Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo DUM1414 PředmětVeřejná správa Tematický okruh Správa zaměstnanosti Název materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Autor Ing. Krupičková Jarmila Datum tvorby Září 2013RočníkVSP 2 Anotace Povinnosti a práva při zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Metodický pokyn 1. Rozdejte žákům pracovní listy - DUM č. 1 5 2. Spusťte prezentaci – výklad DUM č. 14 3. Materiál pro data projekto r, popř. interaktivní tabuli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jarmila Krupičková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Osoba se zdravotním postižením Osobám se zdravotním postižením je poskytována zvýšená ochrana na trhu práce. Definice OZP: Osobami se zdravotním postižením jsou fyzické osoby, které jsou uznány invalidními v prvním, druhém nebo ve třetím stupni.

3 Povinnost zaměstnavatelů 1.Zaměstnávání osob se ZP. 2.Odebírání výrobků, služeb nebo zadávání zakázek firmě, kter ou označujeme „ chráněné dílny „ (zaměstnává 50% a více zaměstnanců se zdravotním postižením). 3.Finanční odvod do státního rozpočtu. Zaplatit do 15. 2. následujícího roku. Způsob plnění zaměstnavatel hlásí Úřadu práce.

4 1. Zaměstnávání osob se ZP Zaměstnavateli s více než 25 zaměstnanci je podle § 81 odst. 1 zákona o zaměstnanosti uložena povinnost zaměstnávat osoby se zdravotním postižením ve výši 4% povinného podílu na celkovém počtu jejich zaměstnanců. např.: Firma má 25 zaměstnanců, musí zaměstnávat 1 osobu se zdrav. postižením. kontroluje Státní úřad inspekce práce (oblastní inspektoráty práce)

5 2. Katalog organizací „chráněné dílny“ Seznam organizací zaměstnávajících více než 50% osob se zdravotním postižením a osob se zdravotním postižením samostatně výdělečně činných je internetová databáze, kterou provozuje MPSV jako bezplatnou službu. http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zamestnaniosob/kat alogorganizaceozp/ http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zamestnaniosob/kat alogorganizaceozp/

6 Další povinnosti zaměstnavatelů 1.Hlásit Úřadu práce vhodná pracovní místa pro osoby se „ZP“. 2.Vytvářet nová vhodná pracovní místa. 3.Spolupracovat s Úřadem práce při zajišťování pracovní rehabilitace. 4.Věnovat zvláštní péči zvyšování kvalifikace těchto pracovníků. 5.Vést evidenci zaměstnávaných osob se ZP.

7 Práva zaměstnavatelů Požadovat od krajských poboček Úřadu práce : 1.Poradenské služby spojené se zaměstnáváním „OZP“. 2.Spolupráci a příspěvek na chráněné pracovní místo, musí být obsazeno 3 roky. 3.Příspěvek, když zaměstnávají více než 50 % osob se ZP, tj. až 75% vyplacených mezd, nejvýše však 8 000 Kč.

8 Shrnutí 1.Vysvětlete pojem osoba se zdravotním postižením. 2.Proč jsou zaměstnavatelé povinni tyto občany zaměstnávat? 3.Proč jsou firmy povinné odebírat výrobky nebo služby z chráněných dílen? 4.Firmy povinnost zaměstnávat občany se ZP mohou nahradit finančním odvodem. Jak stát používá tyto finanční prostředky?

9 Zdroj: vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 15Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google