Etický kodex a metodika jeho výstavby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Pojem přeměna obchodní společnosti
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
Zákon o sociálním podnikání
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Výrobní faktory v organizaci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zákon o sociálním podnikání
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
RIZIKO.
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Synergie manažerského týmu
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Hledáme klíč k právům dětí
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Etický kodex a metodika jeho výstavby
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Národní akční plán čisté mobility
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Společenská odpovědnost firem – platforma slučitelnosti rodiny a zaměstnání Dana Bernardová Workshop pro zaměstnavatele na podporu rozvoje dobré praxe.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Etický kodex a metodika jeho výstavby Pavel Seknička

Citát „Není daleko den, kdy ekonomické problémy ustoupí do pozadí, kam patří, a naše hlavy i srdce se znovu budou zabývat tím, co má skutečně smysl – otázkami života, lidských vztahů, stvoření, jednání a víry.“ (J. K. Keynes)

Regulace společenských vztahů Regulace je vždy založena na fungování interních (neformálních, mimoprávních vztahů) a externích (formálních, právních) institucích, resp. institutech. Rozdělení pravidel: Konvence – sebeprosazení Etické pravidla (hodnota) – imperativní sebekontrola Zvyk – spontánní dohled okolních aktérů Formální soukromá pravidla – plánovitý dohled ostatních aktérů Pravidla práva – organizovaný státní dohled

Regulace společenských vztahů Regulace je založena na usměrnění (omezení) společenských vztahů v dané oblasti. Cílem je, aby regulace tvořila kompaktní systém komplexní povahy a tím obsahovala interní a externí instituce. Velký význam má rozlišení společnosti a státu. Jakož i fungování těchto konceptů: legality a legitimity, re-aktivity a pro-aktivity. Klíčovými hodnotami jsou svoboda, odpovědnost, důvěra a povinnost. Odpovědnost jako klíčovou hodnotu rozlišujeme na: Odpovědnost ze zákona (accountability) Etickou odpovědnost (responsibility) – jež je založena zejména na proaktivních elmentech

Právní regulace Trh potřebuje ochranu (nedokonalá konkurence), kterou realizuje stát (vláda) formou právní (formální, externí) regulace: prostřednictvím institucionálního a legislativního rámce (pravidla hry), administrativní regulace ekonomických procesů

Samoregulace (mimoprávní regulace) Právní regulace je doplněna samoregulací tj. mimoprávní (neformální, interní) regulací. Samoregulace může být realizována i prostřednictvím etických kodexů, specifikujících poslání, principy a hodnoty jimiž se daná instituce např. podnik či jiná organizace řídí řídí.

Vztah mezi objektem regulace a regulujícím subjektem Klíčová otázka: Jak řešit konflikt zájmů (hodnot) mezi objektem regulace a regulujícím subjektem? Existují dvě (krajní) možnosti: konfrontační, která je často charakterizována jako regulace a vedení sporu, kooperační, která je specifikována vyjednáváním a pobídkou (dialog mezi regulujícím a regulovaným a pobídky respektovat to co bylo dohodnuto), tato možnost poskytuje větší svobodu, ve funkčních a efektivních regulačních systémech je i účinnější

Dialog mezi regulujícím a regulovaným Samoregulace vytváří platformu, kde je možné uplatnit postupy a pravidla jak transformovat konfliktní situace v kooperaci Z etického hlediska je samoregulace významnější než právní regulace, protože znamená dobrovolné převzetí větší odpovědnosti a větší angažovanost

Etika a regulace „Etika představuje jakýsi obecný rámec, který je tvořen principy, tradicemi, zvyky a pravidly daného ekonomického řádu a vůlí jedince řídit se jimi. Proto nemůže být nahrazena zákonem a ani žádnou regulací vynucena. Etika spoluvytváří důvěru a tím snižuje nejistotu a transakční náklady. Pokud se aktéři řídí etickými principy, je jejich jednání snáze předvídatelné.“ (Bohatá, M.: Základy hospodářské etiky, VŠE, Praha 1997, str. 62)

Etický kodex Je tradiční nástroj podnikové etiky a etického řízení, má za sebou více jak stoletou historii. Etický kodex ( z anglického Code of Ethics či Code of Conduct) je jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších nástrojů a také nejvýznamnějším způsobem jak zavádět etiku do podnikatelské činnosti. Etický kodex se stává důležitým vodítkem pro každodenní rozhodování všech členů podnikového týmu a tím je i jakousi kotvou pro jednání klíčových i běžných zaměstnanců.

