Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Regionální inovační strategie Pardubického kraje (RIS PK)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Regionální politika RP ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Regionální politika EU v období
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Strategické dokumenty Pardubického kraje v kontextu Dalšího profesního vzdělávání Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)

Regionální operační program pro region soudržnosti NUTS II Severovýchod Určuje priority regionu a nástroje naplňující cíle EU prostřednictvím čerpání strukturálních fondů Je zpracován s principy subsidiarity a je zaměřen na řešení hlavních problémů regionu a na využití jeho potenciálu Zohledňuje koncepční materiály regionální úrovně a především hlavní strategické a programové dokumenty určující obecné priority rozvoje ČR a EU. Výchozím strategickým a programovým dokumentem, který diskutuje (mimo jiné) i oblast celoživotního vzdělávání je Regionální operační program pro region soudržnosti NUTS II Severovýchod Určuje priority regionu a nástroje naplňující cíle EU prostřednictvím čerpání strukturálních fondů. Je zpracován s principy subsidiarity a je zaměřen na řešení hlavních problémů regionu a na využití jeho potenciálu s akcentem na vyvážený a harmonický rozvoj. Zohledňuje koncepční materiály regionální úrovně a především hlavní strategické a programové dokumenty určující obecné priority rozvoje ČR a EU jako je: Strategické obecné zásady Společenství (SOZS), Národní rozvojový plán České republiky (NRP) a na něj navazující Národní strategický referenční rámec (NSRR) Je rovněž konzistentní s dalšími národními strategickými dokumenty Strategií udržitelného rozvoje, Strategií hospodářského růstu a regionálními strategiemi rozvoje jednotlivých krajů tvořících region NUTS II Severovýchod.

Strategie regionálního operačního programu Východiska Socioekonomická analýza (vnitřní východiska) Analýza SWOT (vnitřní východiska) Nadřazené regionální a národní koncepční dokumenty (vnější východiska) Globální a specifické cíle Specifický cíl 4: Zvýšit atraktivitu regionu pro podnikání a investice Prioritní osy Prioritní osa 4: Rozvoj podnikatelského prostředí Základním vnitřním východiskem volby strategie regionálního operačního programu jsou tyto dokumenty: Socioekonomická analýza - základní podkladový materiál, který popisuje a analyzuje hlavní vývojové trendy v regionu ve všech jeho hlavních oblastech. Součástí analýzy je specifikace hlavních problematických oblastí, jejich příčin a jejich očekávaný budoucí vývoj a případný možný dopad na rozvoj a konkurenceschopnost regionu. Dovoluji si upozornit na část 4.4.B.4 Celoživotní učení kde je zmíněn problém absence ucelené koncepce a provázaného koordinovaného systému, který by byl zárukou kvality dalšího vzdělávání. Jako jeden z hlavních problémů v oblasti celoživotního učení je uvedena jistá nepřehlednost systému celoživotního učení a její spíše „živelný“ charakter. Hlavním úkolem regionálních samospráv by měla být především motivace obyvatel pro další vzdělávání. Analýza SWOT - analýza jak z globálního pohledu na region NUTS 2 Severovýchod, tak z pohledu „prioritních os“ – rozvoj dopravní infrastruktury, rozvoj městských a venkovských oblastí, cestovní ruch a rozvoj podnikatelského prostředí. Základním vnějším východiskem jsou priority nadřazených programových dokumentů krajů (strategické rozvojové dokumenty a další tematicky zaměřené koncepční dokumenty) a dále na národní úrovni Národní rozvojový plán a navazující Národní strategický referenční rámec. Globálním cílem regionu NUTS II Severovýchod pro programové období 2007 – 2013 je: „Zvýšení kvality fyzického prostředí regionu, což povede ke zvýšení atraktivity regionu pro investice, podnikání a život obyvatel. Prostřednictvím zvýšení atraktivity regionu bude docházet k jeho konvergenci k průměrné úrovni socioekonomického rozvoje EU.“ Globální cíl je naplňován specifickými cíli, jejichž formulace byly zvoleny na základě socioekonomické analýzy a analýzy SWOT. Regionální specifické cíle byly zpracovány v návaznosti na Národní strategický referenční rámec a národní cíle doplňují. Specifické cíle jsou realizovány prostřednictvím „prioritních os“. Z hlediska celoživotního učení má nejvyšší význam specifický cíl č. 4 „Zvýšit atraktivitu regionu pro podnikání a investice“, který je realizován prostřednictvím prioritní osy č. 4 „Rozvoj podnikatelského prostředí“. Jednou z oblastí naplnování specifického cíle prostřednictvím prioritní osy 4 je podpora spolupráce vzdělávacích institucí, úřadu práce a firem s cílem získat a zvyšovat praktické dovednosti a zkušeností absolventu škol v praxi, tj. přímo ve firmách ve výrobním nebo jiném provozu.

