Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etické kodexy v praxi Pavel Seknička."— Transkript prezentace:

1 Etické kodexy v praxi Pavel Seknička

2 Aplikace etického kodexu
Způsob aplikace etického kodexu je důležitý a nesmí být podceněn. Velký význam má hlubší promyšlení jednotlivých kroků: Jakým způsobem bude etický kodex představen zaměstnancům; Zařazení kodexu mezi strategické dokumenty podniku; Zveřejnění kodexu na webových stránkách podniku; Propojení etického kodexu s jinými nástroji etického řízení; Kontrola etického kodexu (etické audity, etické telefoní linky, osobní pohovory); Pravidelné vyhodnocování a projednání problémů, které souvisí se zaváděním kodexu; Zavedení etického systému komunikace podniku.

3 Johnson & Johnson Průkopník moderního etického kodexu
Společnost Johnson & Johnson vlastní 250 obchodních společností v 60 zemích světa, využívá etický kodex „Naše krédo“, jehož autorem je první prezident společnosti Robert Wood Johnson, etický kodex sepsal v roce 1943 a stal se součástí obchodní filozofie firmy. „Krédo je morálním kompasem, ale i receptem na obchodní úspěch.“ Stěžejním tématem je odpovědnost vůči různým zainteresovaným zájmovým skupinám. Společnost má ještě podrobnější kodex s názvem „Kodex obchodního jednání“ s podtitulem „Žij naše krédo, znej náš kodex“. Tento kodex přímo navazuje na „Naše krédo“.

4 První mezinárodní kodex Kulatý stůl v Caux
Principy obchodního jednání, které byly poprvé vydány v roce 1994 jsou jakýmsi prototypem mezinárodního etického kodexu. Principy jsou vyjádřením standardů jimiž by mělo být poměřováno jednání podniků. Principy zároveň vyjadřují vizi pro etické a odpovědné jednání. Základními principy jsou: Žít a pracovat pro společenské dobro (zásada Kyosei); lidská důstojnost, jež spočívá v respektování hodnoty každé lidské bytosti. Principy jsou doplněny zásadami řízení a respektování zájmů jednotlivých participujících skupin.

5 ČSOB – etický kodex banky
Československá obchodní banka zdůrazňuje společenskou odpovědnost, která je součástí podnikatelské filozofie banky. Strategickým dokumentem skupiny ČSOB je „Etický kodex zaměstnanců skupiny ČSOB, člena skupiny KBC“. Klíčovými principy jsou: výkonnost, zmocňování, zodpovědnost, vnímavost, lokální ukotvení. Součástí etického kodexu jsou srozumitelně formulované hlavní zásady.

6 L‘OREAL praktický etický kodex
Etika je důležitým pilířem podnikání společnosti. Etický kodex má podtitul „Náš způsob práce“ a „Krása etiky – etika krásy“ je přímočarý, praktický a otevřený. Etický kodex společnosti L‘OREAL je přeložen do 45 jazyků, aby si jej co nejvíce zaměstnanců mohlo osvojit ve svém mateřském jazyce.

7 Texas Instruments Inc. - kodex a etický test
Součástí etických kodexů mohou být i „etické testy“, tj. rychlé a účinné nástroje pro rozhodování – jsou koncipovány jako vodítka pro správná rozhodnutí. Kodex firmy Texas Instruments Inc. „Code of Conduct. Our values and ethics.“ Základní hodnoty firmy je významný důkladným představením klíčových hodnot: integrita, inovace, oddanost, ale také etickým testem, který obsahuje sedm na sebe navazujících otázek.

8 Rychlý etický test Je zamýšlená činnost legální?
Je v souladu s našimi etickými hodnotami? Pokud dojde k realizaci činnosti, budete z toho mít špatný pocit? Jaké důsledky by mělo zveřejnění dané záležitosti v tisku? Jestliže víte, že je to špatné nedělejte to! Pokud si nejste jisti, zeptejte se. Ptejte se tak dlouho dokud nedostanete jasnou odpověď.


Stáhnout ppt "Etické kodexy v praxi Pavel Seknička."

Podobné prezentace


Reklamy Google