Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etické kodexy v praxi Pavel Seknička."— Transkript prezentace:

1 Etické kodexy v praxi Pavel Seknička

2 Aplikace etického kodexu
Ypůsob aplikace etického kodexu je důležitý a nesmí být podceněn. Velký význam má hlubší promyšlení jednotlivých kroků: Jakým způsobem bude etický kodex představen zaměstnancům; Zařazení kodexu mezi strategické dokumenty podniku; Zveřejnění kodexu na webových stránkách podniku; Propojení etického kodexu s jinými nástroji etického řízení; Kontrola etického kodexu (etické audity, etické telefoní linky, osobní pohovory); Pravidelné vyhodnocování a projednání problémů, které souvisí se zaváděním kodexu.

3 Johnson & Johnson Průkopník moderního etického kodexu
Společnost Johnson & Johnson vlastní 250 obchodních společností v 60 zemích světa, využívá etický kodex „Naše krédo“, jehož autorem je první prezident společnosti Robert Wood Johnson, etický kodex sepsal v roce 1943 a stal se součástí obchodní filozofie firmy. „Krédo je morálním kompasem, ale i receptem na obchodní úspěch.“ Stěžejním tématem je odpovědnost vůči různým zainteresovaným zájmovým skupinám. Společnost má ještě podrobnější kodex s názvem „Kodex obchodního jednání“ s podtitulem „Žij naše krédo, znej náš kodex“. Tento kodex přímo navazuje na „Naše krédo“.

4 První mezinárodní kodex Kulatý stůl v Caux
Uvedený kodex tvoří principy obchodního jednání, byl vydán v roce 1994, je jakýmsi prototypem mezinárodního etického kodexu. Základními principy jsou: práce pro společenské dobro; lidská důstojnost.

5 ČSOB – etický kodex banky
ČSOB zdůrazňuje společenskou odpovědnost, která je součástí podnikatelské filozofie banky. Banka má „Etický kodex zaměstnanců skupiny ČSOB, člena skupiny KBC“ Klíčovými principy jsou: výkon, zmocňování, vnímavost, lokální ukotvení.

6 L‘OREAL praktický etický kodex
Etika je důležitým pilířem podnikání společnosti. Etický kodex má podtitul „Náš způsob práce“ a „Krása etiky – etika krásy“ je přímočarý, praktický a otevřený. Součástí jsou praktické příklady ve formě otázek a odpovědí.

7 Texas Instruments Inc. - etický test
Součástí etických kodexů mohou být i etické testy, tj. rychlé a účinné násroje pro rozhodování – jsou vodítkem pro správná rozhodnutí. Základní hodnoty firmy: integrita, inovace, oddanost.

8 Rychlý etický kodex Je zamýšlená činnost legální?
Je v souladu s našimi etickými hodnotami? Pokud dojde k realizaci činnosti, budete z toho mít špatný pocit? Jaké důsledky by mělo zveřejnění dané záležitosti v tisku? Jestliže víte, že je to špatné nedělejte to! Pokud si nejste jisti, zeptejte se. Ptejte se tak dlouho dokud nedostanete jasnou odpověď.


Stáhnout ppt "Etické kodexy v praxi Pavel Seknička."

Podobné prezentace


Reklamy Google