Etické kodexy a samoregulace Etický kodex jako nástroj samoregulace by měl být: - jednoduchý - účinný - přijatelně nákladný - obecně akceptovatelný

Kodexy etiky Nejpoužívanějším a nejstarším nástrojem etiky v podnikání jsou kodexy etiky. Pomáhají v každodenním rozhodování. Druhy kodexů etiky: firemní krédo deklarace hodnot etický kodex

Struktura etického kodexu Preambule Vztah se zákazníky Vztah k vlastníkům Vztah k zaměstnancům Vztah s dodavateli Vztah v vládě a místním orgánům Vztahy s konkurencí Chování v případě převzetí nebo fúze Dodržování norem a jeho ověřování

Etický kodex - preambule Etické hodnoty trhu a podniku Principy etiky vztažené ke konkrétnímu podniku Zájmové skupiny vztahující se ke konkrétnímu podniku Pověst a dobré jméno podniku

Etický kodex – vztahy se zákazníky Čestnost, úcta a vstřícnost vůči zákazníkům Odpovědnost za produkované výrobky a služby – kvalita, trvanlivost a bezpečnost Vyhýbat se nepravdám, zatajování a přehánění při inzerci Etika poskytování záručních a pozáručních služeb Informace zákazníků se považují za důvěrné

Etický kodex – vztahy k akcionářům a jiným investorům Účetní zprávy a zprávy interního auditu jsou pravdivé, přesné a včasné Investorům poskytovat dlouhodobě atraktivní výnosy Otevřené informace pro akcionáře o obchodní politice a dosažených výsledcích Organizace dbá o zájmy svých akcionářů

Etický kodex – vztahy k zaměstnancům Vztahy k běžným zaměstnancům Vztahy ke klíčovým zaměstnancům – manažerům Etika hygieny práce Etika organizace práce Ochrana před diskriminací Dodržování lidských práv – efektivní komunikace

Etický kodex – vztahy k vládě a místním orgánům Zohlednění zájmů širšího společenského okolí a enviromentálního prostředí Životní prostředí – ochrana vod, ovzduší, flory, jakož využívání energie, která je vstřícná k přírodnímu prostředí Placení daní Podpora zaměstnanosti

Etický kodex – vztahy s dodavateli Vzájemná důvěra Organizace nikdy nezneužívání svého postavení na trhu Organizace se zavazuje platit dodavatelům včas Veškeré informace o vztazích organizace a jejich dodavatelů jsou pokládány za důvěrné

Etický kodex – vztahy s konkurencí Organizace se ke konkurenci chová čestně a rázně Nepoškozuje reputaci konkurentů Pravidla pro chování zaměstnanců ve vztahu ke konkurenci Organizace nepoužívá restriktivní obchodní praktiky

Etický kodex – ostatní otázky V etickém kodexu mohou být dále obsaženy: - otázky týkající se mezinárodních obchodních vztahů - chování v případě převzetí nebo fúze - dodržování norem a jeho ověřování dobrovolnictví

Operacionalizace etického kodexu Podpora a schválení etického kodexu Etický kodex se stává součástí strategických dokumentů firmy Uvedení kodexu do oběhu Reakce a připomínky na uvedení do oběhu Opětné ujištění vedení organizace, že kodex bude uplatňován důsledně Vynutitelnost Pravidelná kontrola Školení a výcvik Překlad Distribuce Každoroční zpráva

Přínosy etického kodexu Eliminace nežádoucích praktik Vytvoření příznivého prostředí pro zavádění změn a nových postupů Úspora transakčních a informačních nákladů Eliminace zájmových a hodnotových kolizí Vytvoření příznivého klimatu pro odhalování nelegálních praktik Řešení etických přestupků Řešení krizových situací

Další tradiční etické nástroje Etické kodexy doplňují další tradiční nástroje: - etické vzory (historické a současné) - vzdělávání a výcvik ( learning by doing, e-learning apod)

Různé přístupy k etickému vzdělávání - učení praxí - učení užíváním - učení hledáním - učení spoluprací Výcvik

Etické vzory Vzory historické Vzory společenské – aktuální Vzory podnikatelů – aktuální Vzory v podniku

Děkuji za pozornost