SPRÁVNÍ PRÁVO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Struktura územní samosprávy a jiná územní členění (kraje, pověřené obce, obce, mikroregiony a regiony soudržnosti)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Mgr. Michal Matouš Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Správa sociálního zabezpečení
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA blok č
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
Organizace veřejné správy blok č. 1
Správa sociálního zabezpečení
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Klasifikace normativních právních aktů
Pozemkové úpravy.
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
Subjekty správního řízení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Obsah veřejných rozpočtů III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Systém soudnictví Právní ochrana.
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Subjekty správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo – pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor právní a legislativní
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
České a československé právní dějiny
Transkript prezentace:

SPRÁVNÍ PRÁVO

Pojem a prameny   Správní právo - souhrn právních norem o výkonné státní moci a o veřejné správě, tj. A) o organizaci a činnosti státního administrativního aparátu (státní správní orgány) - ústřední orgány státní správy vykonávají správu na celém území státu (např. ministerstva) - územní orgány státní správy spravují záležitosti určitého územního celku (např. okresu)  

B ) o územní samosprávě (nestátní orgány s jistou autonomií a právní subjektivitou) - obce a vyšší územní celky (země, kraje) Toto odvětví je charakterizováno velkým rozsahem a různorodostí právních norem, neboť zasahuje např. do občanských záležitostí, sociální péče, stavebnictví, veřejného pořádku a jiných spolu navzájem málo souvisejících věcí.

Hlavní prameny správního práva Ústava České republiky Zákon o obcích čili obecní zřízení Zákon o okresních úřadech, o správním řízení ( správní řád ) Zákon o Policii České republiky  Zákon o přestupcích  Soudní řád správní

Další prameny správního práva Zákon č.2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR Zákon č.128/2000 Sb. o obcích Zákon č.129/2000 Sb. o krajích Zákon č. 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze

vedlejší prameny správního práva vyhlášky ministerstev nařízení obce (přijímá je rada obce) nařízení kraje, příp. hl. města Prahy další (např.: nařízení krajské hygienické stanice, krajské veterinární správy, správy národního parku, správy chráněné krajinné oblasti)

OBCE Obec - územní celek složený z intravilánu ( vnitřní část obce určena k bydlení a k zástavbě ) a z extravilánu ( vnější část – pole, louky, lesy, rybníky apod. ) Z právnického a ekonomického hlediska je obec právnickou osobou, má své jméno, může mít a používat svůj znak a obecní prapor. Rozlišujeme obce, pověřené obce, města, statutární města   Hospodaření obce se řídí dle vlastního rozpočtu, obec má svůj majetek a finanční zdroje.

Působnost obcí samostatná – hosp. a kulturní rozvoj obce - tvorba a ochrana zdravého živ. prostředí uspokojování potřeb občanů (bydlení a dopravu, veřejný pořádek apod.) Při výkonu obecní samosprávy jedná obec nezávisle na st. orgánech, řídí se pouze zákony, může vydávat vlastní obecní vyhlášky. přenesená – výkon státní správy – obec se řídí nejen zákony, ale také prováděcími předpisy vlády a ústředních orgánů státní správy (např. stavební řád, správní poplatky, přestupky).

Občané fyzické osoby mající v obci trvalý pobyt nebo jim bylo uděleno čestné občanství. Mohou se ( od 18 let ) účastnit na zasedání obecního zastupitelstva, podávat návrhy obecním orgánům, účastnit se voleb a místního referenda.

Orgány obce Obecní zastupitelstvo – nejvyšším orgánem obce, dle velikosti má 7 – 70 členů, jež jsou voleni občany na 4 roky, aktivní i pasivní volební právo je od 18 let. Rozhoduje o nejdůležitějších záležitostech obce ( např. územní plán,program rozvoje, rozpočet), volí členy obecní rady, starostu a jeho zástupce. Obecní rada – 5 – 13 členů, výkonný orgán obce, při výkonu samostatné působnosti odpovídá obecnímu zastupitelstvu, při přenesené působnosti okresnímu úřadu. Starosta – zastupuje obec, svolává a řídí schůze obecní rady a zasedání obecního zastupitelstva ( v Praze a stat. městech se nazývá primátor )

Další obecní orgány Komise – iniciativní a kontrolní orgány ( např. finanční ) Odbory – odborné výkonné orgány pro jednotlivé úseky činnosti Obecní úřad – tvoří jej starosta, jeho zástupce a pracovníci tohoto úřadu. Plní úkoly uložené radou a usměrňuje práci organizací podřízených obci. Administrativní aparát s větším počtem zaměstnanců řídí tajemník.

V malých obcích a v městských obvodech stat V malých obcích a v městských obvodech stat. měst, kde zastupitelstvo má méně než 15 členů, se rada, komise ani odbory nezřizují SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – postup, jak spr. orgány jednají a rozhodují o právech a povinnostech účastníků (právnických i fyzických osob)

Zdroje : Ústava České republiky (zákon č.1/1993 Sb.) Správní řád (zákon č. 500/2004 Sb.) Soudní řád správní (zákon č. 150/2002 Sb.) Zákon o přestupcích (zákon č. 200/1990 Sb.) Hendrych D. a kol.. Správní právo, obecná část. 7. Praha: C. H. Beck, 2009.