České a československé právní dějiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovenské právní dějiny II
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Legislativní proces.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Archivní síť v ČR.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Státní organizace.
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Orgány EU.
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Organizace veřejné správy blok č. 1
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Správa sociálního zabezpečení
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Subjekty správního řízení
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Dějiny slovenského práva II Ladislav Vojáček
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
České a československé právní dějiny
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Systém soudnictví Právní ochrana.
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Subjekty správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

České a československé právní dějiny Protektorát Čechy a Morava

Vznik Protektorátu Výnos vůdce a říšského kancléře o zřízení Protektorátu Čechy a Morava (č. 75/1939 Sb. likvidace československé státní moci a správy demagogie: protektorát je autonomní a spravuje se sám na území protektorátu se uplatňovalo německé právo (+ německá legislativa inspirovala mnohé protektorátní předpisy) „státní prezident“ E. Hácha dekretem rozpustil Národní shromáždění (21. března 1939)

Výnos o Protektorátu (další ustanovení) protektorátní správa závislá na okupačních orgánech německé orgány (správa, policie, justice) německé vojenské posádky a zařízení integrální součást německé říše zastoupení u říšské vlády v Berlíně říšští příslušníci (občané ) + protektorátní „státní“ příslušníci

Okupační správa říšský protektor + úřad říšského protektora státní ministerstvo pro Čechy a Moravu (1943) expozitura úřadu říšského protektora v Brně říšští zmocněnci státní sekretář (K. H. Frank, od pol. roku 1940 státní tajemník, od roku 1943 státní ministr) oberlandráty vládní komisaři

Odtržená území a oberlandráty

Protektorátní správa státní prezident protektorátní vláda (zásadní změna v roce 1942) místní orgány = zemské, okresní a obecní úřady (+ zemské výbory) tzv. správa z říšského příkazu = zemské a okresní úřady a statutární města (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc) = těsné spojení protektorátních orgánů s okupačními nařízení o úřednické správě obcí (č. 51/1944 Sb.)

Německé bezpečnostní orgány převážně pořádkové funkce (Schutzpolizei, Gendarmerie, Gemeindepolizei, Feuerschutzpolizei) bezpečnostní a státní policie (Sicherheitspolizei, Gestapo, Sicherheitsdienst, Kriminalpolizei) od roku 1939 = Říšský hlavní bezpečnostní úřad (RSHA) hraniční policejní komisariáty a hraniční policejní stanice (na hranicích se Slovenským státem)

Protektorátní policejní orgány protektorátní policie v roce 1940 reorganizace = 11 policejních úřadů (7 policejních ředitelství a 4 policejní úřady) v roce 1944 se organizačně vyčlenila kriminální policie četnictvo

Organizace soudnictví Okupační soudy působnost říšského soudu v Lipsku lidový soud v Berlíně, respektive jeho senát ve Wroclawi řádné soudy /úřední soudy, zemské soudy (od roku 1940 při nich zvláštní soudy), vrchní zemský soud v Praze/ mimořádné soudy (válečné soudy, vojenské a civilní stanné soudy) Protektorátní soudy

Právo v protektorátu Vedle sebe tedy platily: a) protektorátní předpisy recipované nové protektorátní (vlády a říšského protektora) b) říšské předpisy

Nejdůležitější předpisy (1) vyvlastňovací předpisy a předpisy omezující vlastníky nař. říš. protektora o židovském majetku (1939) nařízení říšské vlády z roku 1939 umožňující konfiskovat majetky poněkud upravený československý zákon č. 63/1935 Sb. o vyvlastnění k účelům obrany státu předpisy usnadňující ovládnutí protektorátní ekonomiky zaveden zákon o dědickoprávních omezeních (1940) zavedeny Norimberské zákony

Nejdůležitější předpisy (2) přídavky pro rodiny s více dětmi (1941) předpisy z pracovního práva a sociálního zabezpečení zavedení korporativních organizací úpravy mezd a poskytování příplatků k nim využití všech pracovních zdrojů a zavedení železné pracovní kázně

Využití pracovních zdrojů a zavedení železné pracovní kázně + 1939 všeobecná pracovní povinnost + 1941 systém pracovních knížek + komplex pracovních táborů a kárných pracovních táborů + tzv. totální pracovní nasazení + zrušení osmihodinové pracovní doby (1940)