zdravotním postižením Cíl 4 = Posílení kapacit a kompetencí pracovníků sociálních služeb v  návaznosti na realizované změny a zjištěné potřeby Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

8 Strategický cíl Opatření
Zlínský kraj plánuje a vyhodnocuje poskytování sociálních služeb zřizovanými organizacemi a usměrňuje jejich rozvoj I. Zařízení Zlínského kraje mají zpracovány rozvojové plány II. Naplňování opatření Koncepce rozvoje sociálních služeb je pravidelně vyhodnocováno a aktualizováno Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

9 Cíl Opatření Vytvoření sítě sociálních služeb odpovídající zjištěným potřebám osob se zdravotním postižením 1.1. Individuální projekty Zlínského kraje budou zaměřeny na podporu vzniku a rozvoje ambulantních a terénních služeb pro osoby se zdravotním postižením 1.2. Programy finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje zahrnují takové druhy ambulantních, terénních služeb a komunitních pobytových služeb, které podporují začleňování klientů ústavních pobytových zařízení Zlínského kraje 1.3. Zařízení Zlínského kraje aktivně navazují spolupráci s poskytovateli ambulantních případně terénních sociálních služeb 1.4. Budou podporovány aktivity související s přípravou procesu transformace zařízení Zlínského kraje Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

10 Cíl 2 Opatření Snížení kapacity ústavních zařízení o 30% do roku 2020
2.1. Zastavení příjmu osob se zdravotním postižením do ústavních pobytových zařízení, bez dopadů na počet pracovníků v přímé péči zaručující individualizovaný přístup k poskytování sociální služby 2.2. Zařízení Zlínského kraje primárně přijímají osoby žijící na území Zlínského kraje, případně osoby, které zde mají sociální vazby 2.3.Nebudou podporovány investiční aktivity zaměřené na rozvoj ústavních pobytových služeb 2.4. Opuštění objektu Horního zámku v DZP Zborovice Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

11 Cíl Opatření Zvýšit připravenost komunity přijímat lidi se zdravotním postižením 3.1. Budou podporovány aktivity prezentující změny v ústavních zařízeních zaměřené na zvyšování práv osob se zdravotním postižením 3.2. Samosprávy obcí, v nichž je záměr poskytovat komunitní pobytovou službu jsou o záměrech informovány 3.3. Zařízení Zlínského kraje při vyhledávání vhodných nemovitostí k poskytování pobytových sociálních služeb spolupracují s obcemi Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

12 Cíl Opatření Posílení kapacit a kompetencí pracovníků sociálních služeb v návaznosti na realizované změny a zjištěné potřeby 4.1. Proces poskytování sociální služby v zařízeních usměrňují sociální pracovníci 4.2. Vzdělávací plány pracovníků jsou konkrétní a reagují na identifikované potřeby osob se zdravotním postižením, kterým je poskytována služba. Vzdělávání pracovníků je zaměřeno na podporu rozhodování, podporu v komunikaci a práci s riziky. 4.3. Počet pracovníků v přímé práci odpovídá potřebám klientů Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

13 Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením
ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.

14 Děkuji za pozornost. Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období 2015 - 2020 Luhačovice."

Podobné prezentace


Reklamy Google