Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská."— Transkript prezentace:

1 Předškolní vzdělávání

2  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská škola podle RVP – týká se celé MŠ.  Třídní vzdělávací program je otevřený pracovní plán pedagoga – týká se určité třídy. RVP představuje státní úroveň, ŠVP a TVP představují školní úroveň v systému dokumentů.

3  vychází ze ŠVP  materiál pracovní, není součástí povinné dokumentace pedagoga RVP jej pouze doporučuje  rozpracován, upraven pro konkrétní třídu MŠ  vytvářen/dotvářen postupně pedagog nemusí třídní bloky připravovat na celý rok dopředu (je vhodné, aby připravil alespoň bezprostředně následující blok)

4  vychází z charakteristiky třídy, je „šitý na míru“ určité třídě  pokud ve třídě pracují dva pedagogové, je vhodné, aby se na tvorbě podíleli oba  integrované bloky (témata, projekty) pedagogové většinou přejímají ze ŠVP → hranice mezi ŠVP a TVP by měly být výsledkem dohody všech pedagogů v MŠ  cíle a obsah bloku jsou konkretizovány, rozváděny, podrobněji rozpracovávány

5  Nabídka konkrétních činností propojená s cíli (záměry pedagoga či očekávané výstupy)  Přehled konkrétních prostředků (vlastní zásobník materiálů, odkaz na pedagogickou literaturu, pomůcky)  Přehled evaluačních činností (nač se pedagog zaměří, co, jak, kdy, podle čeho bude hodnotit)

6  přehledy cílů a nabízených činností → souvislý text nebo výčet v několika bodech  tabulky  pojmové mapy  poznámky k bloku ze ŠVP

7  Pedagog dodržovat vše, co si naplánoval.  Důležité jsou pružné reakce, vhodné obměňování, doplňování bloků, využívání vhodných situací, nápadů či přání dětí, průběžná evaluace. NEMUSÍ

8  pro práci pedagoga, který se plánem řídí  opora v případě, že pedagog prezentuje svou práci, obhajuje své postupy, rozhodnutí (kontrola, hospitace, jednání s rodiči)  pro práci zastupujícího pedagoga v případě nepřítomnosti třídního pedagoga

9  vyberte jedno měsíční téma (část předchozího úkolu)  téma stručně charakterizujte  rozpracujte téma podrobněji: čtyři týdenní témata - názvy, hlavní cíle u každého tématu alespoň 5 cílů (z každé vzdělávací oblasti)  doporučuji využít RVP PV, cíle se snažte více konkretizovat (vnímat a rozlišovat pomocí všech smyslů – uveďte konkrétní smysl, např. sluch)

10  Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2004.  Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2005.


Stáhnout ppt "Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská."

Podobné prezentace


Reklamy Google