Strategické a programové dokumenty na úrovni kraje Strategie rozvoje kraje Program rozvoje kraje Hlavní aktéři regionálního rozvoje Orgány samosprávy Poradní a koordinační orgány Rozvojové agentury s regionální působností Hospodářské a agrární komory, zájmová sdružení Instituce veřejného sektoru, neziskové i soukromé organizace Úloha krajů regionu NUTS II Severovýchod spočívá v koncepční a výkonné činnosti samosprávných orgánu v oblasti regionálního rozvoje. Orgány krajů tvoří základní stavební jednotku tvorby a realizace regionálního rozvoje v CR, koordinují rozvoj svého územního obvodu, spolupracují s ústředními správními úřady státní správy a slaďují zájmy obcí ve věcech regionálního rozvoje. Strategické a programové dokumenty na úrovni kraje tvoří: Strategie rozvoje kraje – základní strategický dokument orientovaný na rozvoj kraje v delším časovém období Program rozvoje územního obvodu kraje - taktický dokument zpracovaný na úrovni regionu, který rozpracovává problémové okruhy krajských strategií, pro něž bude požadováno spolufinancování ze strukturálních fondu EU. Na vzniku strategie regionálního operačního programu a dalších programových dokumentů se podílí řada institucí, zejména pak: Orgány samosprávy Poradní a koordinační orgány Rozvojové agentury s regionální působností Hospodářské a agrární komory, zájmová sdružení Instituce veřejného sektoru, neziskové i soukromé organizace

Program rozvoje kraje Problémový okruh „Lidské zdroje a kvalita života“ Specifický cíl „2. Zvyšovat otevřenost a propustnost vzdělávacích systémů v kraji“ Opatření „2.2 Rozvoj dalšího vzdělávání v rámci celoživotního vzdělávání“ Cíl opatření „Vytvoření funkčního a provázaného systému celoživotního vzdělávání v Pardubickém kraji“ Na úrovni kraje je základním dokumentem Program rozvoje kraje, který mimo jiné vymezuje problémové okruhy, specifické cíle a opatření v oblasti lidských zdrojů. V oblasti dalšího vzdělávání se jeví jako důležitý specifický cíl 2 „Zvyšovat otevřenost a propustnost vzdělávacích systémů v kraji“ a jeho opatření 2.2 „Rozvoj dalšího vzdělávání v rámci celoživotního vzdělávání“. Jedním z cílů opatření je „Vytvoření funkčního a provázaného systému celoživotního vzdělávání v Pardubickém kraji“

Další koncepční materiály Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Pardubického kraje Koncepce činnosti v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti Regionální inovační strategie Pardubického kraje Na Program rozvoje kraje navazují další koncepční materiály Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Pardubického kraje Koncepce činnosti v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti Regionální inovační strategie Pardubického kraje

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Pardubického kraje Formuluje priority krajského školství Celoživotní vzdělávání pro všechny a jeho realizace Motivační a stimulující působení na občany kraje Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Pardubického kraje formuluje priority a cíle rozvoje krajského školství a rovněž představuje rozvojové strategické změny krajského školství. Jedním z cílů rozvoje je „Celoživotní vzdělávání pro všechny a jeho realizace“. Pardubický kraj chápe celoživotní vzdělávání jako jedno z klíčových témat současnosti a v tomto smyslu využije Pardubický kraj všech možností k motivačnímu a stimulujícímu působení na své občany. Problematika celoživotního vzdělávání je podrobně zpracována ve strategickém materiálu Pardubického kraje Koncepce činnosti v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti.

