Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní akční plán čisté mobility

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní akční plán čisté mobility"— Transkript prezentace:

1 Národní akční plán čisté mobility
FOTO Štefan Paluba VÍTKOVICE, a.s. Národní akční plán čisté mobility

2 Národní akční plán čisté mobility – co to je a na co navazuje
Úvodem Národní akční plán čisté mobility – co to je a na co navazuje První komplexní materiál v ČR, který shrnuje informace o aktuálním prostředí, aktuálních trendech, best practices, očekávaných přínosech a možných účinných podporách rozvoje čisté mobility* pro období 2015 – 2018 s výhledem do roku 2030. Státní energetická koncepce Dopravní politika ČR pro období 2014 – 2020 s výhledem do roku 2050 Státní politika životního prostředí ČR 2012 – 2020 Strategii regionálního rozvoje ČR Strategie Evropa 2020 Směrnice 2014/94/EU o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva Čísla směrnice - ověřit *Zacílení NAP CM odpovídá snaze podpořit technologie, které jsou v současnosti na prahu plného komerčního využití. Za dodržení principu technologické neutrality.

3 czech bcsd Globální cíl NAP CM Globální cíl NAP CM =
Vytvoření dostatečně příznivého prostředí pro širší uplatnění vybraných alternativních paliv a pohonů v sektoru dopravy v podmínkách ČR. Dosažení podmínek srovnatelných v této oblasti s jinými vyspělými státy EU. Aby byla v dlouhodobém horizontu (období po roce 2030) vnímána… … elektromobilita jako standardní technologie. … zemní plyn jako standardní palivo. … vodíková technologie se dostala minimálně z fáze výzkumu/vývoje do situace, v jakém se v současnosti nachází elektromobilita.

4 Další očekávané přínosy z realizace NAP CM
czech bcsd Naplnění základních energetických, environmentálních a dopravně-politických cílů ČR: Snížení negativních dopadů dopravy na životní prostředí, zejména pokud jde o emise škodlivin a látek znečišťující ovzduší a emisí skleníkových plynů. Snížení závislosti na kapalných palivech. Diverzifikace zdrojového mixu. Vyšší energetická účinnost v dopravě. Zvýšení konkurenceschopnosti ČR (nutný „vedlejší“ produkt, bez kterého to ekonomicky nebude dávat smysl).

5 czech bcsd O čem je NAP CM OBSAH Úvod Globální cíl NAP CM Východiska
3.1 Předpokládané a žádoucí parametry emisí ze silniční dopravy 3.2 Současný stav a predikce dalšího vývoje jednotlivých druhů alternativních paliv 3.3 Strategický a legislativní rámec EU a ČR v oblasti alternativních paliv 3.4 Dotační programy EU a ČR na podporu rozvoje alternativních paliv v dopravě 3.5 Přehled mechanismů podpory alternativních paliv v zahraničí 4. Strategické a specifické cíle NAP CM 4.1 Strategické cíle 4.2 Specifické cíle ve vazbě na směrnici EP a Rady 2014/94/EU

6 czech bcsd O čem je NAP CM 5. Harmonogram a plán realizace NAP CM
6. Karty opatření 6.1 Právní/legislativní opatření 6.2 Přímé pobídky k nákupu vozidel na alternativní paliva 6.3 Přímé pobídky k budování infrastruktury pro alternativní paliva 6.4 Daňové pobídky 6.5 Nefinanční pobídky na straně poptávky (včetně souvisejících opatření administrativního charakteru) 6.6 Výzkum, technologický rozvoj a demonstrace 6.7 Ostatní opatření 6.8 Opatření širšího rázu pro zlepšení struktury vozového parku 6.9 Opatření k implementaci NAP CM 7. Hodnocení plnění opatření

7 Příklad opatření pro podporu rozvoje CM
czech bcsd

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Národní akční plán čisté mobility"

Podobné prezentace


Reklamy Google