Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monika Příkazská Základy obchodního práva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monika Příkazská Základy obchodního práva"— Transkript prezentace:

1 Monika Příkazská 7. 11. 2016 Základy obchodního práva
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Monika Příkazská Základy obchodního práva

2 Změny závazků

3 Změna závazku V osobě (dlužník, věřitel, oba) nebo v obsahu (v jednotlivých právech a povinnostech), Změna závazku nastává v důsledku právních skutečností: Právní jednání Protiprávní jednání Objektivní právní událost Soudní rozhodnutí Obecná právní úprava v § OZ.

4 Změny v subjektech Změna v osobě věřitele:
Univerzální sukcese (dědění, přeměny právnických osob) Postoupení jednotlivé pohledávky (singulární sukcese) Postoupení souboru pohledávek (globální cese) Změna v osobě dlužníka: Převzetí dluhu (privativní intercese) Přistoupení k dluhu (kumulativní intercese – dohodou nebo ze zákona při převzetí majetku) Kombinovaná změna – postoupení smlouvy nebo její části

5 Změny v obsahu Dohoda stran (nejčastěji smluvní dodatek, forma následuje formu smlouvy) Změna v důsledku protiprávního jednání (prodlení, vadné plnění, náhrada škody) Následky podstatné změny okolností (tzv. hardship) Soudní rozhodnutí (moderace smluvní pokuty)

6 Zánik závazků

7 Podstata Řešení či přirozené vyústění ekonomického smyslu existence závazku – splnění, uplynutí doby… Východisko v případě, že dojde k porušení závazku (odstoupení pro porušení povinnosti, prodlení u fixních smluv…) Řešení zásahu vnějších okolností (objektivní následná nemožnost plnění…) Volná úniková cesta, jak se ze závazku „vyvázat“ – odstupné, výpověď, prominutí dluhu…

8 Obecné způsoby zániku (červeně jsou vyznačeny nejvýznamnější způsoby zániku!!)
Splnění Dohoda Započtení Splynutí Prominutí dluhu Odstoupení od smlouvy v důsledku porušení smlouvy Následná nemožnost plnění Rozhodnutí soudu

9 Specifické způsoby zániku
Výpověď Zaplacení odstupného Uložení do soudní úschovy Smrt dlužníka či věřitele v případě plnění osobní povahy Uplynutí doby Splnění rozvazovací podmínky Prodlení dlužníka u fixního závazku Změna okolností v případě smlouvy o smlouvě budoucí Rozhodnutí soudu Prekluze Další specifické případy

10 Následky porušení obchodních závazků

11 Porušení smlouvy a jeho právní následky
Zákonné následky – nastupují bez ohledu na vůli či dokonce vědomí smluvní strany Smluvní následky – zakládá je shodné ujednání smluvní stran ve smlouvě Rozlišujeme následky prodlení, následky vadného splnění a náhradu škody Mechanismy následků porušení smlouvy se dají rozdělit do tří kategorií – kompenzačně- restituční (náhrada způsobených obtíží a nákladů), sankčně-motivační (preventivní působení, odstrašení), terminační/únikové (možnost rychlého rozvázání vztahu s nespolehlivým, problematickým partnerem) – viz učebnice.

12 Následky prodlení Prodlení dlužníka:
U peněžitých – úrok z prodlení, náhrada škody, paušální náhrada nákladů spojených s uplatněním pohledávky ve výši 1.200,-- Kč, právo druhé strany odstoupit od smlouvy; smluvně ujednat si pak lze smluvní pokutu (pozor – pokud není ujednání jinak, vylučuje náhradu škody!), propadnutí závdavku. U nepeněžitých – nepřichází v úvahu úroky z prodlení ani paušální náhrada nákladů, ostatní shodně a navíc přechod nebezpečí náhodné škody na věci. Specifické – fixní smlouvy – s ohledem na fixní povahu je následkem automatický zánik závazku!

13 Následky prodlení Prodlení věřitele:
Většinou, pokud věřitel nepřijme řádné plnění, anebo neposkytuje potřebnou součinnost: náhrada škody, může se jednat o důvod odstoupení, u nepeněžitých závazků se zavádí přechod nebezpečí náhodné škody na věci, lze sjednat i smluvní pokutu.

14 Následky vadného splnění
Pokud věřitel převezme plnění s vadami, mění se obsah závazku a získává práva z vadného plnění. Vadou je jakákoliv odchylka od plnění slíbeného – mohou být faktické, právní, kvalitativní, kvantitativní. Čeho se lze domáhat skrze práva z vadného plnění, nelze se domáhat jinak. Reklamace – proces vytýkání vad v dané reklamační lhůtě – bezodkladně poté, kdy mohla být vada zjištěna, různé podle toho, zda se jedná o zjevnou nebo skrytou vadu. Reklamační doba se liší od doby záruční!! Záruka je něco navíc, co si podnikatelé ve smlouvě musí sjednat, pokud poskytne strana záruku, znamená to garanci, že si předmět zachová parametry, které má v okamžiku předání, ještě i po určitou dobu.

15 Náhrada škody Základní předpoklady povinnosti k náhradě škody jsou:
Porušení smluvní povinnosti Vznik škody Příčinná souvislost mezi oběma událostmi (kauzální nexus)

16 Ještě k náhradě škody Předpoklady prokazuje poškozený, který by měl také přesně vyčíslit výši škody. Škůdce má možnost obrany v tzv. liberačních důvodech – nastala objektivní překážka, proč porušil svoji povinnost, kterou nemohl předvídat a ani ji nemohl rozumně překonat či odvrátit. Může také poukázat na nepředvídatelný rozsah škody, neboť se hradí pouze škoda rozumně předvídatelná. Škodou může být škoda skutečná (zmenšení majetkového stavu), stejně jako ušlý zisk (nezvětšení majetkového stavu). Vedle majetkové škody se někdy může hradit i škoda nemajetková. Škoda se hradí buď uvedením do předešlého stavu, anebo v penězích.

17 Kontrolní otázky Co je to postoupení pohledávky? Jak se v důsledku postoupení změní právní vztah? Jaký je rozdíl mezi přistoupením k dluhu a převzetím dluhu? Co je to započtení a jaké druhy rozlišujeme? Jaké jsou rozdíly mezi výpovědí a odstoupením? Jaký je rozdíl mezi odstoupením a odstupným? Co je to prodlení a co je jeho následkem? Liší se následky při prodlení věřitele a dlužníka? Co je následkem prodlení v případě tzv. fixních závazků? Příklad? Co jsou účinky ex tunc a ex nunc, u čeho je rozlišujeme a jaký význam má toto rozlišení?

18 Kontrolní otázky Jak vlastně mohu smlouvu, resp. svoji smluvní povinnost porušit? Do jakých kategorií členíme následky, které vznikají v důsledku porušení smlouvy? Jaký důsledky má porušení smluvní povinnosti z pohledu zajištění a utvrzení? Je možné sjednat smluvní pokutu za porušení nepeněžité povinnosti? Příklad? Jaké jsou předpoklady vzniku povinnosti k náhradě škody? Kdo je prokazuje? Co je to liberace? Co je to reklamační doba? Co je záruční doba? Jak lze dělit vady? Jak lze dělit jednotlivé způsoby zániku závazku?

19 Děkuji Vám za pozornost!
Dotazy…?


Stáhnout ppt "Monika Příkazská Základy obchodního práva"

Podobné prezentace


Reklamy Google