NÁHRADNÍ PLNĚNÍ. Neboli „náhradní plnění povinného podílu“. Náhradní plnění je způsob, jak se podílet na zaměstnávání ZP. Místo abyste přímo zaměstnávali.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PREZENTACE ORGANIZACE
Advertisements

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU
Proč ne/nezaměstnávat OZP? Mgr. Romana Kaletová.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
1. Severočeské družstvo zdravotně postižených Člen tématické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA.
DPH Vypočítej sazbu DPH.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 15. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
„Dobré, kvalitní a prověřené náhradní plnění “ Mohou pracovat osoby se zdravotním postižením? Lenka Kohoutová Hradec Králové
Hospodářská politika státu
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
Daň z přidané hodnoty a její účtování
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Firma MASTR s.r.o. Provozovna Horní Kostelec 234,
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Ing. René Kuchár  Zakládající člen od roku 2001  Člen Výboru APA od roku 2011.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE (CZ.1.04/2.1.00/ ) Informační seminář pro poskytovatele sociálních.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Financování regionálního školství
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Finanční účetnictví RADNICE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Legislativní novinky v problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením 7. dubna 2018.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

NÁHRADNÍ PLNĚNÍ

Neboli „náhradní plnění povinného podílu“. Náhradní plnění je způsob, jak se podílet na zaměstnávání ZP. Místo abyste přímo zaměstnávali zdravotně postižené osoby, dáte zakázky firmám, které zdravotně postižené zaměstnávají v minimálně 50% podílu, nebo od těchto firem odeberete výrobky či služby v dané výši. 1. ledna 2012 vstoupila v platnost novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Novela zákona stanovuje velmi výrazné omezení možnosti poskytovatelů tzv. náhradního plnění. Každá firma včetně naší má stanovený konkrétní finanční limit, do jehož výše je možné prodat zboží a služby, nebo splnit zadané zakázky jako tzv. náhradní plnění. A to do výše odpovídající 36násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku za každého přepočteného zaměstnance se zdravotním postižením zaměstnaného v předchozím kalendářním roce. Nastavený limit nás nutí rozhodnout už na začátku kalendářního roku, komu a v jaké výši bude náhradní plnění poskytnuto.

DŮVODY ZMĚNY ZÁKONA O ZAMĚSTNANOSTI 1. snížit náklady státu - snížení objemu vyplácených dávek a příspěvků pro zdravotně postižené (ZP) - snížení množství dotovaných pracovních míst pro ZP - počet dotovaných míst určí ÚP bez ohledu na počet zaměstnaných ZP (počet zaměstnaných ZP může být např. 100 a počet dotovaných míst pro ZP např. jen 5) 2. zvýšit příjmy do státního rozpočtu (SR) - zajistit příjem do SR formou odvodů, díky neplnění povinného podílu ZP - omezení množství náhradního plnění na trhu, potřeba bude převyšovat 3.zamezit zneužívání/využívání ZP - zákaz zaměstnávat ZP agenturně - omezení zaměstnávání ZP jako domácích pracovníků - znevýhodnění vyplácení mzdy v hotovosti ( ZP byla odebírána část mzdy, o kterou se obohacoval zaměstnavatel)

V ČEM SE ZÁKON MĚNÍ? Náhradní plnění nebude možno realizovat prostřednictvím: Chráněných dílen provozovaných občanským sdružením, státem registrovanou církví nebo náboženskou společností nebo právnickou osobou evidovanou podle zákona upravujícího postavení církví a náboženských společností nebo obecně prospěšnou společností nebo zadáním zakázek těmto subjektům. Odvody do SR se budou týkat: Zaměstnavatelů, kteří jsou organizačními složkami státu nebo jsou řízeni státem. Poskytovatelé NP: Mohou pro účely náhradního plnění poskytnout v kalendářním roce své výrobky a služby nebo splnit zadané zakázky pouze do výše odpovídají 36násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku za každého přepočteného zaměstnance se zdravotním postižením zaměstnaného v předchozím kalendářním roce.... pouze do výše odpovídající 36násobku průměrné mzdy... Co to znamená? 1 přepočtený ZP může nahradit NP pouze ve výši: ,- Kč(36 x ,- *) * prům.mzda 2013

Příklad výpočtu náhradního plnění pro rok 2013 Celkový počet zaměstnanců Vaší společnosti: 100 osob Z toho osob se zdravotním postižením: 0 osob Potřebujete nahradit povinnost zaměstnávat: 4 osoby se ZPS (100/25) Možnosti řešení zákonné povinnosti: - zaměstnáte 4 osoby se zdravotním postižením, - odeberete výrobky nebo služby za 4 osoby tzn.: 4 x (7 x ,- Kč)* = 4 x ,- Kč = ,- Kč (bez DPH), - odvedete do státního rozpočtu částku za 4 osoby tzn.: 4 x (2,5 x ,- Kč)** = 4 x ,- Kč = ,- Kč. * 7x násobek průměrné měsíční mzdy (1-3 čtvrtletí daného roku) ** 2,5x násobek průměrné měsíční mzdy (1-3 čtvrtletí daného roku)

Proč využít náhradní plnění? odeberete výrobky nebo služby za 4 osoby tzn.: 4 x (7 x ,- Kč)* = 4 x ,- Kč = ,- Kč (bez DPH), Pokud odvedete peníze do státní kasy, nic Vám to nepřinese ,00 Kč. Zboží, které nakoupíte bez NP , 00 Kč. Celkem utratíte ,00 Kč. Rozhodnete-li se realizovat Vaše nákupy u nás, zaplatíte o to co neodvedete do státní kasy méně, tedy ,00 Kč Pokud si však uvědomíte, že místo nákladů ,00 Kč nakoupíte zboží jen za ,00 Kč a nezaplatíte státu ,00 Kč zjistíte, že hodnota nakoupeného zboží od nás je ,00 Kč, i s přirážkou 10 % na náhradním plnění, stále ušetříte ,00 Kč.

Jak postupovat, chcete-li v roce 2014 odebrat od firmy 1SDZP zboží či služby jako náhradní plnění? 1. Sdělte nám potřebnou výši náhradního plnění. Rozhodněte se, jaká má být částka za zboží či služby, které vám firma 1SDZP prodá jako tzv. náhradní plnění. Tuto informaci nám zašlete na 2. Sjednání objednávky. Na základě Vaší informace o výši požadovaného plnění Vás kontaktujeme. Vytvoříme seznam a množství předpokládaných odběrů produktů, jejichž nákupem je možné náhradní plnění realizovat. Možnosti náhradního plnění poskytnutého firmou 1SDZP nejsou nevyčerpatelné. Proto prosím kontaktujte co nejdříve naše obchodní oddělení a sjednejte s námi objem Vámi požadovaného tzv. náhradního plnění pro rok Pokud tak učiníte, co nejdříve, výrazně zvýšíte pravděpodobnost maximálního uspokojení vašich potřeb „náhradního plnění“ v roce 2014 a snížíte tak riziko možného odvodu do státního rozpočtu.

KONTAKT Sídlo firmy 1. Severočeské družstvo zdravotně postižených Riegrova 909/5, Děčín IČO: DIČ: CZ T: (+420) Obchodní oddělení T: (+420) , (+420) shop.1sdzp.cz