Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Nepřímé daně Daň z přidané hodnoty páteř naší daňové soustavy z formálního hlediska představuje státem iniciovanou přirážku k ceně zavádí všeobecnou povinnost úhrady této daně při nákupu Mezi její přednosti patří: všeobecnost zdanění zdanění spotřeby zatížení jen té hodnoty, která byla k výrobku přidána lehká sledovatelnost daně sblížení našeho systému se systémy daní v EU

4 Daň z přidané hodnoty Poplatník daně: kupující statků nebo služeb Plátce daně: fyzická nebo právnická osoba, která provádí v rámci podnikání zdanitelná plnění (dodávky zboží či služeb) a která se jako plátce daně zaregistruje Registrace k dani: povinná: obrat za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne stanovenou částku dobrovolná Registrovaná firma dostává své daňové identifikační číslo (DIČ)

5 Daň z přidané hodnoty Plátce DPH má nárok na odpočet DPH zaplacené v nákupech vstupů do podnikání (DPH je průběžně odčitatelnou položkou) U neplátců se stává částka DPH zaplacená ve vstupech do podnikání nákladovou položkou (zůstává součástí ceny) Základ daně: peněžní částka snížená o daň Sazba daně: - základní 21% (většina zboží, vybrané služby) - snížená 15% (většina služeb, vybrané zboží)

6 Daň z přidané hodnoty Osvobození od daně: poštovní služby rozhlasové a televizní vysílání finanční a pojišťovací činnosti výchova a vzdělávání zdravotnické služby a zboží sociální pomoc loterie a podobné hry Zdaňovací období: kalendářní čtvrtletí: plátce s obratem do 2 milionů Kč čtvrtletní nebo měsíční: dle rozhodnutí plátce v případě obratu od 2 do l0 mil. Kč měsíční: pokud obrat překročí 10 milionů

7 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google