Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
ZÁKLADNÍ NÁSTROJE PRÁVA Mgr. Michal Oblouk. ZÁKONY  obecně závazné právní předpisy přijaté parlamentem  psaná podoba  obsahují právní normy  vytváří.
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Dokazování v trestním řízení Rozhodnutí v trestním řízení Průběh trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
TEORIE PRÁVA Interpretace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Státní zastupitelství
Zahájení a průběh správního řízení
Okolnosti vylučující protiprávnost činu
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Správa sociálního zabezpečení
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Základy práva pro neprávníky Základy trestního práva podzim 2015 J
Název vzdělávacího materiálu
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Právní odpovědnost a její druhy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Trestný čin.
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Trestní zodpovědnost.
Právo sociálního zabezpečení
RIZIKO.
přednášející: JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Obecné výklady o důkazech
Základy trestní odpovědnosti
Majetkoprávní vztahy a ochrana životního prostředí
Správní trestání III Řízení o přestupcích.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Odpovědnost.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Občanské soudní řízení
TRESTNÍ PRÁVO Kateřina Dušáková.
RIZIKO.
Trestní právo Prezentace.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Základní zásady trestního práva procesního a trestního řízení
Kriminalita nezletilých dětí a mladistvých
Transkript prezentace:

Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák

Obsah přednášky Trestní právo hmotné Trestní právo procesní Soudnictví ve věcech mládeže

Trestní právo Prameny: Trestní zákoník Trestní řád O soudnictví ve věcech mládeže Účelem je chránit společnost před jednání pro společnost nebezpečným Odvětví práva veřejného Princip subsidiarity trestní represe a ultima ratio trestního práva

Trestní právo hmotné Úprava v TZ Upravuje podmínky tr. odpovědnosti Stanoví zejména: Co je to trestný čin Jaký trest lze za něj uložit TZ část obecná zvláštní

TPH Jen trestní zákon vymezuje trestné činy a stanoví trestní sankce, které lze za jejich spáchání uložit. Trestní odpovědnost pachatele a trestněprávní důsledky s ní spojené lze uplatňovat jen v případech společensky škodlivých, ve kterých nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu. Trestné činy přečin zločin

Trestný čin Prvky TČ: Objekt (zájmy chráněné TZ) Objektivní stránka (jednání x následek x PS) Subjekt (F.O. splňující věk, příčetnost) Subjektivní stránka (úmysl x nedbalost) (Vražda) Př. Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let.

Okolnosti vylučující protiprávnost Krajní nouze (odvracení nebezpečí) Nutná obrana (odvracení útoku) Svolení poškozeného (nelze usmrtit nebo ublížit na zdraví, Př. transplantace) Oprávněné použití zbraně (policisté) Přípustné riziko (při výkonu povolání, př. lékař)

Právní následky TO Trest (uložen soudem na základě zákona) Účelem je ochrana společnosti Funkce represivní, preventivní, ochranná, výchovná Ochranná opatření Ochranné léčení Zabezpečovací detence Ochranná výchova Zabrání věci či jiné majetkové hodnoty

Tresty odnětí svobody, domácí vězení, obecně prospěšné práce, propadnutí majetku, peněžitý trest, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty, zákaz činnosti, zákaz pobytu, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, ztrátu čestných titulů nebo vyznamenání, ztrátu vojenské hodnosti, vyhoštění.

Trestní právo procesní Upravuje trestní řízení Postup orgánů činných v trestním řízení, aby TČ byly náležitě zjištěny a pachatelé podle zákona potrestáni Vybrané zásady trestního řízení: Zásada stíhaní jen ze zákonných důvodů Zásada přiměřenosti Zásada obžalovací Zásada vyhledávací Zásada veřejnosti Zásada presumpce neviny

Subjekty trestního řízení OČTŘ Obviněný Obhájce Poškozený Zúčastněná osoba Orgán SPOD Osoba proti níž se řízení vede Podezřelý (bez sdělení obvinění) Obviněný (sdělení obvinění) Obžalovaný (nařízeno hlavní líčení) Odsouzený (odsuzující rozsudek)

Stadia TŘ Přípravné řízení Předběžné projednání obžaloby Hlavní líčení Odvolací řízení Vykonávací řízení

Rozhodnutí Rozsudek (nejdůležitější část výrok o vině a trestu) Trestní příkaz (bez nařízení jednání) Usnesení (otázky spíše procesní) Opravné prostředky: Odvolání, stížnost, odpor (řádné OP) Obnova řízení, dovolání, stížnost pro porušení zákona (mimořádné OP)

Mladiství Účinná lítost ---zánik trestnosti Zákon o soudnictví ve věcech mládeže Vztahuje se na děti do 15 let (nejsou trestně odpovědné) Mladistvé (15-18) TČ se nazývá provinění Mladiství musí mít obhájce Trest se nazývá opatření Účinná lítost ---zánik trestnosti Trestnost činu, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje pět let, spáchaného mladistvým zaniká, jestliže mladistvý po spáchání činu a) dobrovolně odstranil nebo napravil způsobený následek, b) svým chováním projevil účinnou snahu po nápravě a c) čin neměl trvale nepříznivých následků pro poškozeného nebo pro společnost.

Opatření Opatření Při splnění podmínek je možnost upustit od uložení trestního opatření výchovná ochranná trestní

Výchovná opatření dohled probačního úředníka probační program Sledování, kontrola, odborné vedení probační program K rozvíjení sociálních a osobnostních stránek výchovné povinnosti Podrobení se léčení ze závislosti výchovná omezení Nestýkání se s určitými osobami napomenutí s výstrahou

Ochranná opatření ochranné léčení zabezpečovací detence zabrání věci nebo jiné majetkové hodnoty ochranná výchova

Trestní opatření obecně prospěšné práce peněžité opatření peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty zákaz činnosti vyhoštění domácí vězení zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu (podmíněné odsouzení odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem odnětí svobody nepodmíněné

Děti mladší 15 let Čin jinak trestný Soud pro mládež činí opatření potřebná k jeho nápravě Jednání s vyloučením veřejnosti Nevede se trestní řízení, ale postup dle pravidel OSŘ

Opatření výchovnou povinnost výchovné omezení napomenutí s výstrahou zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče dohled probačního úředníka ochrannou výchovu ochranné léčení

Otázky???

Děkuji za pozornost

Literatura TOMANCOVÁ, SCHELLE K., SCHELLEOVÁ, I., HYNŠT, A.: Základy práva (nejen) pro školy. Jaroslava Tomancová a kolektiv. 1. vyd. Boskovice: ALBERT, 2007. 360 s. Právo. ISBN 80-73-26-110-3 Zákon č. 40/2009 Sb. Trestní zákoník ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 218/2003 zákon o soudnictví ve věcech mládeže ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 141/1961 trestní řád ve znění pozdějších předpisů