Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RIZIKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RIZIKO."— Transkript prezentace:

1 RIZIKO

2 TERMINOLOGIE Tržní podmínky a konkurence činí z podnikání rizikovou činnost Podnikatelské riziko – existuje možnost ztráty, nebo zisku Downside risk, možnost vzniku ztráty, či nedosažení plánovaných výsledků Upside risk, naděje na dosažení většího, než plánovaného úspěchu

3 NEJISTOTA x RIZIKO Nejistota investičního projektu Riziko
představuje vliv neurčitosti informací o budoucím vývoji, náhodnost změn podmínek či výsledku, nemožnost spolehlivého stanovení budoucích faktorů, které ovlivní výsledek. Riziko vyjadřuje nebezpečí nedosažení očekávaných výsledků a takový druh nejistoty, kterou lze určitým způsobem kvantifikovat pomocí pravděpodobnosti.

4 OBJEKTIVNÍ X SUBJEKTIVNÍ
Objektivní rizika přírodní, živelné události a katastrofy (zemětřesení, povodně, požáry) politické události (změny vlády, převraty, politický chaos) makroekonomické změny (daně, cla, úroky, inflace, regulační opatření, embarga) sociálně patologické jevy (kriminalita, teroristické akce, podvody)

5 OBJEKTIVNÍ X SUBJEKTIVNÍ
Subjektivní rizika nedostatečné manažerské schopnosti technická a ekonomická neznalost, nekvalifikovanost personálu, nedbalost, neodpovědnost, malé schopnosti adaptace řízení na změny podmínek.

6 Ochrana proti riziku poznávání rizik, jejich příčin a druhů,
měření stupně rizika, zhodnocení vlivu rizika na ekonomiku podniku (na zisk, finanční situaci, tržní hodnotu), koncepce ochrany proti různým druhům rizik. Ochrana ofenzivní odstranění nebo zmírnění příčin rizika defenzivní snížení nepříznivých důsledků rizika na přijatelnou míru.

7 Měření a hodnocení rizika
určení faktorů rizika projektu, stanovení významnosti faktorů pro výsledek projektu, hodnocení rizika a návrh opatření na jeho snížení příprava plánu nápravných opatření.

8 MATICE HODNOCENÍ RIZIK
Pravděpodobnost výskytu rizika Velikost negativního dopadu rizika

9 EXPERTNÍ HODNOCENÍ RIZIK
Pravděpodobnost výskytu rizika ZV zvláště vysoká V vysoká S střední M malá ZV velmi malá Negativní dopad ZV,V,S,M,ZM

10 MATICE HODNOCENÍ RIZIK

11 KVANTITATIVNÍ HODNOCENÍ

12 Rozdělení rizik do skupin
VYUŽITÍ Seřazení rizik Rozdělení rizik do skupin Velmi významná (>30) Středně významná (<30 & >10) Málo významná (<10) Stanovení celkového rizika

13 METODY SNIŽOVÁNÍ RIZIKA
volba právní formy podnikání, která omezuje důsledky neúspěchu podnikání jen na vymezenou část majetku podnikatele (vlastníka, podílníka).   omezování rizika tím, že pro jednotlivé případy možného rizika podnik stanoví jisté meze - rizikové limity- jejichž dodržení musí odpovědní pracovníci zabezpečovat. Jsou to např. minimální akceptovatelné ceny, hranice likvidity, maximální poměr zadluženosti, minimální požadovaná efektivnost investic, rozložení (diverzifikace) rizika na co nejširší základnu a tím snížení jeho následků Rozšiřování výrobního programu – horizontální nebo vertikální geografická diverzifikace v rámci státu do regionů s lepšími podmínkami dělení rizika na více účastníků např. vytvořením společných podniků, konsorcií přesunutí - transfer rizika na jiné subjekty, na dodavatele, odběratele, pojištění jako zvláštní forma přesunutí rizika, ale za úplatu, tvorba rezerv v podniku pro nepředvídané události.


Stáhnout ppt "RIZIKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google