Koncepce činnosti Pardubického kraje v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti Rozvoj lidských zdrojů na úrovni kraje Vzdělávání dětí a mládeže Celoživotní vzdělávání jako podmínka trvalé zaměstnatelnosti obyvatel kraje Rozvoj dalšího profesního vzdělávání Základní společné znalosti, dovednosti, hodnoty Rozvoj inovačního prostředí prostřednictvím rozvoje lidských zdrojů Pardubický kraj chce v dlouhodobém horizontu zabezpečovat rozvoj lidských zdrojů a tím i vytvářet podmínky pro zvyšování konkurenceschopnosti a prosperity svého území. Strategie rozvoje lidských zdrojů v Pardubickém kraji vychází a navazuje na „Strategie rozvoje lidských zdrojů pro Českou republiku“ a z „Programu realizace Strategie rozvoje lidských zdrojů pro Českou republiku“. Na krajské úrovni nejsou dosud dobudované struktury pro rozvoj lidských zdrojů a vytvořeny informační a komunikační sítě pro koordinaci postupů všech zainteresovaných partnerů. V současné době neexistuje žádný systém cílené informační, metodické a poradenské podpory pro strategické řízení rozvoje lidských zdrojů na krajské a ani národní úrovni.

Cíle koncepce Nastolit celoživotní učení jako běžnou praxi Připravit lidské zdroje v ČR na výzvy, které přináší informační a znalostní společnost, globální ekonomika, nezbytnost udržitelného rozvoje a členství v EU Zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost české ekonomiky a její přitažlivost pro investory Zvýšit zaměstnatelnost pracovních sil a tím pozitivně ovlivnit zaměstnanost Zlepšit využívání omezených zdrojů a mobilizaci nutných prostředků pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů Koncepce vychází ze stejných cílů, které byly stanoveny vládou, jako cíle přijaté Strategií lidských zdrojů pro Českou republiku: Cíl 1 Nastolit celoživotní učení jako běžnou praxi Cíl 2 Připravit lidské zdroje v ČR na výzvy, které přináší informační a znalostní společnost, globální ekonomika, nezbytnost udržitelného rozvoje a členství v Evropské unii Cíl 3 Zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost české ekonomiky a její přitažlivost pro investory Cíl 4 Zvýšit zaměstnatelnost pracovních sil a tím pozitivně ovlivnit zaměstnanost Cíl 5 Zlepšit využívání omezených zdrojů a mobilizaci nutných prostředků pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů

