TLUMOČNÍKY A PŘEKLADATELE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Relativní majetková práva NOZ Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Pracovní právo. Pohovor
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
1 Zajištění rizik v zahraničním obchodě a INCOTERMS 2000 Ing. Frantisek Janatka, CSc. IMODS o.p.s.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Dohoda o náhradě škody.
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Vznik mezinárodní smlouvy
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Vzdělávací projekt Podpora vzdělávání na venkově Nový občanský zákoník a smlouvy Domažlice,
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Zpráva o uplatňování ÚP
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Občanské soudní řízení I.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
Monika Příkazská Základy obchodního práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Právo sociálního zabezpečení
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obecné výklady o důkazech
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Pracovněprávní minimum…
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Občanské soudní řízení I.
Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.
Mezinárodní právo soukromé – 2. seminář
Občanské soudní řízení I.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Základní zásady trestního práva procesního a trestního řízení
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

TLUMOČNÍKY A PŘEKLADATELE PRAKTICKÝ PRŮVODCE UZAVÍRÁNÍM SMLUV PRO TLUMOČNÍKY A PŘEKLADATELE Mgr. Zdeněk Horák 4.11.2017

CO NÁS DNES ČEKÁ Právní úprava smluv a kontraktačního procesu Ochrana slabší smluvní strany Uzavření smlouvy a jednotlivé smluvní typy Výklad smluv Ukázky ustanovení ze smluv pro tlumočníky a překladatele Povinnost mlčenlivosti Smluvní pokuty Další smluvní ujednání Q&A

PRÁVNÍ ÚPRAVA Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Zákon č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském Kontraktační proces Souhlasný projev vůle obou smluvních stran zřídit mezi sebou závazek a řídit se obsahem smlouvy Oferta a akceptace Výsledek vyjednávání Smluvní volnost Forma smlouvy

OCHRANA SLABŠÍ SMLUVNÍ STRANY Tlumočník/překladatel je podnikatelem Hlásí se k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání - povinnost jednat se znalostí a pečlivostí, která je s tímto povoláním spojena Část obsahu smlouvy může objednatel určit odkazem na své obchodní podmínky Ustanovení obchodních podmínek, které druhá strana nemohla rozumně očekávat, je neúčinné, nepřijala-li je tato strana výslovně Podnikateli nevzniká nárok na zrušení smlouvy z titulu neúměrného krácení ani se nemůže dovolat neplatnosti smlouvy z důvody lichvy

ADHEZNÍ SMLOUVY Smlouvy, jejíchž základní podmínky byly určeny jednostranně jednou ze smluvních stran, aniž slabší strana měla skutečnou příležitost obsah těchto základních podmínek ovlivnit Kritériem je možnost připomínkovat a měnit smlouvy či vyjednávat o podmínkách smlouvy Neplatná je doložka adhezní smlouvy, která je pro slabší stranu bez rozumného důvodu zvláště nevýhodná, zejména odchyluje-li se závažně a bez zvláštního důvodu od obvyklých podmínek Mezi podnikateli lze aplikaci těchto ustanovení ve smlouvě vyloučit

VÝKLAD SMLUV Smlouva se vyloží podle úmyslu smluvních stran, byl-li takový úmysl druhé straně znám Přihlédne se k praxi zavedené mezi stranami, k tomu, co uzavření smlouvy předcházelo, i k tomu, jaký obsah a význam smlouvě následně strany přikládají Připouští-li použitý výraz různý výklad, vyloží se v pochybnostech k tíži toho, kdo výrazu použil jako první V právním styku s podnikatelem se výrazu připouštějícímu různý výklad přisoudí význam, jaký má v takovém styku pravidelně V právním styku podnikatelů se přihlíží k obchodním zvyklostem, není-li stanovena jinak a obchodní zvyklost má přednost před zákonem

SMLUVNÍ TYPY NDA Smlouva o dílo Inominátní smlouva Rámcová smlouva Podstatné náležitosti, forma Povinnost zhotovitele dokončit a předat dílo a objednatele zaplatit cenu díla – sankce za prodlení Upozornění na nevhodnost podkladů či pokynů objednatele Odpovědnost za dodání díla dle smlouvy, popř. s obvyklými vlastnostmi vzhledem k účelu smlouvy Odpovědnost za vady Zákaz kontaktovat zákazníka objednatele

POVINNOST MLČENLIVOSTI Povinnost chránit, nezveřejnit a nevyužít objednatelem poskytnuté informace, vyjma užití v rozsahu nezbytném pro plnění smlouvy Výjimky pro předání orgánům veřejné moci (povinnost informovat objednatele), informace již dříve zhotoviteli známé, získané nezávisle na objednateli či získané od třetích osob, souhlas Týká se všech informací obchodní povahy a dalších ocenitelných či využitelných informací Zpravidla přetrvá i po skončení smlouvy Zajištěná smluvní pokutou a/nebo odpovědnost za způsobenou újmu

SMLUVNÍ POKUTA Nepřiměřeně vysokou smluvní pokutu může soud na návrh dlužníka snížit až do výše škody vzniklé do doby rozhodnutí porušením té zajištěné povinnosti Přihlíží se k hodnotě a významu zajišťované povinnosti, na kterou se vztahuje smluvní pokuta Posuzuje se vždy podle okolností konkrétního případu – ponecháno na uvážení soudu Plní funkci paušální náhrady škody, není-li dohodnuto jinak

SPLATNOST Zpravidla na základě vytavené faktury Převodem na účet (EET) Není-li dohodnuto jinak, splatnost faktury činí 30 dní Splatnost faktur delší než 60 dnů lze sjednat pouze za situace, pokud toto ujednání nebude vůči věřiteli hrubě nespravedlivé

AUTORSKÁ PRÁVA Překlad autorského díla do cizího jazyka je také autorský dílem Zpravidla se bude jednat o dílo na objednávku Objednatel je oprávněn dílo užít k účelu vyplývajícímu ze smlouvy, popř. licenci převést, není-li dohodnuto jinak Nad rámec účelu dle smlouvy je objednatel oprávněn dílo užít jen na základě licenční smlouvy Ve smlouvě zpravidla zhotovitel současně uděluje objednateli licenci (výhradní) nad rámec zákona

UKONČENÍ SMLOUVY Uplynutím doby x smlouva na dobu neurčitou Dohodou Splněním Výpovědí s výpovědní dobou Odstoupením od smlouvy Pro podstatné porušení smlouvy Z důvodů uvedených ve smlouvě

ŘEŠENÍ SPORŮ Rozhodčí doložka Volba práva Mimosoudní řešení sporů Výhody a nevýhody Volba práva Mimosoudní řešení sporů Mediace a smírné řešení sporů Volba soudu Obecný soud žalovaného Prorogační doložka

DOPORUČENÍ A DICLAIMER Tato prezentace se věnuje pouze některým otázkám smluvního práva a nemá ambici postihnout veškeré problémy, které se mohou při uzavírání smluv ve Vašem oboru vyskytnout Před uzavřením smlouvy vyhledejte advokáta – vyplatí se Vám

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Mgr. Zdeněk Horák horak.zde@seznam.cz