Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ"— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
A POMOCI JIM NA NĚ ODPOVĚDĚT. VÝUKOVÝ MATERIÁL

3 „PRÁVO PRO KAŽDÝ DEN“ II
OTÁZKY A ODPOVĚDI V OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ

4 VÍŠ? U méně závažných trestných činů je cílem nahradit trest odnětí
16. Jaké znáte tresty, které pachatel vykonává na svobodě? U méně závažných trestných činů je cílem nahradit trest odnětí svobody alternativními druhy trestů: uložení peněžitého trestu, obecně prospěšných prací , domácího vězení, zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, propadnutí majetku, zákaz činnosti, zákaz pobytu a vyhoštění. Od jakého věku je v našem státě člověk trestně odpovědný? Od 15 let. Od 15 do 18 = mladiství. Poloviční trest odnětí svobody, většinou do 5 let, max. 10 let.

5 VÍŠ? 18. Jaké osoby (z hlediska jejich funkcí) se účastní jednání
u trestního soudu? Soudce je osoba pověřená rozhodovat ve sporných záležitostech, zejména právních. Je ústavním činitelem, nositelem soudcovské moci a představitelem soudu. Je nezávislý . Žalobce je ten, kdo podal k soudu žalobu, jíž se domáhá svého práva proti žalovanému. V trestním řízení se termín žalobce obvykle nepoužívá, roli veřejné žaloby plní státní zástupce. Obhájce je právní zástupce osoby, proti které se vede trestní stíhání. Obhájcem může být pouze advokát. Objasňuje skutečnosti, které obviněného zbavují viny nebo jeho vinu zmírňují. Co znamená obhájce „ex offo“? Jedná se o soudem přiděleného obhájce. Obviněný musí mít obhájce ze zákona ale sám si jej nezvolí.

6 VÍŠ? 20. Uveď základní rozdíly mezi pojmy „obviněný“ a „odsouzený“?
Obviněný je nejobecnější označení osoby, proti které se vede trestní stíhání. Je třeba ho odlišovat od pachatele trestného činu. Odsouzený je ten, kdo byl v trestním řízení uznán vinným ze spáchání nějakého trestného činu a byl mu případně vyměřen určitý trest. 21. Kdo je „pachatel“ a kdo „spolupachatel“ trestného činu? Pachatelem trestného činu je ten, kdo svým jednáním spáchal , pokusil se nebo připravoval trestný čin. Pachatelem trestného činu je i ten, kdo k provedení činu užil jiné osoby. Spolupachatel - trestný čin byl spáchán úmyslným společným jednáním dvou nebo více osob. Za trestný čin odpovídá každá z nich, jako by trestný čin spáchala sama. Účastník = organizátor, návodce, pomocník. Pro společnost je nebezpečnější, dostává většinou vyšší sazbu odnětí svobody než pachatel.

7 VÍŠ? Pokus se vymezit pojem „nutná obrana“. Nutná obrana je takové jednání, kterým je odvracen přímo hrozící nebo trvající útok. Obrana nesmí být v hrubém nepoměru ke způsobu daného útoku. Při jejím posuzování se přihlíží pouze ke zvolenému způsobu obrany. Pokus se vymezit pojem „krajní nouze“ ? Krajní nouze znamená takový stav, který představuje přímé ohrožení. Odvrácení krajní nouze není trestným činem. Institut krajní nouze je nutné odlišit od nutné obrany. Zatímco jednání v nutné obraně směřuje proti osobě, která dané nebezpečí přímo působí (útočníkovi), jednání v krajní nouzi směřuje proti třetí osobě. Co je to recidiva v trestním právu? Opakující se trestný čin. Recidivista je člověk, který spáchal více trestných činů

8 VÍŠ? 25. Vyjmenuj některé polehčující okolnosti. Při ukládání trestu musí soud přihlédnout i k okolnostem trestné činnosti. Tyto okolnosti mohou hovořit i ve prospěch obviněného - tzv. polehčující okolnosti: například spáchání činu v silném rozrušení, ve stavu závislosti či podřízenosti, pod vlivem tíživých poměrů či při odvracení nebezpečí, vedl před spácháním trestného činu řádný život,, svého trestného činu upřímně litoval nebo ho sám oznámil a spolupracoval, je mladiství… 26. Vyjmenuj některé přitěžující okolnosti. Okolnosti trestné činnosti mohou hovořit naopak i v jeho neprospěch - okolnosti přitěžující: spáchání trestného činu ze zvlášť zavrženíhodných pohnutek, zákeřným, lstivým, či surovým způsobem, zneužití bezbrannosti, závislosti či podřízenosti, spáchání trestného činu vůči dítěti, těhotné ženě či starým a nemocným lidem, dále spáchání trestného činu za živelné pohromy nebo podobné události, organizování trestného činu, spáchání více trestných činů či delší pokračování v trestné činnosti, že obžalovaný byl již v minulosti odsouzen (recidiva).

9 VÍŠ? Soud 27. Jaký je základní rozdíl mezi trestným činem krádeže a
loupeže? Krádež je obecně neoprávněné přisvojení si cizí věci či hodnoty. Právní řád ji hodnotí jako trestný čin. Speciální případy přisvojení si cizích věcí či hodnot jsou zpronevěra či podvod. Loupež je trestný čin (zločin), kterým pachatel usiluje o získání cizí věci násilím či pohrůžkou okamžitého vykonání násilí. Speciálním případem je vydírání. Za spáchání trestného činu loupeže trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody na 2 léta až 10 let. 28. Kdo rozhoduje o výši, způsobu a vykonání trestu za porušení trestního zákona? Soud

10 ZOPAKUJ SI, OPRAVDU TO UŽ VÍŠ?
. Od jakého věku je v našem státě člověk trestně odpovědný? Alternativními druhy trestů : . Co znamená obhájce „ex offo“? Kdo je „pachatel“ a kdo „spolupachatel“ trestného činu? Pokus se vymezit pojem „nutná obrana“. Co je to recidiva v trestním právu? . Vyjmenuj některé polehčující okolnosti. Kdo rozhoduje o výši, způsobu a vykonání trestu za porušení trestního zákona?

11 CITACE Trestný čin. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ 8Din]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Trestní právo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [ %A1]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ].


Stáhnout ppt "ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google