Koncepce činnosti Pardubického kraje v oblasti rozvoje lidských zdrojů, celoživotního vzdělávání a zaměstnanosti Rozvoj lidských zdrojů na úrovni kraje Vzdělávání dětí a mládeže Celoživotní vzdělávání jako podmínka trvalé zaměstnatelnosti obyvatel kraje Rozvoj dalšího profesního vzdělávání Základní společné znalosti, dovednosti, hodnoty Rozvoj inovačního prostředí prostřednictvím rozvoje lidských zdrojů V kraji působí organizace zabývající se rozvojem lidských zdrojů izolovaně, jejich činnost není zmapována ani koordinována, a proto vyvíjejí obdobné aktivity s různou úrovní kvality. Pardubický kraj proto převezme roli koordinační, bude se zainteresovanými subjekty spolupracovat a možnosti dalšího vzdělávání v kraji mediálně prezentovat a podporovat tak jeho rozvoj. Základním kamenem celoživotního učení je počáteční vzdělávání dětí a mládeže, které klade nároky na zásadní změnu pojetí školské přípravy. Pardubický kraj podpoří v rámci podpory dalšího vzdělávání i vzdělávací akce pro vedoucí pracovníky ve školství a semináře pro metodickou pomoc při vytváření školních vzdělávacích programů. Celoživotní vzdělávání v sobě zahrnuje formální, neformální i informální vzdělávání a jeho významnou součástí je další vzdělávání. V dynamicky se měnící tržní ekonomice je další vzdělávání jedním z nejdůležitějších faktorů prevence nezaměstnanosti a udržování flexibility nabídky na trhu práce. Pardubický kraj bude spolupracovat s Úřadem práce v Pardubicích a se všemi zainteresovanými subjekty na nabídce rekvalifikačních programů pro uchazeče o zaměstnání i zájemce o změnu nebo zvýšení kvalifikace. Profesní vzdělávání je spojené s určitou pracovní pozicí, kterou pracovník vykonává a v níž potřebuje získat nové znalosti nebo dovednosti. V České republice nejsou dosud uplatňovány podstatné komponenty moderního systému dalšího profesního vzdělávání: kvalifikační standardy, vzdělávací standardy a další. Trh dalšího profesního vzdělávání je ovládán nabídkou, která odpovídá především okamžitým a krátkodobým požadavkům zaměstnavatelů a neřeší strategické problémy trhu práce a jednotlivců. Programy studia při zaměstnání jsou příliš dlouhé a nejsou flexibilní, nezohledňují individuální zkušenosti a schopnosti. Národní politika dalšího profesního vzdělávání neexistuje a role sociálních partnerů je velmi slabá. Financování DVP (dalšího vzdělávání pracovníků) není systémově vyřešeno, účast státu na něm je zanedbatelná a certifikáty vydávané v DVP nemají srovnatelnou hodnotu s certifikáty z počátečního vzdělávání. Pardubický kraj podpoří vznik Krajského informačního centra pro rozvoj lidských zdrojů jako koordinačního, metodického a analytického zařízení v oblasti rozvoje lidských zdrojů, a tím i dalšího profesního vzdělávání. Ve spolupráci s úřady práce bude Pardubický kraj iniciovat změny v nabídce rekvalifikačních programů pro zlepšení zaměstnatelnosti obyvatel kraje. Spoluprací se sociálními partnery na regionální úrovni bude Pardubický kraj ovlivňovat směry dalšího profesního vzdělávání. Financování RLZ bude řešeno v souvislosti se všemi ostatními strategiemi a preferován bude selektivní přístup, zaměřený na programy a aktivity, jejichž relevantnost a kvalita jsou nesporné. Východiskem pro rozvoj lidských zdrojů jsou určité znalosti a dovednosti, které jsou společné všem občanům, aby se mohli uplatnit v pracovním i společenském životě a měli stejnou naději na úspěch a spokojenost. Tyto znalosti a dovednosti jsou označovány slovem "gramotnost.“ Tyto znalosti a dovednosti neposkytují konkurenční výhodu, ale jejich absence může být pro jednotlivce nevýhodou při jeho životním uplatnění. Důležitými předpoklady pro úspěšnou seberealizaci ve znalostní společnosti je gramotnost informační, občanská, ekonomická, jazyková a gramotnost udržitelného rozvoje. Inovace jsou zásadním faktorem vývoje v současné ekonomické, politické i sociální transformaci. Na významu nabývá propojování tvorby prognóz technologického vývoje s prognózami vývoje jednotlivých profesí i jejich struktury. Spolupráce vědeckých pracovišť s podnikatelskou sférou je klíčovou podmínkou ekonomického a sociálního rozvoje. Pardubický kraj také bude využívat českých odborníků vracejících se do České republiky po určité době praxe v zahraničí, bude podporovat stáže pracovníků organizací zřizovaných krajem v zahraničí a výměnné pobyty pracovníků. Podporován bude řízený příliv kvalifikovaných pracovníků z méně vyvinutých ekonomik a ve spolupráci s obcemi jejich začlenění do společnosti.

Regionální inovační strategie Pardubického kraje Rozvoj území založený na znalostní společnosti Strategický cíl Tematická oblast: Lidské zdroje a vzdělanost Priority Rozvoj celoživotního vzdělávání v Pardubickém kraji Zvýšení zájmu o technické profese v kraji – podpora technického vzdělávání Rozvoj lidských zdrojů a vzdělávání v regionu v souladu s poptávkou na trhu práce Zpracováním Regionální inovační strategie získal Pardubický kraj strategický materiál k rozvoji svého území založeném na znalostní společnosti. Regionální inovační strategie Pardubického kraje vychází z aktualizovaného Programu rozvoje Pardubického kraje ve kterém byla definována jeho strategická vize. Zároveň je v souladu s Regionálním operačním programem pro NUTS II Severovýchod. Strategický cíl Regionální inovační strategie Pardubického kraje je v souladu s globálním cílem Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod2 i se strategickou vizí aktualizovaného Programu rozvoje Pardubického kraje a zároveň na ne navazuje: „Dosažení kvality života obyvatel regionu srovnatelné s vyspělými regiony Evropy prostřednictvím zvýšení jeho konkurenceschopnosti a atraktivity pro investice“ Regionální inovační strategie je rozdělena do dvou tematických oblastí: „Infrastruktura pro podnikání, ekonomický potenciál a inovace“ a „Lidské zdroje a vzdělanost“ a vychází z analytické části dokumentu včetně SWOT analýzy pro obě tematické oblasti. Na základě zjištěných informací byly definovány aktivity, opatření a priority: Rozvoj celoživotního vzdělávání v Pardubickém kraji Mezi hlavní úkoly patří především zvýšení investic do lidských zdrojů; zvýšení vzdělanosti obyvatelstva; proměna škol a vzdělávacích center ve víceúčelová všem přístupná vzdělávací střediska připojená na internet; podpora celoživotního učení a také podpora mobility studentu a učitelů. Jednou z priorit a cílů celoživotního vzdělávání a rozvoje dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraje je především sladění vzdělání s trhem práce. V rámci tohoto opatření je nutné klást důraz na posilování a motivaci zaměstnanců k dalšímu vzdělávání (k průběžnému celoživotnímu učení) a jeho podpory od zaměstnavatelů (velkou roli hraje právě propagace celoživotního vzdělávání samotnými zaměstnavateli). Také nezaměstnaní by měli být ze strany úřadu práce motivováni k dalšímu vzdělávání. Zvýšení zájmu o technické profese v kraji – podpora technického vzdělávání Hlavním problémem v nabídce absolventu škol pro trh práce v Pardubickém kraji je nadbytek absolventu ekonomických maturitních studijních oboru a nedostatek absolventu technických učebních oboru. Ekonomika Pardubického kraje se opírá právě o technické obory, ale zájem žáku o studium na školách technického zaměření je nedostatečný. Proto je nutné iniciovat ze strany veřejné správy, škol a podniku rozvoj technického školství a k tomu získat příslušné odborníky k výuce a partnery k financování. Je třeba výrazně zlepšit informovanost rodičů o technických oborech, možnostech studia i možnostech dalšího profesního uplatnění dětí v Pardubickém kraji, které přinese perspektivní zaměstnání a výhodné platové podmínky. Rozvoj lidských zdrojů a vzdělávání v regionu v souladu s poptávkou na trhu práce Systém vzdělávací soustavy v Pardubickém kraji je charakteristický nedostatečným propojením nabídky a odpovídající struktury vzdělávacích programu a kurzu, na základe kterých by bylo možné získat využitelné znalosti a dovednosti podle potřeb firemní sféry a trhu práce. Hlavním cílem tohoto navrženého opatření je vytvořit v Pardubickém kraji takové prostředí, které bude rozvíjet spolupráci mezi vzdělávacími institucemi a podniky. Toto opatření povede k tomu, aby byly sestavovány takové učební plány, jež budou brát aktivní ohled na potřeby výrobní praxe, dále k tomu, aby docházelo k lepšímu propojení teorie s aktuální praxí, a aby docházelo k neustálé informovanosti všech subjektu o vývoji situace na trhu práce, ve školství a v podnikání.

Realizované projekty v oblasti dalšího profesního vzdělávání Projekt UNIV (systémový projekt) Síť škol Pardubického kraje pro poskytování dalších kvalifikací Závěrem bych chtěl přinést stručnou informaci o vybraných projektech realizovaných v oblasti dalšího profesního vzdělávání Projekt UNIV (systémový projekt) Cílem projektu je rozvoj dalšího vzdělávání v ČR prostřednictvím zapojení SŠ a VOŠ do jeho realizace, rozšíření nabídky dalšího vzdělávání o mechanismy umožňující uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení. Projekt je realizovaný v osmi krajích ČR a je zaměřen na Uznání neformálního vzdělávání a informálního učení v síti škol poskytujících vzdělávací služby dospělým. Síť škol pardubického kraje pro poskytování dalších kvalifikací Cílem projektu je podpora rozvoje dalšího vzdělávání dospělých realizovaného středními a vyššími odbornými školami, rozšíření nabídky programů dalšího vzdělávání a zvýšení počtu poskytovatelů dalšího vzdělávání.

Děkuji za pozornost hana.prochazkova@pa.mpsv.cz petr.urbanec@upce.cz